Sökmotorkonsult.se

Pagerank Sculpting med Silo-metoden

silos

Det är på tiden att jag skriver en lite mer avancerad post så att ni, kära läsare som redan kan sökmotoroptimering, får ut lite av bloggen också.

Vi ska alltså få en chans att titta på lite mer komplex On Page och vad som på engelska kallas siloing, vilket jag har valt att översätta till Silo-metoden. Det är en form av Pagerank Sculpting, alltså att styra kraften internt på siten för att fokusera på de viktiga sökorden. Det är faktiskt inte så komplext som det låter, men sanningen är att de tester jag gjort fått väldigt blandade resultat. De är tämligen svåra att mäta och idag uppmuntrar vi inte våra kunder att arbeta på det här sättet. Detta för att vi inte kan påvisa att det faktiskt blir några bättre resultat.

Jag har tidigare skrivit om Pagerank Sculpting och intern ”nofollow”. Det vanligaste sättet som folk jobbat med Pagerank Sculpting har helt enkelt varit att sätta ”nofollow” på vissa interna länkar i tron att de övriga på det viset skulle få mer kraft. Matt Cutts har förklarat att det helt enkelt inte fungerar så och att den modellen är kraftigt förenklad (och felaktig). Det betyder i och för sig inte att Pagerank Sculpting i sig inte fungerar, det betyder bara att man inte kan göra det genom att sätta ”nofollow”.

Personligen tycker jag inte om att prata för mycket om Pagerank, eftersom det är en gammal modell, men det är den gängse terminologin när man pratar om sånt här så jag rättar in mig i ledet. Åtminstone tillfälligt. Till att börja med ska vi titta på grunderna i Pagerank Sculpting för att sedan gå in på Silo-metoden. Om du redan har klart för dig hur Sculpting fungerar kan du helt enkelt hoppa vidare i artikeln till rubriken Silo-metoden.

Vad är Pagerank Sculpting?

Pagerank Sculpting går alltså ut på att få kraften (i fortsättningen kallar jag det motvilligt för Pagerank) att flöda på ett så bra sätt som möjligt inom din site. Det allra enklaste är att man inte vill slösa bort Pagerank på sånt som uppenbart inte är till nytta – vem vill till exempel ta positioner på sökord som ”Kontakt” eller ”License Agreement”? Man vill alltså att det inte ska flöda länkkraft till dessa sidor utan att den istället ska fokusera på de viktiga sidorna på siten. Under en lång period har sökmotoroptimerare helt enkelt bara satt ”nofollow”-tagg på dessa sidor men det har visat sig vara dumt. Bara för att man sätter ”nofollow” betyder det ju inte att övriga länkar får del av den Pagerank som annars skulle hamnat på dessa sidor.

Vi ska ta en lite närmare titt på hur Pagerank fungerar för att kunna gå djupare in på hur man skulpterar den. Pagerank-algoritmen är ganska enkel, man går helt enkelt igenom alla länkar på Internet (litet jobb) och räknar ut hur mycket total länkstyrka som pekar in till en given sida. Sidor med hög Pagerank ger också mer Pagerank i sina länkar. Det här har de flesta koll på men jag tänkte att det var bäst att nämna för att kunna gå vidare.

Den uppmärksamme förstår snabbt att den beskrivning jag gav inte räcker till, för om man skulle ha tre siter som man länkar ihop så att A länkar till B, B till C och C till A så skulle man få en oändlig loop. Om man då skjuter till Pagerank genom lite länkar från andra siter skulle de här växa sig enormt starka och så får det ju uppenbarligen inte fungera. Alltså finns en funktion som gör att länkarna inte skickar hela kraften vidare. I originalutförandet var det 85% av kraften som transporterades i länkarna, men jag tror att det har minskat med tiden.

Om du har en sida med Pagerank 5 kan den alltså dela ut 85% av den kraften på de länkar som finns på sidan. Nu är Pagerank inte en rak skala så det är lite krångligt att prata om hur mycket 85% av Pagerank 5 är. Vi kan istället kalla det för styrkan av 100 länkande siter. Sidan har Pagerank 5 och det motsvarar 100 inlänkar (kraftigt förenklat men duger bra för exemplet). Det betyder att den kan dela ut kraften av 85 inlänkar på de utlänkar som finns på sidan (externa eller interna). Om sidan har 10 länkar så betyder det att kraften av 8,5 länkar hamnar på var och en av sidorna den länkar till. Om sidan har 85 länkar så betyder det kraften av en länk per utlänk.

Om sidorna som får länkar från den första sidan inte har några andra inlänkar så är den Pagerank de kan skicka vidare minst sagt ganska begränsad, om det var så att det fanns 85 länkar på den första. De har då bara 85% av 1, alltså 0.85 att fördela på de länkar som finns på sidan. Som du ser avtar Pageranken ganska snabbt och därför har smarta snubbar kommit på att man vill minimera den här effekten. Det gör man genom att länka smartare internt och det är det som kallas Pagerank Sculpting.

Nu har vi utgått från att startsidan på din domän är den sida vi talat om tidigare med kraften av 100 inlänkar. Om det istället för 10 eller 85 länkar på den bara finns 2 blir situationen en helt annan, då går 42.5 vidare på dessa och det ska då betyda bättre resultat på dessa sidor. Nu är det ju svårt att ha bara 2 länkar på sitens startsida och det är därför folk experimenterat med bland annat ”nofollow”. Det var en lätt lösning på ett komplext problem även om det visade sig senare att det faktiskt inte fungerade. Knepet här är att från startsidan länka till de sidor som är anpassade för dina huvudsökord och bara dem. På så vis får de den maximala Pagerank som din site har att erbjuda. En av de metoder som används för detta är Silo-metoden och nu ska jag beskriva den.

Silo-metoden

Silo-metoden är en typ av Pagerank Sculpting som många förespråkar, och det handlar som namnet antyder om att bygga silos av content på siten för att maximera effekten av den inkommande Pagerank som finns. Det finns några olika typer av struktur man kan ha på sin silo-site och jag tänkte att jag skulle beskriva en. Resten är ganska naturliga fortsättningar om man väl förstått hur den första fungerar.

Vanligtvis brukar man prata om att man vill ha så platt struktur som möjligt på siten för att det ska vara en kort väg till det viktiga innehållet. Till exempel en webbshop med en stor mängd produkter har ju ofta problemet att man måste klicka sig en hel massa steg från startsidan för att komma till den faktiska produkten. Det här försöker man motverka på många sätt, bland annat med kategorier eller olika former av sortering. Silo-metoden går faktiskt i princip ut på motsatsen. Istället för att sprida länkkraften jämnt över undersidorna sorterar man ut de viktiga och länkar bara till dessa från startsidan.

Om vi tänker oss en startsida med kraften av 1000 inkommande länkar. Den kan då skicka vidare 85% av den kraften (den har själv PageRank från dessa 1000 men den utgående kraften i länkarna motsvara bara 850). Om den då bara länkar till de fem viktigaste sidorna på siten betyder det att kraften av 170 länkar går till var och en av dessa. Vi har nu skapat första sidan på fem stycken silos. Man kan se det som toppen på en silo var. Var och en av dessa länkar bara till en annan sida som är en naturlig fortsättning på sidan. En silo kan till exempel handla om andra världskriget och den första sidan handlar då just om andra världskriget i sin helhet, den länkar endast vidare till sidan om 1939. Notera att sidan om 1939 får kraften av 144.5 inlänkar (85% av den kraft silons startsida fick), vilket du kan jämföra med alternativet att alla tio sidor har länkar direkt från startsidan.

”Vi har om vi gjort likadant i alla silos nu skapat 5 sidor med styrkan 170 vardera och 5 sidor med styrkan 144.5. Om alla dessa sidor hade länkar direkt från startsidan hade de haft (1000*85%)/10, alltså 85.”

Man kan fortsätta varje silo så djupt man vill, till exempel kanske man i världskrigsexemplet vill fortsätta med övriga årtal. Då ser man helt enkelt till att 1939 länkar till 1940 och enbart till den. När man kommit till botten på silon, 1945 kan tänkas, länkar den vidare till antingen startsidan eller silons toppsida (den om andra världskriget). Detta för att göra något av den kraft som faktiskt finns kvar i bottensidan, och för att vi inte vill skapa några återvändsgränder.

En liten brasklapp

Jag vill än en gång påpeka att silo-metoden givit väldigt blandade resultat för oss och den bygger på lite felaktiga antaganden om Pagerank. Trots detta skulle jag vilja uppmuntra lite tester av detta och tar gärna emot feedback.

En naturlig följd av modellen är Pagerank Hoarding, en modell som faktiskt inte fungerar alls. Jag kommer ta upp ”hoarding” i min nästa post. Om du vill läsa mer noga om Pagerank-algoritmen finns originalet faktiskt publicerat av upphovsmännen.

Sidan är senast uppdaterad 2022-05-19

7 kommentarer

 1. Det får ju en att fråga, vilka fall tycker ni att detta funkar?

  Kommentar av Christian Rudolf

 2. Ja det är en väldigt bra fråga, det är svårt att säga något generellt innan jag har mer kött på benen. En tendens är att på riktigt stora siter är det inget vidare medan på små funkar det bättre.

  Om man dessutom har ett huvudsökord som är mycket större än övriga vill man nog ha mer länkar till startsidan dessutom och då måste man korrigera modellen efter det.

  Kommentar av Magnus

 3. Jag ser att den här strukturen (om vi tänker utanför SEO) kan fungera bra på en (exempelvis) blogg eller en sida med mycket dynamiskt content. Det jag dock funderar på är hur användbarheten och framkomligheten av sidan tar stryk om man omsätter detta i en allt för stor skala.

  Jag tror att en tanke utöver SEO ändå är på sin plats om man planerar att följa den här modellen, en sida som är omöjlig att använda men ändå bra rankad är fortfarande en värdelös webbplats för besökaren.

  Kommentar av Andreas Johansson

 4. Ja du har naturligtvis rätt Andreas. Jag skulle säga att för användaren är det bara användbart då det tveklöst är sidor som ska komma i en serie.

  Precis som du säger så blir det konstigt om man kommer in på en artikel som inte har mer än en enda länk vidare och det var därför som så många använde Nofollow på sin navigering, då fanns den ju där men räknades inte (att det var ett beslut på felaktiga grunder är en annan diskussion).

  Kommentar av Magnus

 5. […] Du sprider och fördelar din länkjuice bättre, mer länkar = mindre kraft för varje enskild länk (typ SILO). […]

  Pingback av Använd taggar som ditt arkiv i Wordpress | cynatic.org

 6. […] Google gillar. Det vore trevligt med lite råd om 301 Redirect, skriva för Google, jobba med den interna länkstrukturen […]

  Pingback av Vad bör uppdateras i Vägledningen 24-timmarswebben? « E-staten enligt Pontus Löf

 7. […] Google gillar. Det vore trevligt med lite råd om 301 Redirect, skriva för Google, jobba med den interna länkstrukturen […]

  Pingback av Vad bör uppdateras i Vägledningen 24-timmarswebben?Pontus Löf | Pontus Löf

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Simon Davidsson i avsnitt 90 av Sökpodden

#90 Medicin

Årets första avsnitt av Sökpodden är här. Denna gång pratar vi marknadsföring i lågkonjunktur, diskuterar trenden att Google Ads tar mer och mer kontroll från sina annonsörer och avslutar med ett snack om möjligheter och risker med AI. Du lyssnar väl?

Rykte: Google lanserar AI-chat 2023 – vi kollar in Sparrow

AI-ryktena fortsätter. Google rapporteras nu ha skarpa planer på att lansera sin egen chatbot under 2023. Vi har kollat in hur den kan komma att utformas.

Elov & Beny

Så jobbar Elov & Beny med digitala trender & marknadsföring

Att ta kontroll över sitt varumärke och nå ut med sin musik på ett effektivt sätt är viktigare idag än någonsin. För att lära oss mer om detta träffar vi melodifestivalen-aktuella Elov & Beny, för att diskutera hur de jobbar med digital marknadsföring och kreativa trender för att fortsätta bygga upp sin framgångsrika musikkarrriär.

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.