Sökmotorkonsult.se

SEO och PR

Vi tjuvkikar på PR

SEO och PR är ett kärlekspar, de kommer inte alltid överens, de dyker inte alltid upp på festen tillsammans men alla som känner dom vet att dom passar bra ihop. När de kommer överens och arbetar tillsammans lyfter de varandra och gör varandra bättre.

Jag ska ge dig två tankar om när det klickar mellan PR och SEO och sen ska jag faktiskt låta någon annan komma till tals. Det är Jerry Silwer, kommunitkationsrådgivare som skrivit en mycket läsvärd artikel för Sökmotorkonsult.se

PR som motor i SEO

PR kan i vissa lägen lyfta din SEO-satsning enormt, under förutsättning på att din PR samarbetar med din SEO. Jag ska ge ett fiktivt exempel med den här bloggen som grund för att visa på hur det kan få fantastiska resultat.

Vi som skriver på den här bloggen har en egenskap som vi skulle kunna använda oss av, tillsammans sitter vi på en massa kunskap om SEO och vi delar gladeligen med oss till den som är intresserad. Bloggen självt har dessutom en kanonegenskap i sin domän och jag ska vädra varför jag tycker det. I dagsläget är Sökmotorkonsult inte ett vedertaget uttryck för en Sökmotoroptimerande konsult men det skulle kunna vara det. Eftersom det är vårt varumärke här så har vi förstås sedan länge försäkrat oss om att ha en förstaplats på det sökordet.

I nuläget är Sökmotoroptimering det största relevanta sökordet för den som letar sökmotoroptimerare och visserligen placerar sig bloggen bra även där men inte lika bra. Om vi kunde påverka hur du och alla andra pratar om seo-konsulter och få er att använda ordet Sökmotorkonsult istället, vad skulle det innebära för vår SEO? Till att börja med skulle det innebära att vi redan var nummer ett, inget mer arbete skulle behövas för det och det är ju i sig lysande. Det skulle också innebära en annan sak, det skulle innebära att när någon behöver länka till en sökmotorkonsult av någon anledning så skulle det bli den här bloggen i allt högre grad.

Vår lilla stunt att bara förändra hur man pratar om sökmotorkonsulter skulle alltså innebära att bloggen fick enorma fördelar även på andra områden. Vår PR skulle fungera som en pådrivande faktor för vår SEO.

SEO som motor för PR

Det gjordes i januari mer än 150.000 sökningar som relaterade till Socialdemokraternas namn och Mona Sahlin. Vi bildar oss en uppfattning om Socialdemokraterna och deras ledare utifrån vad Google visar oss för vi är övertygade om att Google visar det som är viktigast. I sökresultatet för Mona Sahlin ligger Wikipedias artikel om henne 1:a och redan på andra plats hittar vi en artikel om Tobleronen (också den från Wikipedia). Resultatet är sedan fullt av mindre smickrande artiklar om Mona (klicka på bilden för att se en större).

Sökresultat för Mona Sahlin

Naturligtvis påverkar det här hur vi ser på Mona och på Socialdemokraterna. Naturligtvis gör det här det svårare för Mona att prata med oss. Varför har Mona ingen egen kanal för att nå dom som letar efter henne? Hur kommer det sig att det enda som hon har direkt kontroll över (hennes Twitter) ligger och skräpar i botten av sökresultatet?

Det här var bara ett litet men ganska tydligt exempel, sökresultaten är en kommunikationskanal. För att gå lite vidare. Vad händer om man söker efter aktuella frågor? Vem är det som berättar för dig vad FRA står för? Vad IPRED handlar om och hur vi ska hantera integriteten på nätet? Den som blir hittat har ett enormt övertag för det är ju där dialogen börjar, i din kanal som du äger, du har redan satt ämnet.

Har du börjat tänka än?

Om mina två små exempel väckt funderingar, tankar och idéer så tycker jag att du ska fortsätta till nästa artikel där Jerry Silfwer (som i mina ögon tillhör den grupp av människor man verkligen ska ta sig tid att lyssna på) går in lite mer på djupet: SEO och PR en gästpost av Jerry Silfwer.

Sidan är senast uppdaterad 2010-02-28

4 kommentarer

  1. En intressant fråga i sammanhanget är hur polisen ser på det här och hur de hanterar det. Det är ju inte bara en fråga om att utreda eventuell bestickning utan också en fråga för allmänhetens förtroende för polisen.

    Kommentar av Magnus

  2. Ja, men det är ju exekverare av våldmonopolet så de bryr sig inte, de kan ju skjuta folk lagligt!

    Kommentar av Christian

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?