Sökmotorkonsult.se

SEO och PR

Vi tjuvkikar på PR

SEO och PR är ett kärlekspar, de kommer inte alltid överens, de dyker inte alltid upp på festen tillsammans men alla som känner dom vet att dom passar bra ihop. När de kommer överens och arbetar tillsammans lyfter de varandra och gör varandra bättre.

Jag ska ge dig två tankar om när det klickar mellan PR och SEO och sen ska jag faktiskt låta någon annan komma till tals. Det är Jerry Silwer, kommunitkationsrådgivare som skrivit en mycket läsvärd artikel för Sökmotorkonsult.se

PR som motor i SEO

PR kan i vissa lägen lyfta din SEO-satsning enormt, under förutsättning på att din PR samarbetar med din SEO. Jag ska ge ett fiktivt exempel med den här bloggen som grund för att visa på hur det kan få fantastiska resultat.

Vi som skriver på den här bloggen har en egenskap som vi skulle kunna använda oss av, tillsammans sitter vi på en massa kunskap om SEO och vi delar gladeligen med oss till den som är intresserad. Bloggen självt har dessutom en kanonegenskap i sin domän och jag ska vädra varför jag tycker det. I dagsläget är Sökmotorkonsult inte ett vedertaget uttryck för en Sökmotoroptimerande konsult men det skulle kunna vara det. Eftersom det är vårt varumärke här så har vi förstås sedan länge försäkrat oss om att ha en förstaplats på det sökordet.

I nuläget är Sökmotoroptimering det största relevanta sökordet för den som letar sökmotoroptimerare och visserligen placerar sig bloggen bra även där men inte lika bra. Om vi kunde påverka hur du och alla andra pratar om seo-konsulter och få er att använda ordet Sökmotorkonsult istället, vad skulle det innebära för vår SEO? Till att börja med skulle det innebära att vi redan var nummer ett, inget mer arbete skulle behövas för det och det är ju i sig lysande. Det skulle också innebära en annan sak, det skulle innebära att när någon behöver länka till en sökmotorkonsult av någon anledning så skulle det bli den här bloggen i allt högre grad.

Vår lilla stunt att bara förändra hur man pratar om sökmotorkonsulter skulle alltså innebära att bloggen fick enorma fördelar även på andra områden. Vår PR skulle fungera som en pådrivande faktor för vår SEO.

SEO som motor för PR

Det gjordes i januari mer än 150.000 sökningar som relaterade till Socialdemokraternas namn och Mona Sahlin. Vi bildar oss en uppfattning om Socialdemokraterna och deras ledare utifrån vad Google visar oss för vi är övertygade om att Google visar det som är viktigast. I sökresultatet för Mona Sahlin ligger Wikipedias artikel om henne 1:a och redan på andra plats hittar vi en artikel om Tobleronen (också den från Wikipedia). Resultatet är sedan fullt av mindre smickrande artiklar om Mona (klicka på bilden för att se en större).

Sökresultat för Mona Sahlin

Naturligtvis påverkar det här hur vi ser på Mona och på Socialdemokraterna. Naturligtvis gör det här det svårare för Mona att prata med oss. Varför har Mona ingen egen kanal för att nå dom som letar efter henne? Hur kommer det sig att det enda som hon har direkt kontroll över (hennes Twitter) ligger och skräpar i botten av sökresultatet?

Det här var bara ett litet men ganska tydligt exempel, sökresultaten är en kommunikationskanal. För att gå lite vidare. Vad händer om man söker efter aktuella frågor? Vem är det som berättar för dig vad FRA står för? Vad IPRED handlar om och hur vi ska hantera integriteten på nätet? Den som blir hittat har ett enormt övertag för det är ju där dialogen börjar, i din kanal som du äger, du har redan satt ämnet.

Har du börjat tänka än?

Om mina två små exempel väckt funderingar, tankar och idéer så tycker jag att du ska fortsätta till nästa artikel där Jerry Silfwer (som i mina ögon tillhör den grupp av människor man verkligen ska ta sig tid att lyssna på) går in lite mer på djupet: SEO och PR en gästpost av Jerry Silfwer.

Sidan är senast uppdaterad 2010-02-28

4 kommentarer

  1. En intressant fråga i sammanhanget är hur polisen ser på det här och hur de hanterar det. Det är ju inte bara en fråga om att utreda eventuell bestickning utan också en fråga för allmänhetens förtroende för polisen.

    Kommentar av Magnus

  2. Ja, men det är ju exekverare av våldmonopolet så de bryr sig inte, de kan ju skjuta folk lagligt!

    Kommentar av Christian

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.