Sökmotorkonsult.se

Så får du brödsmulor i sökresultatet

Bread Basket

Kommer du ihåg att Google i slutet på 2009 lanserade brödsmulor i sökresultaten? Den gröna URL:en som visas i samband med din title och description blev för vissa siter klickbar så man fick snabblänkar till kategorier eller liknande.

Jag är ganska övertygad om att det inte påverkar click through eller något annat i egentlig mening men det kan ändå kännas lite elegant att ha. Vi tog därför och skaffade dessa för Sökmotoronsult.se (det är lätt som en plätt) och tänkte berätta hur vi gjorde.

Breadcrumbs

Det är inte svårare än att se till att ha riktiga breadcrumbs på siten och om man vet vad Google kollar på så kommer de förr eller senare poppa upp i sökresultaten. Det var i första hand två saker som vi använde oss av för att försäkra oss om att de skulle dyka upp.

 1. Smulorna ligger i en div som heter Breadcrumb
 2. Vi avgränsar med  »

Innan det här är det förstås viktigt att man har en ordentlig hierarki på siten och det har ju Sökmotorkonsult.se av naturliga skäl, SEO-skolan är ett bra exempel, se bilden ovan.

Vi är inte helt säkra på att båda punkterna krävs men det är rekommendationen som ges och om man implementerar båda så fungerar det. Om någon är sugen att testa att implementera breadcrumbs utan punkt 1, 2 eller utan båda så kan det säkert fungera ändå.

Sidan är senast uppdaterad 2010-12-15

21 kommentarer

 1. Tack för att du delar med dig.

  Kommentar av Daniel Lazic

 2. Tack för detta. har funderat ett tag men aldrig kikat efter nåt svar men nu kom det ändå :)

  Kommentar av Crille Vuorenmaa

 3. Tack för detta tips.

  Kommentar av Agneta

 4. Låter för enkelt för att vara sant. Ska testa detta. Tack för ett bra tips.

  Kommentar av Fredric

 5. Jag använder mig av ett tillägg vid namn Yoast! Breadcrumbs. Fixar brödsmulor i ens inlägg.

  Alltid använt mig av ”>” och inte ”»” – ska testa och se ifall det gör någon skillnad ;)

  Kommentar av Nabil

 6. Men »-tecken eller andra tecken i markup vill jag inte ha som avgränsare, sådant lägger jag in med css. Måste kolla punkt 1 räcker.

  Kommentar av Jonas

 7. Helt klart värt att testa.

  Kommentar av Magnus

 8. Bra tips! Jag har precis implemeterat det på en sajt och väntar nu på att Google ska komma på besök.

  Kommentar av Kristoffer

 9. Magnus! Jag kom att tänka på en sak.

  Jag använder mig av ett WordPress-tillägg som klipper bort /category/-biten ur mina URL:er. Publicerar jag ett inlägg vid namn Magnus så ser min URL således ut som följande: nabillionaire.se/magnus – det går alltså inte att se vilken kategori jag publicerat inlägget i bara av att titta på min URL.

  Hur tror du det är med Google, när de genererar brödsmulor? Vill minnas att jag på ett antal ställen läst att de ”känner av” en sidas navigation genom URL:en när de ska kirra brödsmulor.

  Kommentar av Nabil

 10. Ja, det kan ju inte gärna bli några breadcrumbs på det eftersom den inte ligger i någon katalog.

  Kommentar av Magnus

 11. Riktigt intressant! Detta måste jag självklart undersöka mer.. Du råkar inte ha liknande artikel gällande Sitelinks? ;-)

  Kommentar av Jesper Wallin

 12. Sen så får man syn på följande: http://ezinearticles.com/?One-Great-Way-to-Stop-Hair-Loss-Caused-by-Oily-Scalp&id=1413103

  Sidan ligger uppenbarligen inte i en katalog (se URL:en). Men breadcrumbs går att hitta på själva sidan.

  Sen spanar du in Google-resultatet: http://www.google.com/search?q=hair+loss+site:ezinearticles.com&hl=en&num=10&lr=&ft=i&cr=&safe=off&tbs=rl:1,rls:0#sclient=psy&hl=en&lr=&safe=off&tbs=rl:1%2Crls%3A0&q=hair+loss+site:ezinearticles.com+%22word+count%3A253%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=ca05a7bb65e82229

  Något säger mig att din teori inte stämmer fullt ut. Ta dig gärna en titt på det här, jag var nära på att publicera ett blogginlägg om det :)

  Kommentar av Nabil

 13. @Jesper, jag har tyvärr ingen sådan på lager, ska se om jag kan få till en.

  @Nabil, hmm ser ut som du har rätt, behövs nog inte faktiskt kataloger. Det är ju dessutom rimligt för det stämmer överens med Googles övriga hanterande av siter.

  Kommentar av Magnus

 14. Bra tips. Det ska jag testa :)

  Kommentar av Emelie

 15. Härligt och generös tips du delar med dig. Något jag inte tänkt på innan. Men då du skrev den här artikeln upptäckte jag att du är ensam om det på just sökordet sökmotoroptimering. Det ökar kundvärdet och dessutom får man extra skjuts in till sina populära länkar man valt som breadcrumbs. Måste genast undersöka möjligheterna för joomla cms. Har du någon bedömning på ifall det ökar placeringen på google med att visa breadcrumbs?

  Åter tack för detta tips.

  Kommentar av Björn

 16. Bra tips det här, ska försöka mig på det trots att jag likt Nabil inte kör med kategorier på min blogg.

  Kommentar av Jonas

 17. Hade inte ens tänkt på att den brödsmulan finns där. Tack för tipset!

  Kommentar av David

 18. Hej! Om jag använder länkkraft på min blogg, får jag tillbaka samma kraft som innan om jag tar bort dom? Det blir inte sämre än jag hade innan va?

  Tack på förhand.

  Kommentar av Christian

 19. Tack för tipset!

  Kommentar av Elina

 20. […] but I can tell you that if you follow our example it is enough to get the bread crumbs. We used my Swedish blog for testing and  the result looked […]

  Pingback av How to get bread crumbs in the search result | Sunset SEO

 21. Hej! Många kommunsidor får så sköna länkar under sitt egentliga Google-resultat. Tex. Om oss, nyheter, att göra, kontakta oss mm. Kallas detta brödsmulor eller nåt annat? Jag säljer solglasögon på solglasögon.com och skulle gärna vilja visa liknande resultat, så besökaren kommer till rätt solglasögon direkt. Är det brödsmulor som gäller då?

  Kommentar av Carl Magnus

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

budget Google Ads

Så kan du tänka kring din budget på Google Ads

Hur stor är en bra Google Ads-budget? Om det är första gången du bestämmer din budget för Google Ads kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig nivå. Men det finns några faktorer som kan hjälpa dig att hitta rätt.

höststäda sajten

Hitta glömda subdomäner

Det är inte alls omöjligt att det gömmer sig glömda subdomäner på din webbsajt. Framförallt om sajten är gammal. I denna artikel lär du dig hur du hittar dessa subdomäner.

Helpful content

Få sajter påverkade i Helpful content update

Det har nu gått drygt två veckor sedan Google lanserade sin Helpful content update för engelska sökningar. Vi har undersökt hur algoritmuppdateringen påverkat sajter i Storbritannien och USA. 

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Victor Alenlid i avsnitt 85 av Sökpodden

#85 Sökordslös framtid

Vad händer i en sökordslös framtid? Detta är ett av ämnena i avsnitt 85 av Sökpodden. Det diskuteras även Domain Rating och andra länkmått samt moderna kontostrukturer i Google Ads. Du lyssnar väl?