Sökmotorkonsult.se

SEO och PR – Jerry Silfwer

borr

SEO och PR har en otrolig styrka tillsammans, men den är till stora delar fortfarande oupptäckt och underutnyttjad. Som kommunikationsrådgivare i PR-branschen delar jag gärna med mig av mitt perspektiv här.

Det finns två discipliner inom PR som verkligen är duktiga på retorik och det är lobbyisterna och PA-konsulterna (PA står för public affairs).

Vi som helt eller delvis arbetar med detta strävar ständigt efter att äga det så kallade problemformuleringsprivilegiet. Sanningen är nämligen ofta så mångfacetterad och mångbottnad att hur en verklighet beskrivs faktiskt påverkar vår kollektiva bild av den.

Om du lyckas etablera en uppfattning om att ett glas vatten är halvtomt, så skapar du en känsla av att detta glas har druckits upp, konsumerats och är i behov av påfyllning. Om du skapar en bild av att glaset är halvfullt, då betonas det faktum att glaset minsann inte är tomt, vilket ju är bra.

Barack Obama och hans PR-makare, hans rainmakers, gjorde ju detta till en konstform i den amerikanska valkampanjen där de lyckades koka ned hela retoriken till ett enda ord – change. Det antyder att förändring behövs och för tankarna till den impopuläre George W. Bush och Republikanernas år vid makten. Det antyder utveckling och framåtrörelse.

Och allt kring kampanjen tilläts cirkulera kring just change. Givetvis konnoterar begreppet även bra till det faktum att han är en mörkhyad man som heter Hussein.

Ord är löften och löftet om change kan även kallas för the contract, en lånad term från Hollywood om att du måste sluta en pakt med tittarna/lyssnarna/läsarna/väljarna att om löftet kommer att infrias, men bara om de uppfyller sin tydliga del av avtalet – i det här fallet att faktiskt gå till vallokalen och rösta.

Ord spelar verkligen roll.

Inför det förra valet gjorde Alliansen ett fantastiskt jobb här – framförallt Moderaterna och det mesta tyder på att det är spinndoktorn Per Schlingmann som är mästerhjärnan bakom framgången. Ord som Alliansen, livspussel, det nya arbetarpartiet och så vidare desarmerade på ett sätt hela arbetarrörelsen. Alltså, det som vi benämnde för arbetarklassen innan valet; i dag känns det nästan tvunget att skilja på arbetarklassen och den arbetande klassen.

Mer uppenbara exempel från näringslivet är väl hela kafferevolutionen? Lek med tanken – om du inte i din aktiva vokabulär haft ord som frappe, moccacino, americana, espresso, latte, cappucino och så vidare, ja då hade du antagligen fortfarande beställt in kaffe utan eller med antingen grädde eller mjölk. Hur kan vi någonsin beställa/efterfråga något om vi inte har orden?

Min egen erfarenhet från Piratpartiets EU-valskampanj 2009 gjorde det dock klart för mig att dynamiken i det offentliga samtalet för evigt förändrats. Piratpartiet kunde bygga underifrån och på webben helt ”äga” ord som FRA, Ipred, datalagringsdirektivet, Piratpartiet, integritet och så vidare. De cirka 50 mest inflytelserika piratbloggarna kunde fungera som kuratorer och genom länkkärlek kontrollera hur det offentliga samtalet tog sin form hos gräsrötterna.

Därför blir det ganska löjeväckande att se hur vi inför den här valrörelsen ser partiledarna desperat försöka upprepa och befästa sin egen retorik och terminologi – alla som har sett en partiledardebatt på senaste tiden har säkert reagerat över de tillrättalagda formuleringarna – men vad de kollektivt missar att orden i dag måste komma underifrån.

Och här kommer webben och SEO in.

För det första finns det praktiska saker för både företag och politiska organisationer att ta i beaktande. Jag skulle vilja påstå att det i dag vore rent oansvarigt att inte göra en sökordsanalys parallellt med att budskapsplattformen sätts. Det gäller med andra ord att ta hänsyn till SEO-verkligheten för att kunna bygga underifrån.

För det andra behöver inte allt börja på noll. Din närmsta sökmotorkonsult kan berätta vad människor faktiskt söker efter. Med andra ord – varför bygga ett engagemang från scratch när det ju finns så många befintliga engagemang där ute redan? Piratpartiets FRA-motstånd och EU-valskampanj är återigen ett bra exempel; på webben fanns redan webbsociala och aktiva liberaler som latent bara väntade på något att få sätta tänderna i.

Så, här behövs stora utbildningsinsatser. Jag själv är sedan EU-valskampanjen inte längre aktiv i piratrörelsen utan försöker komma ut och föreläsa och diskutera på bredare front, både hos företag och politiska partier. Digital PR är mer än bara att skapa länkbeten, på samma sätt som SEO är mer än bara vad som kommer upp när människor googlar.

Jerry Silfwer är kommunikationsrådgivare på Springtime PR, bloggar på Doktor Spinn och finns på Twitter, Facebook och LinkedIn.

Sidan är senast uppdaterad 2022-02-03

3 kommentarer

 1. […] publicerad som gästpostning hos Magnus Bråth i anslutning till postningen SEO och […]

  Pingback av Repost: Tankar om PR, SEO och retorik — Doktor Spinn

 2. […] och webbanalys – var ska man börja? Några enkla tips: Jag läste precis inlägget SEO och PR – Jerry Silfwer och tänkte att jag kan bidra med några tips hur du som företagare snabbt kan få en inblick i […]

  Pingback av Sökordsoptimering och webbanalys – var ska man börja? Några enkla tips: « @Hampus Sociala medier och marknadsföring

 3. Hej!
  Detta var en riktigt bra artikel! Det satte igång riktigt mycket tankar, om vad som är möjligt, när man vill kontrollera, vad som syns på tex Google.

  Jag har fått några nya spännande ideér. Jag får alltid med mig en massa fin information, när jag är inne på sökmotorkonsult!

  Tack för all fin information.

  Petter Hedman

  Kommentar av Petter Hedman

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.