Sökmotorkonsult.se

Öka nedladdningar av din app med AdWords

appar

Allt fler företag lanserar appar men många glömmer att marknadsföra dessa på ett effektivt sätt. Med Adwords kan du driva installationer av din app med hjälp av fyra olika kampanjer: Display, Sök, YouTube och Universal App Campaigns – du kan annonsera både mot Android och iOS-användare.

Att Adwords är ett effektivt verktyg för att driva leads och försäljning via är det få som ifrågasätter. Adwords är i de flesta fall kärnan i företags digitala strategi och allt fler börjar förstå den potential som finns i detta verktyg. Samtidigt är det många företag som väljer att lanserar appar i syfte att driva försäljning och nå ökad kundlojalitet – men trots att de använder sig av Adwords för att driva trafik till sin webbplats, glömmer de att Adwords också är ett kraftfullt verktyg för att driva nedladdningar av appar.

Förutom att det är effektivt är det dessutom relativt enkelt! Syftet med detta inlägg är kort och gott att ge dig en generell inblick i hur annonsering för att driva appinstallationer i Adwords fungerar.

Kampanjtyper

Det finns fyra olika kampanjtyper som du kan använda dig utav för att driva nedladdningar. Dessa är:

  • Display
  • Sök
  • YouTube
  • Universal

Display

Med displaykampanjer kan vi visa annonser som syns i Googles Displaynätverk: det kan vara bannerannonser på olika webbplatser, YouTube och i andra appar. Här kan du välja om du vill annonsera i specifika typer av appar eller webbplatser genom att välja olika intresse-och ämneskategorier. Det går dessutom att välja specifika placeringar om det finns en särskild app eller webbplats du vill synas på.interstitial ads

I displaynätverket kan du välja om du vill annonsera med textannonser, bannerannonser eller både och. Tänk på att du i mobilappar kan använda dig av interstitial-format, format som visas över hela skärmen på mobilen. Dessa tenderar att ha högre CTR, dock även högre CPC-nivåer, men är bra för dig som vill att gasa på lite extra till en början.

Sök

Precis som i en vanlig sökkampanj kan du lägga till sökord du vill synas på. Här kommer dock endast din appannons att dyka upp om Google anser att den som söker vill ladda ner en app. Det krävs alltså att termer som ”app” nämns någonstans i sökfrasen för att detta ska ske. Här visas textannonser med samma begränsningar som i en vanlig sökkampanj; däremot tillkommer det lite ytterligare information som betyg och pris: Clash of Clans

OBS: Du kan även marknadsföra din app i dina vanliga sökkampanjer genom att lägga till appen som apptillägg. Appen kan då visas tillsammans med din textannons, ungefär som med webbplatstillägg.

YouTube

Med hjälp av YouTube kan du istället för att driva trafik till din webbplats dirigera trafiken till din appsida på Google Play eller App Store så att besökaren kan hämta appen direkt. Här kan du precis som vanligt ställa in din målgrupp utifrån demografi, intressen, ämnen med mer. För att kunna annonsera med en video på YouTube behöver du först och främst en video. Sedan är det endast annonser i formatet TrueView som går att annonsera med.

Universal

Denna kampanjtyp fungerar inte som en egen kanal, som de övriga kampanjerna, utan kombinerar Sök och Display (även YouTube-nätverket om man vill separera det från Display) och optimerar lite som den själv vill baserat på hur mycket du är villig att betala per nedladdning. Det här är ett bra val för dig som snabbt och enkelt vill komma igång med din appannonsering. Nackdelen är att du förlorar i princip all kontroll som budjusteringar, uteslutningar med mer. Du förlitar dig helt på Googles egna optimering.

Konverteringsspårning

Precis som med all annan digital marknadsföring är spårningen otroligt viktig för att du ska kunna veta hur kampanjerna presterar, om de överhuvudtaget ger något. Här skiljer sig dock möjligheterna lite beroende på vilket operativsystem du marknadsför dig mot:

Android

Annonserar du mot Android-användare är implementationen av spårning väldigt enkel. Om din app är kopplad till Google Play behöver du faktiskt inte göra någonting! Adwords kommer automatiskt att räkna nedladdningar som konverteringar.

iOS

Att spåra iOS-användare är dessvärre mycket mer komplicerat och skulle behöva ett helt eget blogginlägg för att förklaras. I kort behöver du här att spårning implementeras i appen, vilket ofta inte är så populärt då det kan öka risken för att appen kraschar. Ett annat alternativ är att du kan använda dig av ett analysverktyg från tredje part.

Adwords styrka är att kunna rikta in annonsering mot rätt målgrupp. Precis som i vanliga sökkampanjer finns det för appannonser många olika inställningar för att kunna göra just detta. Vi kommer berätta mer i detalj om några av dessa i framtida inlägg, men är det så att du inte kan hålla dig och vill veta mer är det bara att du hör av dig till oss på Pineberry!

Sidan är senast uppdaterad 2016-01-25

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Avsnitt 88 av Sökpodden med Sonlard Berglund, Michael Wahlgren och Ricci Chan-Udom

#88 Framtiden för länkar

I avsnitt 88 av Sökpodden dissekerar vi Metas nya ramverk Performance 5 innan vi går vidare till ett snack om Google Sheets och SEO. Vi avslutar med en diskussion om länkar kommer minska i betydelse. Lyssna gärna!

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!