Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 14 954 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Så snor du länkjuice från mig

I förra bloggposten berättade jag att det nu är slut med nofollow på den här bloggen. Det har funderats en del på djupet innan vi bestämde oss för att göra så och det är ganska mycket teori bakom förstås. Jag tänkte att vi skulle ta en titt på vad det kan innebära i praktiken för dig.

Den huvudsakliga anledningen att vi ändrat funktionen på bloggen är att vi vill uppmuntra dig att kommentera. Om du har mer än 3 kommentarer på den här bloggen försvinner nofollow-taggen på länken till din egen blogg. Vi tycker att det är viktigt att få in rikligt med bra kommentarer och vill därför att du, om du bemödar dig med att skriva en, ska få en riktig länk tillbaka. Vi kommer däremot inte släppa igenom kommentarer där du försöker pressa in sökord i ditt namn (det är ju namnet som blir ankartext).

Om du vill snylta en länk med rätt ankartext från den här bloggen (vilket helt klart kan vara värt det för den har en bra styrka och placerar sig bra på ett antal konkurrensutsatta sökord) så finns det däremot ett sätt. Om du själv har en wordpressblogg är det dessutom ganska enkelt. Skriv en bloggpost som relaterar till någon av alla de poster som finns på den här bloggen, länka till min post så kommer du få en trackback-länk med rubriken till din post som ankartext. Trackbacks har nämligen inte heller nofollow. Jag kommer inte ta illa upp för att du grejar länkar på det här sättet, på samma sätt som när du kommenterar så får jag ju ut något i dealen med, i det här fallet får jag också en inlänk.

Det här lilla knepet är hur hederligt som helst så länge du faktiskt skriver schyssta bloggposter och det uppskattas till och med av oss som utsätts för det. Om du inte har något bättre för dig idag tycker jag att du ska välja en post, blogga om den och vips har du lite senare fått en inlänk härifrån.

Jag är övertygad om att de många andra bloggare som har tagit bort nofollow tycker precis som jag men jag vill inte börja hänga ut folk utan medgivande så om du har en dofollow-blogg så lämna en kommentar här så ska jag göra en liten lista.

29 kommentarer

 1. Dofollow har jag egentligen kört sedan årsskiftet, dock är det inte (främst) mer kommentarer jag fiskar efter utan mer att jag känner att jag ger någonting tillbaka till den som kommenterar.

  Jag är helt för den rörelsen, SEO-bra eller SEO-dåligt spelar ingen roll. Credit where credits due …

  Kommentar av

  Andreas Johansson

 2. Sen tycker jag att man generellt ska akta sig lite för att använda nofollow, det är inte riktigt perfekt.

  Kommentar av

  Magnus

 3. Magnus: Fast vad är felet med nofollow. Jag menar det är väl ändå rätt bra att det är standard? Sedan kan man ju själv ta bort det om man vill.

  Kommentar av

  The Blackjacker

 4. Kul! Bra initiativ. Nu kommer jag att kommentera! :-)

 5. Det bästa med Nofollow Off-pluginnen är anpassningsbarheten. När man upptäcker att någon ebart skriver rätt meningslösa kommentarer i syfte att få returlänkar så är det rätt enkelt att lägga till dem i filtret.

  Jag tröttnade till exempel rätt distinkt på att få kommentarer från folk som uppträdde under alias som ”säkerhetsstängsel” eller ”billiga byggvaror”… Den domänen åkte in i svartlistan rätt snabbt om man säger.

  Kommentar av

  Nikke

 6. The Blackjacker, det finns en grej som jag tycker är viktig att poängtera, du tjänar inget på att ha nofollow på länkarna. Eller snarare, du förlorar inget på att det är riktiga länkar.

  Jonas, det gör du rätt i.

  Nikke, ja jag har bestämt mig för att ha det som policy att om det kommer en massa sökord i alias så blir det inga riktiga länkar. Kanske inte behövs egentligen men man vill ju inte känna sig som en en vandrande länkfarm heller. Btw, Billiga Byggvaror kommenterade nog överallt.

  Kommentar av

  Magnus

 7. Vad menas med nofollow?

  Kommentar av

  Peter

 8. Nofollow är alltså taggen rel=”nofollow” som vanligtvis sitter på kommentarslänkar. Den gör att sökmotorer inte bryr sig om länken och det gör ju att man inte får de fördelar man skulle fått av den annars.

  Kommentar av

  Magnus

 9. Jag tycker absolut att det är rätt väg att gå, det lär få igång diskussioner ordentligt i många bloggar, och alla tjänar på det!

  Kommentar av

  Jimmy

 10. Mycket smart!

  Kommentar av

  Patrik

 11. Tack ska ni ha, jag märker redan ökad aktivitet. Det kan ju vara nyhetens behag men hoppas att det håller i sig.

  Kommentar av

  Magnus

 12. Åsså kommer nu en ”gammal kärring” som virrar omkring här och försöker lära sig lite grann och försöker hänga med.
  Men jösses vad jag får anstränga hjärnan för att hänga med allt här. Men envis som jag är så ska jag nog en vacker dag också begripa allt vad ni pratar om. Det tar bara lite längre tid för mig att förstå.
  Ha en fin vecka framför er allihop.

  Kommentar av

  Michelin-Berith

 13. Det tycker jag du gör rätt i, kan berätta att min mamma faktiskt lärt sig tillräckligt mycket för att driva en framgångsrik webshop där hon säljer fårskinn, ett sökord som hon har förstaplats på utan särskilt mycket hjälp av mig.

  Kommentar av

  Magnus

 14. Jag har nu lyckats få 92/100 men det här med Meta description och Meta keywords och Källkod har jag kvar att försöka förstå och kunna fixa till..
  Tack för toppen bra förklaringar, fast det tar bara lite mer tid för mig.. Ha en fortsatt fin dag!

  Kommentar av

  Michelin-Berith

 15. Jag tänkte bara säga bra initiativ och tack för att ni skriver så otroligt mycket bra och nyttig information om SEO. Har följt er hemsida ett tag och det har hjälpt mig i många SEO-situationer. :-)

  Kommentar av Robbster

 16. Tackar för det, roligt att kunna vara till hjälp.

  Kommentar av Magnus

 17. Jag ska döpa om mig till sökmotoroptimering! :)

  Det är kul att följa din (er) väg till toppen, det skall också bli intressant om andra (läs konkurrenter som vi) följer ditt exempel. Det i sin tur blir intressant att följa. Vem blir bäst då, hmm undrar om detta går att köra på bettingsiter och sedan köra affiliatemarknadsföring i seovärlden!!?

  Kommentar av

  Magnus Foss

 18. Om du byter namn till Sökmotoroptimering ska jag gladeligen se till att du tar positionen ifrån mig :)

  Kommentar av Magnus

 19. Smart, jag tror jag tar lite :-)

  Kommentar av Mattias

 20. Jag har en mission att positionera mig högst upp hos Google för relevanta sökord för min sajt, det är bara att sätta igång att skriva bloggpost och relatera till din blogg ,-)

  Kommentar av Fredrik

 21. Ojoj! Det är en konstig värld med dessa sökmotorer och follow taggar. Har dock anpassa mig och lyckats ta mig upp till andra plats på Google på mitt viktigaste ord. Tack vare do follow och ankartext. Även en gammal safariräv som mig kan lära sig.

  Kommentar av

  Johan

 22. Kul det här med länkar och sökoptimering . När man ser att det fungerar, och lär sig mera hela tiden.

  Kommentar av

  Robert Hellgren

 23. Vill bara poängtera att jag tror att nofollow är lika viktigt som dofollow. Ett Naturligt bygge är det som räknas och det innebär också nofollow-länkar. Vilken sajt har bara dofollow…?

  Kommentar av

  Fluke

 24. De allra flesta riktigt bra siter har mkt liten andel nofollow.

 25. Magnus! När du säger att man inte förlorar på att använda sig av dofollow länkar, är det för att det spelar mindre roll om man länkar från ett enskilt blogginlägg? Att man inte förlorar så mycket länkjuice längre ner i hierarkin? Undrar också hur du tror att Google kommer se på dofollow och nofollow i framtiden? Kommer det att hjälpa sajter nu efter Penguin att bibehålla en ”naturlig länkprofil” om man har en del nofollow länkar också?

 26. Numer tycker jag nästan att man i princip enbart (en mix är förstås rimlig och vad de flesta arbetar med) ska ha länkar längre ner i hierarkin och visst är det så att det innebär mindre pagerank genom länken men det är mycket naturligare.
  När det gäller att ha nofollow i länkprofilen så är det många som pratar om att det är naturligt men jag är inte beredd att hålla med. Nofollow-länkar räknas inte och kommer förmodligen aldrig göra det. Jag har dessutom svårt att tro att det någonsin skulle kunna vara något positivt, Google vill ju att vi märker dessa länkar för att de inte ska räkna dem.

 27. Jag läste vidare och såg att det var artiklar som kom ut för ett par år sedan. Är detta fortfarande relevant?

  Kommentar av Patrik

 28. Jadå, det fungerar precis likt som tidigare.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

personliga jordgubbar

Inte lika personliga sökresultat på Google längre

Tidigare var alla sökresultat personliga. Numera tar Google främst hänsyn till din geografiska plats samt vad du nyligen googlat efter när de personaliserar ditt sökresultat.

Mål bordshockey

Vikten av mätbara mål för Google Ads

För att lyckas med din annonsering på Google Ads är det viktigt att du arbetar efter tydliga och mätbara mål. Vilka mål du ska välja beror på vad ditt företag sysslar med. Missar du att sätta mål går du miste om de stora fördelar som Google Ads har att erbjuda.

Google sökresultat

Hitta länkmöjligheter med hjälp av Googles sökkommandon

Existerande omnämnanden kan vara en guldgruva för att skapa nya länkar. Med Googles sökkommandon kan du hitta sidor som nämner ditt varumärke – men inte länkar till din sajt. Förhoppningsvis kan du omvandla många av dessa omnämnanden till riktiga länkar.

Utökade textannonser (ETA) blir nu ännu större

Nyhet! Under 2016 lanserade Google Ads de utökade textannonserna (ETA) och gjorde dem 47% större än sina föregångare. Två år senare har Google återigen öppnat upp för möjligheterna att göra annonserna ännu större.

Pontus Karlsson, Michael Wahlgren och Viktoria Nerell i avsnitt 41 av Sökpodden

#41 Medic Update

Äntligen är Sökpodden tillbaka efter ett välförtjänt sommarlov! I avsnitt 41 pratar vi bland annat om Google Medic Update och så jämför vi det gamla och nya gränssnittet i Google Ads. Du lyssnar väl?

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner