Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Nofollow i länkprofilen

follow

Länkar som taggats med Nofollow hanteras av Google på ett sådant sätt att länken inte ger någon styrka eller ankartext till sidan den länkar till. När vi pratar om ankartext är det alltså Googles funktion att innehållsbestämma en sida utifrån ankartexterna på länkarna som pekar till den. Jag har diskuterat nofollow-länkar med en rad andra sökmotoroptimerare och en fråga är ännu obesvarad. Finns det andra skäl att ha nofollow-länkar i sin länkprofil?

Det som sagts är att det kan finnas anledningar till att det kan vara bra att ha i mixen. En tänkbar anledning är att länkprofilen blir naturligare, siter har ju i regel alla möjliga typer av länkar, en del i footer, en del i bloggroll och en del i text. Man kan tänka sig att ha nofollow-länkar också tillhör en nautlig länkprofil. Själv är jag ytterst tveksam till detta men har ingen riktig undersökning att luta mig på så jag tänkte att vi kunde göra det till en läsarfråga.

Tjänar man något på nofollow-länkar?

Se resultat

Loading ... Loading ...

Jag vill att du enbart tänker SEO när du svarar på frågan, huruvida någon kan klicka på länken och komma till din sida lämnar vi till någon annan gång. Det samma gäller för sekundäreffekter, någon ser att Wikipedia länkat till dig och gör det samma etc, ta inte med det i din röst.

15 kommentarer

 1. Precis som du säger är det klokt med nofollow-länkar för att ha en så naturlig länkprofil som möjligt. Det skulle onekligen se märkligt ut om du bara hade bra länkar till din webbplats.

  Kommentar av Fredrik

 2. Som en eftertanke, nog borde det väl finnas en hel del riktigt bra siter som helt saknar nofollow-länkar?

  Kommentar av Magnus

 3. Jag förstår inte riktigt resonemanget att en hemsida behöver ”nofollow” länkar för att de ska se naturligt ut. Attributet nofollow kom till för att minska antalet spam-länkar. Majoriteten av alla nofollow-länkar skapar man själv genom att kommentera artiklar. På sätt och vis uppmanar Google till att inte sätta nofollow på länkar i en text, jag syftar på förändringen av PR-skulptering. Så jag har svårt att se att nofollow skulle vara en naturlig del av en hemsida.

  Kommentar av

  Fredrik Lundahl

 4. Jag tror inte man får en natugligare länkprofil genom att använda nofollow på vissa länkar. Jag ska klura på en motivering :)

  Kommentar av

  Kim

 5. Vi har fått in 14 röster (ovanligt lite) hittills och det är faktiskt mer spridda skurar än jag trodde, 4 röster på att man faktiskt får värde av nofollow-länkar.

  Kommentar av Magnus

 6. Naturliga länkar som uppkommer genom Wikipedia inlänkar, det är den största nyttan jag kan se med en nofollow länk. I övrigt får man en snabbare indexering t.ex. Har man en sida som inte är indexerad alls kan en nofollow länk hjälpa fint.

  Kommentar av

  Per

 7. Jag upplever tyvärr att det är allt för sällan som folk länkar till den egentliga källan utan oftast istället till Wikipedia, vilket ju är tråkigt på många sätt. Har du bra erfarenheter av att finnas som källa i wiki?

  Kommentar av Magnus

 8. Hmm, det är en gissning men jag har ett forum som får mycket besök från Wikipedia. De surfar runt länge enligt Analytics också, dock om detta skapar inlänkar i sig är svårt att säga. Har fått en del naturliga men visst det är svårt att bestämma hur de uppkommit. Forumet har nog blivit lite av en knutpunkt i ämnet genom Wikipedia, och då är det mer naturligt att länka till det.

  Så källan måste vara bättre och bredare än det Wikipedia presenterar är mitt tips.

  Kommentar av

  Per

 9. Vi kan nog utgå ifrån att det blir länkar åtm någon gång om de visar stort intresse och mycket tid på siten. Jag tror att du slagit huvudet på spiken när det gäller vilket innehåll man måste ha för att det ska ge något också, om man har till exempel ett forum med mycket mer information på ämnet än Wikipedia så ska det rimligtvis göra att de som vill referera till något annat än det som wiki-artikeln är tvungna att länka direkt till dig.

  Kommentar av Magnus

 10. Saknar alternativet, ”beror på” i din fråga. Att ha det för kommentarer på en bloggpost kan vara motiverad för att slippa nonsenskommentarer som ligger så där på gränsen för att man vägra ta in dem.
  Finns fler exempel också.
  Men om man inte vill stå för en länk och skicka värde dit så kan man fråga sig varför man skapar länken.
  Ok för att visa på ett skräckexempel inom något där man inte vill skicka kraft till men underlätta för en läsare kan det vara befogat.

  Nofollow i en text är i de flesta fall ett aktiv val som man måste göra. Och det känns väl kanske inte så där naturligt för att skapa en snygg länkprofil. Länkprofilen går ju att ordna med kommentarer som är satte i nofollow om det är det man är ute efter.

  Kommentar av Urban

 11. En sak jag funderar på är varför Blogger väljer att ha nofollow på kommentarer och taggar? Om det inte vore 100%igt så borde Google fixat till det? Alltså kan inte Google ogilla en sajt med nofollow länkar i alla fall?

  Kommentar av Patrik

 12. Till att börja med så tänkte jag klargöra att när jag pratade om länkprofil så menade jag länkar till sidan inte från. Det hindrar ju förstås inte oss att diskutera nofollow på sin egen sida heller eftersom det också är ett intressant ämne.

  När det gäller Blogger så är det verkligen inget underverk av bra SEO. Att Google äger det gör inte att det blir bättre. I en jämförelse med WordPress så vinner WP på nästan alla punkter. Vi ska komma ihåg att bara för att Google är sökmotorn som är viktig så betyder det inte att de är hejare på sökmotoroptimering, de har faktiskt aldrig själva optimerat något. Ett bra exempel på riktigt dålig SEO från Googles sida är Knol som är bland det sämsta som dykt upp på nätet de senaste åren (i seo-perspektiv).

  Att Blogger väljer att ha nofollow på kommentarer är för att det var en av de saker man tänkte sig att nofollow-taggen skulle användas till. Eftersom du inte har full kontroll över innehållet och eftersom Blogger har problem med spam valde man att säga att de som kommenterar inte ska få länkkraft tack vara det. I mina ögon löser man inget på det sättet, länkkraft eller ej, man vill ju ändå inte ha spam i sin blogg. Dessutom finns det inget som tyder på att spammet skulle minska sedan nofollow uppfanns, snarare tvärt om.

  Google ogillar inte siter med Nofollowlänkar men det ger lite bieffekter som inte är så positiva. Till exempel får du inte fördelarna av att länka till bra och relevanta siter som du skulle få om det inte satt nofollow på länken. PageRank-mässigt är det inte heller så bra men jag tycker inte vi ska titta på PR för mycket så jag tänker inte gå in djupare på det.

  Kommentar av Magnus

 13. Det är ju svårt att veta någonting om detta ämne så utan att säga att jag har rätt så röstade jag i alla fall på att jag personligen tror att nofollow-länkar faktiskt ger effekt.

  Antagligen snabbar den upp indexeringen på ens sajt. Detta kan man ju enkelt testa genom att lägga upp en ny sida som inte är indexerad och sedan publicera någar nofollow-länkar på olika andra indexerade sajter och se om detta ger någonting.

  Om nofollow-länkar gör att ens sajt ser mer ”naturlig” ut vill jag inte uttala mig om för att jag helt enkelt faktiskt inte har någon som helst aning om det.

  Kommentar av

  Marcus Lind

 14. Det verkar som att det är ganska jämt i omröstningsfrågan. Personligen anser jag att nofollow-länkar är viktiga på så sätt att de skapar en naturlighet i dina sammantagna länkstock. Om din sida endast har dofollow känns det inte äkta och jag misstänker att google skulle penalisera detta.
  /Eva

  Kommentar av

  Eva

 15. Jag har aldrig använt nofollow och har inte tänkt göra det heller utom i mycket specifika fall. Min site drivs med wordpress och jag får fruktansvärt mycket spamkomentarer, men det tar mitt spamfilter hand om riktigt bra, och de som lämnar kommentarer som faktiskt är relevanta för de ämnen jag tar upp på min blogg tycker jag förtjänar den nytta de kan få av en länk från mig (är deras site ”on topic” så brukar jag även lägga till den på min länksida). MEN på sistone har jag fått en ny sorts kommentarer från folk som har siter som verkar relevanta men som bara skapats för att hamna högt i sökmotorerna med vissa ord och som egentligen saknar substans. De drivs bla av en svensk som sysslar med sökmotoroptimering mm. Han raderar även mina kommentarer på hans blogg, så han får definitivt nofollow länkar hädanefter. Anledningen till att jag inte helt enkelt tar bort hans kommentarer hos mig och spärrar hans ip är att jag skrivit ett inlägg om hans teknik.
  Det vore lite intressant att höra om fler råkat ut för liknande grejjer.

  Kommentar av

  patrik151515

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Google ändrar nofollow på länkar

Nofollow blir en hint

Google gör om nofollow så att det bara ses som en hint. Dessutom lanserade de igår två nya länkattribut rel=“sponsored” och rel=“ugc”. Spännande nyheter minst sagt!

ctr karlek Bunny Leap

Nej, vi hatar inte er

En av SEO-branschens mest omdebatterade frågor är om CTR är en rankingfaktor eller inte. Jag är övertygad om att det inte är det. Vad tror du? Rösta gärna!

Visibility index för Aftonbladet och Svd:s rabattkoder

Google straffar domäner som leasar ut sin auktoritet

Google har börjat straffa domäner där de misstänker att ett företag leasar ut delar av sina sajter till andra företag. Det här kan få kännbara konsekvenser för flera av Sveriges mediehus där denna typ av affärsmodell är vanligt förekommande.

Nicklas Krus, Michael Wahlgren och Simon Davidsson i avsnitt 52 av Sökpodden

#52 SKAGs

Så var Sökpodden tillbaka efter ett kort sommarlov. I detta avsnitt 52 pratar vi om SKAGs vara eller icke vara, vi djupdyker i CPA och sist men minst snackar vi B2B på Facebook Ads. Du lyssnar väl?

Facebook subtitles

Facebook Subtitles – så får du textning på din video

Optimera resultatet för dina videoannonser genom att texta dem. Facebook subtitles gör det enklare för användarna att ta till sig ditt budskap. Läs mer!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner