Sökmotorkonsult.se

Så klår du Wikipedia

WikipediaWikipedia kan vara ett monster när det gäller SEO och det kan vara riktigt svårt att slå mastodontsiten på vissa sökord. På de allra flesta sökorden, åtminstone i Sverige, är det faktiskt inte så svårt men det finns en del. På de orden ligger Wikipedia etta och sitter fast som en kloss som kan vara omöjlig att slå. Sökmotoroptimering är ett bra exempel, den här bloggen är i dag 2:a och wikipedia 1:a. Det är lätt att tro att en sökord som är det största för en bransch som denna skulle trycka undan wiki-resultatet till sidan 50 men det finns en hel del faktorer som gör att så inte är fallet. Om du känner till dem så är det också lättare för dig att faktiskt ta positionen så jag tänkte att vi kunde ta en titt på vad som gäller.

Till att börja med finns det en del faktorer som gör Wikipedia till en generellt väldigt tuff motståndare. Den har enormt mycket innehåll och en lång historia. I kombination med en väldans massa inlänkar till hela siten ger det en enorm trust. Eftersom Googles förtroende är så starkt för Wikipedia skapas fenomenet att den syns på i princip alla möjliga sökord, även om just den specifika artikel som visas knappt har några inlänkar. Det här är på något vis standardläget för en Wikipedia-artikel och om det är situationen för ditt sökord är det faktiskt ganska enkelt att gå förbi Wikiartikeln, bra riktad SEO klår i nästan alla lägen den generella styrkan.

Om man tittar på exemplet sökmotoroptimering däremot så finns det en rad andra faktorer som spelar in. Om du läser artikeln så ser du att den varken är särskilt uttömmande om sökmotoroptimering eller särskilt bra, egentligen förtjänar den inte positionen den har. En av faktorerna som gör att den tagit positionen den har är att sökmotoroptimerare faktiskt ganska ofta länkar till den. Det låter konstigt att man skulle vilja göra det trots att den inte är särskilt bra och trots att den är en av de sidor man vill springa förbi i sökresultatet. Just på det här sökordet fungerar det såhär; svenska sökmotoroptimerare bygger upp siter om sökmotoroptimering för att länka in till sin egen site. För att få högre trust i dessa väljer man att länka ut till andra siter med hög trust på samma ämne. Det är ju mer eller mindre definitionen på wikipedias artikel om sökmotoroptimering. Man väljer helt enkelt att acceptera att man bygger upp styrkan i artikeln mot att man själv får trust, alla andra gör ju det ändå och om man inte är med själv är man den som missar tåget. Priset man betalar för att hamna på första sidan är att man aldrig kommer ta första positionen, ingen annan kommer göra det heller.

Det går inte att göra så mycket åt att folk länkar till artikeln, det man kan göra är att försöka få länkar från samma ställen som Wikipedia för dem och på så vis minska försprånget. Kontakta helt enkelt dom som länkar till artikeln (i fallet sökmotoroptimering är det dessa) och se om du inte också kan få en länk. Nästa faktor är den som spelar allra störst roll för hur en svårt det är att slå en Wikipediasida i resultatet och det är dess interna länkar. En artikel med länkar från en stor mängd Wikipediasidor blir väldigt svår att slå. Den generella styrkan i siten är så stor att interna länkar faktiskt spelar klart större roll än externa. I vårt exempel har artikeln en del riktigt hejiga inlänkar, den hetaste kommer från den engelska artikeln om SEO.  Om man spelar schysst, vilket jag skulle vilja uppmuntra till, så är det här tyvärr inget man kan göra något åt. Du kan själv inte få några länkar som ger något från de här sidorna så du får försöka tävla på andra sätt. Om du däremot inte vill arbeta schysst så går det förstås att lösa, metoden jag beskriver nedan är något jag själv inte gör och inte rekommenderar men jag tänker ändå berätta för det är något som görs. Det är mycket möjligt att den inte fungerar just i fallet sökmotoroptimering eftersom vaksamheten där är större men på andra sökord är situationen en annan.

Vi har redan gått igenom att man kan kolla upp och försöka kopiera alla externa länkar till sidan, det vi ska ta en närmare titt på är de interna. Du kan inte få sådana själv av flera anledningar, dels för att wikipettrarna är väldigt vaksamma på sådant, dels för att det sitter nofollow-tagg på utlänkar. Det du faktiskt kan göra är att minska mängden interna länkar till artikeln. Det tar sin lilla stund men det kan vara enda sättet att ta den åtråvärda förstaplatsen. Det är enkelt att hitta vilka andra artiklar på Wikipedia som refererar till den vi tittar på, dels finns det inbyggt i Wiki-systemet, dels kan du använda Siteexplorer. Nu känner alla till att man kan redigera artiklar (det är väl ett ständigt aktuellt ämne) men de flesta inser inte att man kan använda det baklänges, istället för att snygga upp artikeln om sig själv eller försöka smyga in länkar till sin egen site kan man ta bort länkar till artikeln som är problemet. Det krävs ett ganska långsamt arbete att sakta, med lång tids mellanrum, gå in på de olika artiklarna och ändra de länkar som finns där, antingen ta bort dem eller peka dem till mer relevanta artiklar (det går ofta att hitta). I fallet sökmotoroptimering skulle jag se till att skapa en svenska artikel under namnet SEO (hävda att det numer är så vedertaget att det är rätt ord att använda) och se till att peka om den engelska artikelns länk till den sidan istället. Jag har då i en smäll gjort länken mer relevant och flyttat problemet till ett annat sökord. Det är smutsigt men det fungerar, prova inte.

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

6 kommentarer

 1. Intressant och belysande, även om det känns som det finns andra saker att lägga sin tid och energi på.

  Även om wikipedia hamnar högt känns det som att de inte tar extremt mycket av resultatet eftersom de flesta vet att där finns antagligen en ganska statisk och kanske inte helt aktuell text om ämnet så man väljer ofta något annat i sökresultatet.

  Kommentar av Sven Jakob

 2. Jag tror att du underskattar hur mycket folk tenderar att gå direkt på förstaträffen men visst har du en poäng i att en del hoppar över Wikipedia.

  Kommentar av Magnus

 3. Det här är riktigt fult, det man först och främst ska ta hänsyn till är vad som är bäst för besökaren. Wikipedia har nästan alltid något vettigt att säga i ämnet och det betyder att Wikipedia ska vara det man hittar.

  Wikipedia har många fördelar som den här bloggen inte har, det redovisas källor, artiklar granskas och kan ändras osv. Dessutom finns det på Wikipedia utrymme för de allra bästa på området att fylla på med information.

  Den här bloggposten gör inget annat än att uppmana till sabotage av en av internets bästa hemsidor.

  Kommentar av Maria

 4. Jag tycker att du blandar ihop korten. För det första skriver jag klart och tydligt att jag inte tycker att man ska använda sig av metoden, jag gör det heller inte själv.

  När det gäller Wikipedias överlägsna kvalitet kan jag inte säga annat än just exemplet sökmotoroptimering talar sitt tydliga språk. Jag har kollat igenom diskussionen kring den och det är tydligt att det handlar om Wikipettrar som redigerar bort det som skrivs. Det har resulterat i en nästan banal och helt utdaterad artikel. Jag skulle i teorin kunna sätta mig och ändra i artikeln men jag är övertygad om att det inte skulle få finnas kvar under ett längre tag.

  Kommentar av Magnus

 5. Jag har wiki liggandes över några av mina sajter i serp….

  Jag tror inte att jag skall använda mig av metoden, men jag har lust att hamna överst kan jag säga…

  Petter

  Kommentar av Seo petter

 6. Jag brukar inte möta problem med Wikipedia. På de flesta sökord jag optimerar mot (vissa väldigt konkurrentutsatta) så ligger mina sidor långt ovan Wikipedia (upp till 10 placeringar), detta utan större ansträngning.

  Kommentar av Albin Stööp

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Simon Davidsson i avsnitt 90 av Sökpodden

#90 Medicin

Årets första avsnitt av Sökpodden är här. Denna gång pratar vi marknadsföring i lågkonjunktur, diskuterar trenden att Google Ads tar mer och mer kontroll från sina annonsörer och avslutar med ett snack om möjligheter och risker med AI. Du lyssnar väl?

Rykte: Google lanserar AI-chat 2023 – vi kollar in Sparrow

AI-ryktena fortsätter. Google rapporteras nu ha skarpa planer på att lansera sin egen chatbot under 2023. Vi har kollat in hur den kan komma att utformas.

Elov & Beny

Så jobbar Elov & Beny med digitala trender & marknadsföring

Att ta kontroll över sitt varumärke och nå ut med sin musik på ett effektivt sätt är viktigare idag än någonsin. För att lära oss mer om detta träffar vi melodifestivalen-aktuella Elov & Beny, för att diskutera hur de jobbar med digital marknadsföring och kreativa trender för att fortsätta bygga upp sin framgångsrika musikkarrriär.

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.