Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Öka nedladdningar av din app med AdWords

appar

Allt fler företag lanserar appar men många glömmer att marknadsföra dessa på ett effektivt sätt. Med Adwords kan du driva installationer av din app med hjälp av fyra olika kampanjer: Display, Sök, YouTube och Universal App Campaigns – du kan annonsera både mot Android och iOS-användare.

Att Adwords är ett effektivt verktyg för att driva leads och försäljning via är det få som ifrågasätter. Adwords är i de flesta fall kärnan i företags digitala strategi och allt fler börjar förstå den potential som finns i detta verktyg. Samtidigt är det många företag som väljer att lanserar appar i syfte att driva försäljning och nå ökad kundlojalitet – men trots att de använder sig av Adwords för att driva trafik till sin webbplats, glömmer de att Adwords också är ett kraftfullt verktyg för att driva nedladdningar av appar.

Förutom att det är effektivt är det dessutom relativt enkelt! Syftet med detta inlägg är kort och gott att ge dig en generell inblick i hur annonsering för att driva appinstallationer i Adwords fungerar.

Kampanjtyper

Det finns fyra olika kampanjtyper som du kan använda dig utav för att driva nedladdningar. Dessa är:

  • Display
  • Sök
  • YouTube
  • Universal

Display

Med displaykampanjer kan vi visa annonser som syns i Googles Displaynätverk: det kan vara bannerannonser på olika webbplatser, YouTube och i andra appar. Här kan du välja om du vill annonsera i specifika typer av appar eller webbplatser genom att välja olika intresse-och ämneskategorier. Det går dessutom att välja specifika placeringar om det finns en särskild app eller webbplats du vill synas på.interstitial ads

I displaynätverket kan du välja om du vill annonsera med textannonser, bannerannonser eller både och. Tänk på att du i mobilappar kan använda dig av interstitial-format, format som visas över hela skärmen på mobilen. Dessa tenderar att ha högre CTR, dock även högre CPC-nivåer, men är bra för dig som vill att gasa på lite extra till en början.

Sök

Precis som i en vanlig sökkampanj kan du lägga till sökord du vill synas på. Här kommer dock endast din appannons att dyka upp om Google anser att den som söker vill ladda ner en app. Det krävs alltså att termer som ”app” nämns någonstans i sökfrasen för att detta ska ske. Här visas textannonser med samma begränsningar som i en vanlig sökkampanj; däremot tillkommer det lite ytterligare information som betyg och pris: Clash of Clans

OBS: Du kan även marknadsföra din app i dina vanliga sökkampanjer genom att lägga till appen som apptillägg. Appen kan då visas tillsammans med din textannons, ungefär som med webbplatstillägg.

YouTube

Med hjälp av YouTube kan du istället för att driva trafik till din webbplats dirigera trafiken till din appsida på Google Play eller App Store så att besökaren kan hämta appen direkt. Här kan du precis som vanligt ställa in din målgrupp utifrån demografi, intressen, ämnen med mer. För att kunna annonsera med en video på YouTube behöver du först och främst en video. Sedan är det endast annonser i formatet TrueView som går att annonsera med.

Universal

Denna kampanjtyp fungerar inte som en egen kanal, som de övriga kampanjerna, utan kombinerar Sök och Display (även YouTube-nätverket om man vill separera det från Display) och optimerar lite som den själv vill baserat på hur mycket du är villig att betala per nedladdning. Det här är ett bra val för dig som snabbt och enkelt vill komma igång med din appannonsering. Nackdelen är att du förlorar i princip all kontroll som budjusteringar, uteslutningar med mer. Du förlitar dig helt på Googles egna optimering.

Konverteringsspårning

Precis som med all annan digital marknadsföring är spårningen otroligt viktig för att du ska kunna veta hur kampanjerna presterar, om de överhuvudtaget ger något. Här skiljer sig dock möjligheterna lite beroende på vilket operativsystem du marknadsför dig mot:

Android

Annonserar du mot Android-användare är implementationen av spårning väldigt enkel. Om din app är kopplad till Google Play behöver du faktiskt inte göra någonting! Adwords kommer automatiskt att räkna nedladdningar som konverteringar.

iOS

Att spåra iOS-användare är dessvärre mycket mer komplicerat och skulle behöva ett helt eget blogginlägg för att förklaras. I kort behöver du här att spårning implementeras i appen, vilket ofta inte är så populärt då det kan öka risken för att appen kraschar. Ett annat alternativ är att du kan använda dig av ett analysverktyg från tredje part.

Adwords styrka är att kunna rikta in annonsering mot rätt målgrupp. Precis som i vanliga sökkampanjer finns det för appannonser många olika inställningar för att kunna göra just detta. Vi kommer berätta mer i detalj om några av dessa i framtida inlägg, men är det så att du inte kan hålla dig och vill veta mer är det bara att du hör av dig till oss på Pineberry!

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Gasa eller bromsa marknadsföring

Vi gasade marknadsföringen – fick 32 % fler leads

I kristider som dessa är det vanligt att bromsa sin marknadsföring. På Pineberry valde vi att göra tvärtom och i denna artikel berättar vi varför och hur det gått hittills.

Google Ads Skillshop Jean-Philipe Wahlgren

Certifiera dig i Google Skillshop

Academy for Ads heter sedan i höstas Skillshop och Googles koncept för certifieringar inom Google Ads har ändrat mer än bara namn. Här kommer en genomgång av det nya systemet och några tips för att klara proven. Google har i […]

Topp 10 artiklar

Våra 10 artiklar med mest organisk trafik

I dag bjuder vi på en topplista över de artiklar på bloggen som genom åren generat mest organisk trafik. Vilken artikel tror du kommer etta? En ledtråd är att det har med bilder att göra.

Maria Fernholm, Michael Wahlgren och Pontus Karlsson i avsnitt 60 av Sökpodden

#60 Favorit i repris

Denna gång kör vi en favorit i repris i Sökpodden. Vi återupplivar tre ämnen som vi körde under vårt första år 2015. Såklart har vi valt tre ämnen där det hänt en hel del under de senaste fem åren. Du lyssnar väl?

Kvinna håller i mobiltelefon med Google Shopping på

Google Shopping blir gratis för alla

Det blir gratis för alla e-handlare att delta i Google Shopping. Detta sedan Google utannonserat en stor förändring av hur tjänsten är uppbyggd. Läs mer här.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner