Sökmotorkonsult.se

Riktigt enkel SEO

Det är lätt att glömma bort de enkla, enkla grunderna i sökmotoroptimering när man läser bloggar och guider idag. Det kan vara värt att spendera lite tid med det allra enklaste snarare än att titta på finlir hela tiden. Visst är ju finliret roligare att skriva om och det är säkert därför det finns så mycket information om det. Idag ska vi ta en titt på hur du snabbt kan komma igång utan särskilt stora insatser av tid och utan så mycket förkunskaper.

Grunden i all sökmotoroptimering är landningssidan. Om Google klarar av att läsa och förstå dina sidor har du kommit långt på vägen och det är inte så svårt att lyckas med. Om du använder ett CMS av något slag idag brukar Google kunna hitta dina sidor, något som inte alltid varit sant. Vi ska bortse från navigering och indexering idag utan gå direkt in på landningssidan. Det finns egentligen två saker du vill göra med en landningssida, det första är att se till att Google förstår vad den handlar om och det andra är att se till att tjäna pengar på trafiken du får av det.

Vi ska strunta i hur man tjänar pengar idag och istället bara titta på hur man bygger upp en bra sida för att få trafik, att få dem att generera pengar får bli ett senare problem.

Orden, orden, orden

Det allra första du måste tänka på är att Google är en maskin och kan inte förstå något. Det betyder att du måste försäkra dig om att få med viktiga sökord på sidan och helst på ställen där Google anser att de viktigaste orden sitter. Du ska helst välja ett fåtal sökord och undvika att proppa allt för fullt med dem, det är å andra sidan inte längre rätt att göra som förr med en specifik sida per sökord utan se gärna till att klumpa ihop dem på ett rimligt sätt. Du ska då tänka på att få med exakt de ord som du vill synas på, inte för mycket men lagom. Du ska också se till att ha synonymer till dessa med i dina texter på sidan, Google blir bara bättre och bättre på att förstås synonymer.

Det du ska tänka på är alltså att få med viktiga ord och gärna synonymer på alla viktiga ställen på sidan. Viktigast här är title-taggen (den som syns i sökresultaten) då det är den enskilt viktigaste rankingfaktorn på sidan. Efter det kommer rubriker och brödtext, se till att sökorden finns med i de här. När det gäller rubriker brukar jag ofta föredra att få med huvudsökordet i den största rubriken och synonymer i underrubriker.

I övrigt behöver du tänka på att bygga din sida likt hur du bygger upp en tidningsartikel, en skoluppsats eller ett word-dokument. Huvudrubrik först, kanske en ingress, underrubriker och stycken. Se till att tänka på hur du skriver också, det behöver inte vara perfekt men ett bra språkbruk underlättar. En annan riktlinje är att inte skriva för kort, bli inte långrandig förstås men se till att få med matnyttig information.

Länkar och åter länkar

Nästa steg i processen är att få länkar till sidan. Det är nämligen länkar som kommer berätta för Google hur viktig din sida är. En viktig del är de interna länkarna på siten, se till att de har en beskrivande länktext och att de faktiskt finns på plats. Utöver det behöver du också få tag på länkar från andra domäner och det här här du verkligen kommer komma framåt, externa länkar till din sida är det som kommer få den att flyga som en raket i sökresultatet. 

Det finns massor av metoder att få tag på bra länkar. Det allra enklaste är att börja med att gå igenom länkdelen på vår SEO-skola. Kom ihåg att det är länkarna som är lejonparten av arbetet, det är här du kommer spendera mest tid av din tid inom sökmotoroptimering så se till att lära dig länkstrategier innan och utan. Allt för många hoppar över viktiga bitar i länkarbetet och det är en genväg till misslyckade optimeringar.

Använd bra verktyg

Det är lätt att fastna i att sitta och använda alla möjliga verktyg och automatisera allt, det finns stora risker med det och det gäller att vara selektiv när man väljer verktyg för SEO. Jag använder personligen väldigt få verktyg men återkommer ofta till vårt eget on page-verktyg. Använd det för att snabbt få en överblick över landningssidan. I övrigt använder jag SEOlytics eller Majestic SEO för länkar, knappt några andra verktyg.

 

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

2 kommentarer

  1. Absolut, det är grunderna och det viktigaste. Det är lätt att man krånglar till det ibland med att fokusera på små detaljer som kanske inte har så stor betydelse för seo.

    Kommentar av Sebastian Johansson

  2. […] som då och då går ”back to basics” eller påminner om vad som de menar är grunderna i enkel SEO. Filed Under: Uncategorized About Ida Lindén […]

    Pingback av SEO-guider för nybörjare

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Sökmotormuseum

Pineberry öppnar världens första sökmotormuseum

Efter 16 framgångsrika år inom digital marknadsföring har vi på Pineberry beslutat att utöka våra tjänster genom att öppna det allra första sökmotormuseet.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Tilde Mattsson i avsnitt 92 av Sökpodden

#92 Fåfänga

Avsnitt 92 av Sökpodden är här! Denna gång pratar Simon, Micke och Tilde om Bing är värt att satsa på, går igenom några nyheter som kommit inom Performance Max och avslutar avsnittet med en diskussion om nyckeltal som faller under det mindre smickrande begreppet Vanity Metrics. Du lyssnar väl?

Google analytics

Din data i GA4 kommer skilja sig

Stämmer inte din siffror i GA4 mot det du ser i UA? Även om detta kan kännas frustrerande är det väntat. GA4 och UA skiljer sig på så många sätt att datan inte är helt jämförbar. Däremot kan det vara bra att förstå varför du ser skillnader i dina siffror och hur stora skillnaderna är.

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!