Sökmotorkonsult.se

Nästa stora pingvin

Pingvin

Det pratas om nästa stora uppdatering ganska frekvent, en del har sagt att den redan är här och Matt Cutts på Google har lovat att den blir stor. Vad kan vi vänta oss?

Nästa generations pingvin-uppdatering ska alltså skaka om grundvalarna inom sök enligt Matt Cutts (seroundtable) och hela SEO-världen hukar i sina gömmor i rädsla för vad den kommer innebära. Det är förstås lätt att spekulera men desto svårare att gissa rätt. Jag ska ändå ge mig i kast med att nämna några rimliga slutsatser baserat på vad de tidigare pingvin-uppdateringarna gjort.

Pingvinen

Pingvinfiltret är ett filter som i princip slår mot två saker, exakt ankartext och sitewidlänkar (länkar på alla sidor på en hel sajt). I kombination är dessa som tidigare varit en genväg framåt i sökresultaten nu snarare en dödsfälla. Visserligen har pingvinen bara blivit sporadiskt uppdaterad och inte alls lika frekvent som pandan. Vi kan garanterat vänta oss mer av det här i nästa stora uppdatering.

Det spekuleras en hel del kring ”kommersiella termer”, att pingvinen förstår vilka sökord som är kommersiella och då kommer agera hårda mot dessa. Det ska då ha ungefär samma funktion som EMD-uppdateringen tidigare, där Google enligt utsago ska ha lyckats förstå (med blandad framgång) vilka domäner som inte var varumärke utan snarare sökord.

Vad ska du göra?

Om du går runt och är rädd för pingvinen, hur ska du agera? Sanningen är att jag själv inte är särskild rädd, vi brukar tjäna på uppdateringar av det här slaget men om jag har något råd så skulle jag rensa bland sitewide-länkar. Du kan mycket väl komma att tappa lite positioner på det eftersom du förlorar mycket av styrkan men det kommer säkert minska risken.

 

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

9 kommentarer

 1. Har funderat en hel del på det där med sitewide-länkar. Oftast när man gör ett länkbyte med någon som har en blogg så lägger de nästan alltid till en i en ”blogglista” i sitebaren. Har dragit på mig en del sitewide länkar på det sättet, dock med mitt domännamn som ankartext. Domännamnet i sig är inte kommersiellt över huvudtaget.

  Ska jag fortfarande oroa mig och ta bort be dem ta bort länkarna?

  Känns som att många borde bli straffade om man slog till mot sitewide-länkar från bloggare med domänet som ankartext.

 2. Tack för förvarningen, hur bör man göra med länkar dän man inte har kontroll över? vad tycker du Magnus? hjälper det att skicka ett mejl till google och be de bortse från dessa länkar? funkar detta?

  Kommentar av John Adams

 3. Ja, du har helt rätt, även den här bloggen har en hel del länkar av den typen. Hittills har det sett ganska ofarligt ut men jag törs verkligen inte spekulera om vad som händer vid nästa uppdatering.

 4. Jag har mycket svårt att tro att Google kommer anse att sitewide-länkar och/eller länkar med ”exakt” ankartext skulle vara skadliga, och på så sätt sänka min site om jag har såna länkar.

  Om jag BARA har länkar med ankartexten ”poker” till exempel, ja då är det väl en tydlig indikation på att något fuffens är på gång, men annars, nä.

  Sitewide har det väl länge diskuterats hur bra det är, de kanske kommer värderas ännu lägre efter en uppdatering, men jag är rätt säker på att de fortfarande kommer anses som bättre än ingen länk alls.

  Kommentar av Stefan Bergfeldt

 5. Panda, Pigvin eller Puma som en del sägar att den nästa stora uppdatering kommer att heta, kommer inte påverka oss mera än vad de 2 första gjorde om du har alltid jobbat på ett korrekt sätt med seo.

  Kommentar av Lennart

 6. Anledningen till att jag frågar är att jag blev straffad av pingvinen i april förra året och då hade jag bara sitewidelänkar från en domän. Men det kanske vara andra signaler som spelade in också, så som låg kvalité på länkarna som pekade mot min sida.

 7. […] som alla sökmotoroptimerare kunnat ställa om sig till under en ganska lång tid. Idag skriver sokmotorkonsult.se om nästa stora pingvin och av detta vettiga så tycker jag formuleringen “Det är förstås lätt att spekulera men […]

  Pingback av Google, pingvinen och SEO 2013 | SÖKMOTOROPTIMERING SEO

 8. Precis som du säger Magnus så vet man inte vad det kommer att innebära. Jag tror personligen att faran med site-wide kommer öka ännu mer men tror också att faran är betydligt mindre om man har byggt ett varumärke och länkar site-wide med varumärke istället för något sökord eller sökfras.

 9. Om det är en revolutionerande uppdatering av Penguin så tror inte jag det i främsta hand handlar om finjustering på tidigare inriktningar.

  Jag måste säga att jag inte är helt insatt i sitewide-länkarnas problem i Penguin, men jag minns jag läste om någon WordPress-mu-relaterad sida. I det fallet var det väl att han fick ett stort antal länkar med samma ankartext och som inte speglade sidans namn/domän.

  Jag tror Penguin inte bara förbättras på tidigare punkter utan även att andra länkaspekter vägs in. Ska det ”skaka” SEO-världen så måste det även påverka många som lärt sig av Penguin från 2012.

  Kommentar av Fredrik Eriksson

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?