Sökmotorkonsult.se

Pagerank från en svunnen tid

Snigel

Under natten har nya Pagerank-siffror rullats ut i våra toolbars världen över. Många har spekulerat att Google haft för avsikt att sluta visa PageRank eftersom ingen riktig export gjorts sedan April. Nu har det till slut dykt upp nya siffror men något som genast slog oss var att det är väldigt gammal data som visas fortfarande.

Vanligtvis uppdateras datan i Googles Toolbar en gång per kvartal och när exporten till den sker brukar det vara en månad gammal data, ungefär, i en snapshot. Datan vi fått nu är klart äldre än så. En mycket liten undersökning vi gjort visar att den data du ser i din toolbar nu kommer från den 10:e juni 2010. Datan sammanfaller alltså med när det borde kommit en uppdatering. Den senaste exporten skedde 4:e april och Juli borde ha varit rätt månad. Vi såg tecken på en utrullning då som verkade dras tillbaka.

Vi kan visserligen bara spekulera men allt tyder på att Google råkade på tekniska problem och tog tillbaka den export som skulle skett i somras, dessutom missades Q4-exporten av samma orsak och nu har vi fått det som egentligen skulle kommit i Juli. Nåväl, nu har du iaf data från Juli snarare än Mars.

Sidan är senast uppdaterad 2011-01-21

29 kommentarer

 1. […] This was first published in Swedish on Sokmotorkonsult.se. […]

  Pingback av Latest PageRank Export gives us June-data

 2. jag startade en del sajter i maj som nu fick PR 3, det känns lite orimligt att det skulle endast 2 mån att nå Pr3 eller har jag fel? Kan det gå så snabbt?

  Kommentar av Simon

 3. Jodå, det kan det. PageRank är inte tidsberoende utan beroende av vad du får för inlänkar.

  Däremot finns det visst utrymme för felaktigheter i snapshoten, det känns som en nödlösning från Googles sida så det skulle snarare vara förvånande om det inte var lite rörigt.

  Kommentar av Magnus

 4. Vad tror ni, när får vi se en aktuell och uppdaterad version? Blir det öht fler exporter?

  Kommentar av Jonas

 5. Jag är övertygad om att det här är ett tecken på att det kommer fler exporter och min gissning är att det kommer en kring Mars eller April. Det är förstås svårt att säga för vi är inne på okänt territorium, Google har aldrig gjort såhär förut.

  Kommentar av Magnus

 6. Det låter väldigt troligt och förklarar varför många av mina sajter har fortsatt låg pagerank. Tror du dom kommer försöka ”jobba ifatt” nu och släppa tätare uppdateringar framöver?

  Kommentar av Kristoffer

 7. Det har förts fram två olika teorier. En är faktiskt att de ska vilja ha ett äldre värde i toolbaren, den andra att de haft problem som de försöker rätta till. Jag kan själv inte svara på vad som är mest troligt.

  Kommentar av Magnus

 8. […] TBPR-export (Toolbar Pagerank) som skedde  natten till idag är enligt Magnus Bråth på Sökmotorkonsult ett gammalt värde. Det är den pagerank som var aktuell den 10 juni 2010 vilket alltså kan skilja […]

  Pingback av Gammal pagerank | Tankar om webbutveckling

 9. […] att det är väldigt gamla värden som släpptes. Magnus Bråth på Sökmotorkonsult hävdar i ett inlägg att resultatet är från mars förra året. Detta kan mycket väl stämma då bara ett fåtal av […]

  Pingback av Pagerank-export Januari 2011 - Olofs blogg

 10. Instämmer med att siffrorna verkar vara sen juni nån gång. Stämmer bra på det jag sett.

  Spontant så tror jag att det är medvetet som de släpar med siffrorna. Kan inte riktigt motivera varför det skulle göra så men jag tycker att tekniskt problem på en sådan relativt enkel sak känns långsökt.

  Kommentar av Erik

 11. Sverigedemokraterna.de lyckades ju hinna med att få pagerank redan i somras, men är kvar på 4.
  Kan de inte bara döda TBPR snart så vi slipper hålla på med de här spekulationerna?

  Kommentar av Nikke Lindqvist

 12. Jag tycker faktiskt fortfarande det är lite spännande. Särskilt om man hinner vara på plats medan det händer så man kan se när det dyker upp gröna staplar här och var bland siterna – lite som Melodifestivalen, alla vet att den inte spelar någon roll men alla vill ändå veta vem som vinner.

  Kommentar av Magnus

 13. Intressant, fick en smäll av Google i december på en internationell site. I fredags (21/1) kom den tillbaka, för att inatt (25/1) åka ut igen. Det verkar som om Google pysslar med ”en del grejer” just nu.

  Kommentar av Magnus Foss

 14. Det är väldigt fascinerande med page rank på något vis, trots att jag vet att det inte är en variabel man bör lägga speciellt stor vikt vid. Men vissa tankemönster är som bekant svåra att bryta. Plus att det känns lite som en tävling i tävlingen.
  För egen del ser jag gärna att page rank finns kvar och att Google fortsätter att förvirra webbvärlden med detta. Det bidrar på ett festligt vis till mystiken kring SEO ;)

 15. Jag hoppas din teori stämmer.
  Något som talar emot är att en av mina domäner som är relativt ny hoppat från PR0 till PR3.
  Domänen registrerades 18 Maj 2010. Jag började inte arbeta på sajten förrän kanske ett par veckor senare. Orimligt att jag skaffat så många inlänkar på den korta tiden.
  Domänen är billiga-webbhotell.nu om du vill kolla upp det.

  Kommentar av Johannes

 16. Jag har rätt starka tecken på att den data som ligger till grund är från runt sena september eller tidiga oktober. Anledningen är att jag lanserat 3 sidor förra året. Den sista i mitten av oktober. Den innan runt augusti och den innan det runt maj. Två ligger båda på PR6 och en på PR0. Alla sidor har jämförbara länkstrukturer och borde just nu ligga runt 6/7 allihopa.

  Kommentar av wendels

 17. Nya sajter har under hela perioden ibland fått PR så även om jag håller med om att det skulle kunna vara ett bra tecken är jag inte övertygad. Matt Cutts har också indikerat (efter att posten skrevs) att vi kan förvänta oss uppdateringar den närmaste tiden.

  Kommentar av Magnus

 18. […] Sökmotorkonsult skriver om Pagerank […]

  Pingback av Vecka 4 – After Work - PRODUKTION203

 19. Själv blev jag förvånad att se en del av mina sajter som startades upp under våren stiga från PR0 till PR3, men tydligen har jag skaffat mig så mycket inlänkar. Vissa sajter som är ännu nyare ligger dock än kvar på PR0, vilket borde tyda på att de aktuella siffrorna faktiskt är gamla.

  Kommentar av Herr K

 20. Nu tycks det ha gjorts en uppdatering till! Med nyare data än den som kom för några dagar sedan. Åtminstone så uppdaterades min webbutiks pagerank både den 21/1 och nu.

  Kommentar av Lena

 21. Hej Magnus!

  Har du något bra pagerank tips? för att öka den ett steg bara från 3 till 4 det verkar vara ganska segt i det läget.

  Är det inlänkarna i det läget?

  Tack på förhand.

  Kommentar av Christian

 22. Det är alltid inlänkarna. Du får komma ihåg att det inte är en linjär skala, steget mellan 3 och 4 är klart större än mellan 2 och 3. Sen kan jag tycka att det inte finns något egenvärde i att öka sin synliga pagerank, mät position istället.

  Kommentar av Magnus

 23. Tack Magnus!
  Skall tänka på det.

  Kommentar av Christian

 24. Det kan ju förklara varför seobranschen.se fortfarande har 0 i PR. Inte för att det stör mig, jag kanske slipper spam pga. av det :)

  Kommentar av Nicklas Larenholtz

 25. Vet man ca hur ofta gör de page rank förändringar.

  Kommentar av wahlman

 26. Förr kom det med jämna uppdateringar ungefär en gång per kvartal men det har varit ojämnt senaste året. Jag tror att Google har intentionen att eg exportera Pagerank (den ändras ju hela tiden men vad vi ser exporteras mer sällan) ungefär var tredje månad.

 27. Är Pagerank något som har kommit på tal igen. Läste nyligen att det är mindre viktigt i SEO sammanhang. Är du av en annan åsikt?

  Kommentar av Patrik

 28. Pagerank har alltid varit en del av algoritmen, den största delen faktiskt. Det är däremot inte helt vettigt att titta för mycket på den gröna stapeln i Googles Toolbar, mycket för att den är inexakt och alltid en gammal siffra. Relevans är dessutom något som den inte alls tar med.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Simon Davidsson i avsnitt 90 av Sökpodden

#90 Medicin

Årets första avsnitt av Sökpodden är här. Denna gång pratar vi marknadsföring i lågkonjunktur, diskuterar trenden att Google Ads tar mer och mer kontroll från sina annonsörer och avslutar med ett snack om möjligheter och risker med AI. Du lyssnar väl?

Rykte: Google lanserar AI-chat 2023 – vi kollar in Sparrow

AI-ryktena fortsätter. Google rapporteras nu ha skarpa planer på att lansera sin egen chatbot under 2023. Vi har kollat in hur den kan komma att utformas.

Elov & Beny

Så jobbar Elov & Beny med digitala trender & marknadsföring

Att ta kontroll över sitt varumärke och nå ut med sin musik på ett effektivt sätt är viktigare idag än någonsin. För att lära oss mer om detta träffar vi melodifestivalen-aktuella Elov & Beny, för att diskutera hur de jobbar med digital marknadsföring och kreativa trender för att fortsätta bygga upp sin framgångsrika musikkarrriär.

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.