Sökmotorkonsult.se

Ny Google-uppdatering för produktrecensioner

Produkter

Google lanserade i förra veckan en algoritmuppdatering som påverkar produktrecensioners ranking i sökresultaten. Här är vad vi vet hittills.

Googles nya uppdatering Product Reviews Update ska belöna sajter som bidrar med högkvalitativa produktrecensioner.

Syftet med uppdateringen är att förbättra sökresultaten för användare som letar efter recensioner av en viss produkt, exempelvis inför ett köpbeslut.

Recensioner som innehåller unik och djupgående research gjord av experter inom sitt område ska gynnas av uppdateringen, enligt Google.

Uppdateringen rullades ut 8 april och påverkar i dagsläget endast engelskt innehåll (på alla marknader). Det finns i dagsläget ingen information om när uppdateringen ska rullas ut för fler språk.

Förväntas slå mot affiliates

Renodlade affiliatesajter som inte recenserar egna produkter utan istället endast sammanställer vad andra har skrivit är troligtvis måltavlan för den här uppdateringen.

Dessa typer av sajter är ofta väldigt duktiga på SEO men är i regel inte de verkliga experterna inom sitt område (även om det såklart finns lysande undantag).

Därtill finns det även en inbyggd problematik med den här typen av sajter – det finns alltid ett incitament att användaren som läser produktrecensionen ska klicka sig vidare till en butik och köpa produkten. Det borgar inte alltid för oberoende recensioner vilket Google såklart vill komma åt.

Både produkter och tjänster

Product Reviews Update ska påverka alla typer av produktrecensioner; både recensioner för enstaka produkter samt uppsamlingsartiklar där flera produkter listas.

I uppföljande tweets som sammanställts av Seroundtable kan vi också utläsa att det inte enbart är produktrecensioner som avses – även recensioner av tjänster kan komma att påverkas av denna uppdatering.

Ökad e-handel driver på

Product Reviews Update ska ses i spåren av den ökade informationsinhämtning som uppstått till följd av den ökade e-handeln det senaste året.

Google vill självklart visa upp genuina recensioner i sökresultaten som användare har förtroende för. Användarnas behov av detta är större än någonsin idag. Det ska bli spännande att se hur väl de lyckas lösa detta algoritmiskt.

Av samma anledningar lanserade Google själva sajten Best Things häromveckan där de samlar de bästa produkterna i olika kategorier.

Paradoxalt nog innehåller den sajten dock inga djupgående recensioner över huvud taget – det är just en aggregatorsajt som sammanställer och länkar ut till de bästa produkterna.

Vad du bör fokusera på

I samband med nyheten släppte Google en lista med tips på vad innehållsskapare rent konkret bör tänka på när det gäller just produktrecensioner. Du hittar den här.

Det återstår att se hur denna uppdatering utvecklas och vilken typ av sajter som gynnas respektive missgynnas över tid – och hur stor effekten egentligen blir.

Oavsett kommer denna typ av sökbeteende alltid att finnas och därför behöver alltid någon sajt ranka etta. Huruvida mindre nischade specialister eller större mediehus med affiliate som ett intäktsben kommer att gynnas mest av uppdateringen återstår att se.

Frågan varje sajtägare, som vill fånga upp den här typen av sökbeteende, bör ställa sig oavsett är hur just de ska vinna Googles förtroende i det långa loppet. Och därifrån utveckla SEO-strategin för att ta sin sajt i den riktningen.

Vad är dina tankar om denna uppdatering?

2 kommentarer

  1. Wow, detta var en stor nyhet minsann! Detta kommer ju påverka hela Affiliate-marknaden, inte sant? De flesta sajterna har ju extremt tunna recensioner, ibland bara lite praktiskt information om produkten i fråga, för att sedan skriva en komplett köpguide om produktkategorin längst ned på sidan. Blir spännande att se hur det slår mot sådana sajter. Tack för inlägget, alltid lika kul att läsa till morgonkaffet! /Andrea

    Kommentar av Andrea Engelbrekt

  2. Hej Andrea,
    Det lär det definitivt göra. Vi får följa utvecklingen för att se på vilket sätt och hur mycket.

    Kommentar av Björn Bydén

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Kvinna framför dator

SEO och användarupplevelse – 3 största misstagen

Jag talade på årets Webbdagarna om SEO och användarupplevelse. Här är en sammanfattning av presentationen – och de tre största missarna många företag gör avseende SEO och användarupplevelse.

Google Experience-rapport i Google Search Console

Ny Page Experience-rapport i Google Search Console

100 % av våra sidor är användarvänliga enligt Googles nya Page Experience-rapport i Google Search Console. Innebär det att vi ska korka upp champagnen inför stundande Page Experience Update?

Pineberrys nya AI-konsult ALI

Möt vår nya AI-kollega ALI

Vi är idag mycket medvetna om hur föränderlig och fantastisk vår värld är. Varje dag uppstår nya möjligheter för innovation och framsteg. Nu tar Pineberry ett av sina största kliv någonsin. Låt oss introducera vår AI-kollega ALI.

Michael Wahlgren, Nicklas Krus och Simon Davidsson i avsnitt 70 av Sökpodden

#70 Turturduvan

Vad händer när Chrome dumpar tredjepartskakan? Detta ämne börjar vi med i avsnitt 70 av Sökpodden. Denna gång pratar vi även om hur Google Ads påverkar den organiska trafiken och så avslutar med en SEO-clinic – ett av våra mest populär ämnen! Du lyssnar väl?

Har SEO blivit svårare eller enklare?

Har SEO blivit enklare eller svårare?

Vad säger du? Har SEO blivit enklare eller svårare sedan du började jobba med det? Rösta och ge din syn på saken!