Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

SEO-hjälp för Forum

Vi får ganska ofta frågor om hur man ska gå tillväga för att sökmotoroptimera sitt forum. SEO för forum kan verka, och ibland vara, oerhört komplext. Det handlar om massor av intressanta sökord i kombination med att man ofta inte har kontroll över innehållet, det är förstås något som kan vara jobbigt för en sökmotoroptimerare men jag skulle vilja säga att det också är forumets största fördel.

På ett forum har du din största potential i den långa svansen, din allra bästa och din allra mesta trafik bör komma från sökningar som du aldrig kunde tänka dig att någon skulle söka eller att du skulle ha position på. Jag ska gå in på en inneboende egenskap i forum som gör att de är fantastiska för det här. Det hela börjar med att någon undrar något. Denne söker och hittar inget svar och väljer därför att ställa en fråga i ditt forum ”Hur odlar man bananer?”

Frågan får lite senare ett svar av en av dina trogna besökare och vips så har du en sida som är som gjord för att få trafik. Vi har en fråga som vi redan på förhand vet att folk vill hitta information kring och du har en sida som ställer frågan och tillhandahåller ett svar. Många har ju redan försökt Googla svaret utan att hitta något dessutom så du har dessutom hittat ett segment där det inte finns tillräckligt med information/konkurrens. Näst agång någon vill lära sig om bananodling och denne gör en sökning så är det du som får besökaren och dessutom på ett mycket bra sätt besvarar frågan.

För att det här ska fungera behöver du antingen jobba hårt med on page-optimering eller helt enkelt från början välja rätt publiceringsverktyg. Jag rekommenderar i det här läget alltid vBulletin med pluginet vBSEO. Genom att bygga ditt forum på den här grunden har du fixat nästan alla problem som forum lider av utan att behöva tänka på det.

Få länkar till forumet

Nästa steg är som vanligt att se till att få länkar och om du har ett aktivt forum redan så har du dessutom enorma möjligheter att få det gratis. Uppmana dina medlemmar att tipsa om forumet, gör en liten banner som de kan ha på sin blogg, starta tävlignar etc etc. Ett forum ska naturligt få ganska mycket länkar om det har potential. Sanningen är att det faktiskt inte är SEO som är problemet för ett forum, det är att få och behålla aktiva medlemmar. Har man det kommer länkarna ofta utan större ansträngning.

4 kommentarer

 1. Tack för detta inlägg Magnus! Hoppas du har lust att skriva fler inlägg för SEO-optimering för oss som driver vBulletinforum.

 2. Det finns kanske en möjlighet till det men om sanningen ska fram så är vBulletin med vBSEO så pass bra att man klarar sig väldigt långt utan andra insatser.

  Kommentar av Magnus

 3. Mycket givande, och förmodligen det jag skulle behöva för ett projekt.
  Synd att det ska vara så dyrt att köpa in, de skulle ha haft en Lite-version utan all lyx som man kunde fått utvärdera innan man kör skarpt.

  Men överlag mycket intressant, främst det där med vBSEO.

 4. Hittade den här posten av någon anledning, den dök upp till höger :-)

  Jag kan bara hålla med i mycket ovan.

  Startade ett forum förra året och det har gått över förväntan. Visst har vi seoat lite på några smalare sökord, mest för skoj skull men en överlägsen andel av trafiken kommer från långa sökningar.

  Vartefter forumet växer och fler och fler postar och startar trådar, ju mer växer forumet i serpen, det går inte att stoppa helt enkelt. Och eftersom forumet är nischat så blir diskussionerna i forumet fyllt med långa, relevanta sökord.

  Visst måste man ha ett aktivt forum men nishar man in sig så brukar inte det direkt vara något problem.

  Däremot så kan jag lätt slå ett slag för Simple Machines forum, gratis opensource forum men det mesta man kan tänka sig i godisväg, du kan i princip göra vad du vill, och kan du inte det så finns det en uppsjö med moddar att installera.

  Överlägset bästa forumplattformen jag har jobbat med.

  Kommentar av

  Chris Andersson

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vanliga frågor-strukturerad data i serpen

Svara på vanliga frågor direkt i sökresultatet

Du kan svara på dina användares vanliga frågor direkt i serpen. I dagens artikel berättar vi hur du gör det med hjälp av strukturerade data.

Korslänkning – Så får du “gratis” länkar

Behöver du fler länkar till din sajt? I denna artikel pratar vi om hur man kan få gratis länkar genom att återskapa länkar som dina konkurrenter har.

Avvisa spamlänkar

Så avvisar du oönskade länkar med en disavow-fil

Att få länkar till din sajt är viktigt ur ett SEO-perspektiv eftersom det bygger förtroende hos Google. Men alla länkar är inte bra och i vissa fall kan dåliga länkar skada din ranking. Här går vi igenom hur du upptäcker skadliga länkar och hur du hanterar det.

Siri Mårtensson, advokat

Tveksamt om Google uppfyller kravet på annonsmärkning

Googles nya annonsutseende har väckt frågor kring annonsmärkning. Är den tillräckligt tydlig enligt gällande lagar och regler i Sverige? För att besvara denna fråga har vi pratat med Siri Mårtensson, advokat och expert på området.

ny annonsmärkning google

Google ändrar hur de märker upp textannonser

Google har nu återigen ändrat hur de märker upp textannonser. Läs mer i artikeln här!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner