Sökmotorkonsult.se

SEO-tävling

Tävling

På senare tid har det pratats en del om seo-tävlingar och priser i olika sammanhang. Precis som med allt annat så finns det förstås olika läger, en del som hävdar att man inte kan tävla i sökmotoroptimering – andra som hävdar att all sökmotoroptimering är tävling. Det verkar onekligen som att intresset för en SEO-tävling är stort så jag skulle vilja få en indikation, skulle du vilja tävla i sökmotoroptimering?

Det finns förstås inget som hindrar oss från att göra ett nytt SM i sökmotoroptimering om vi själva vill det. När jag skriver Vi menar jag vi som i SEO-branschen. Om intresset är stort så har jag inga problem med att arrangera eventet men jag har ingen lust att lägga ner den tiden om det inte är någon som är sugen. Jag tänkte därför be om lite input, skulle du vara intresserad av att delta i SM i Sökmotoroptimering?

Om du tycker det är intressant så kan du väl ta med lite tankar om hur det borde genomföras. Vilken tidshorisont ska tävlingen ha? Hur ska resultaten mätas? Vilka ordningsregler är viktiga etc.

31 kommentarer

 1. En regel borde vara att ”tävlingsbidraget” ska vara en nyreggad domän, men att sökfrasen inte får finnas i den domänen. Det för att eftersträva så lika villkor som möjligt för alla deltagare.

  Kommentar av Svenne

 2. Jag är på. Inga regler förutom nyregistrerad domän. Everything goes. 6 månader. Sverige.

 3. Givet! Vad vinner man ;)

 4. Ett ord som tidigare inte existerar. Bara nya domäner. 6 månader. Vinnaren får äran och en titel?

  Kommentar av Jonathan

 5. Enda syftet personligen för att tid på en tävling vore om man lärde sig något av det, dvs för mig skulle viss transparens och framförallt diskussion mellan tävlingsdeltagare vara viktigt för att känna sig motiverad. Hur det rent praktiskt skulle gå till vete tusan ;)

  Men jag tror att jag är på…

  Kommentar av websimon

 6. Jag är på!

  Finns några viktiga regler att ta del av i tråden på SEO-forum IMO, såsom att man inte får 301:a en äldre domän till den man precis registrerat.

  Kommentar av Nabil

 7. Är det bara fokus på placeringar eller är det trafik från sökmotorerna som ska mätas?

  Kommentar av Simon

 8. Varför inte :-) Viktigt är regler sätts så som de nabil nämnde. Tycker att en portal för tävlingen + forum vore bra, just för att tävlingen skall bli en lärdom. Tävlande måste kunna diskutera med varandra. Jag tycker inte man får köpa tjänster heller, pengar borde inte vara en avgörande faktor. Svårt att hålla koll på allt men man får ju ha lite godtro.

  Kommentar av Fredrik J

 9. Jag tycker det är svårt att ens göra tävlingen hyfsat rättvis men jag är absolut på för att stödja branschen och Magnus i synnerhet. Reglerna måste vara extremt lätt tolkade.

  1:a-3:a på Google efter 6 månader är vinnarna. Släng in ett kul pris i motprestation mot att vinnarna bjuder på lite av sin taktik kanske?
  Det är ju inte så illa som det låter, de som vinner tävlingen kommer ju att bli sönderanalyserade av de andra oavsett, så man kan lika gärna berätta hur man lyckades.

  Kommentar av Niklas

 10. Låter intressant… :)

  Kommentar av Johannes Eriksson

 11. Trevlig ide, men den håller inte riktigt.
  SEO handlar förvisso om erfarenhet, men det finns så otroligt många tekniker som man kan använda sig av.

  Till exempel så skulle jag kunna skaffa tusentals backlinks per dag till en ny sida eftersom jag redan äger ett antal populära hemsidor. Jag skulle även kunna använda mig av automatiserade verktyg så som SEnuke x för att göra allt grovjobb.

  Denna tävlingen skulle bara fungera (enligt mig) om alla höll sig till whitehat metoder, vilket skulle vara nästan omöjligt eftersom att alla vill vinna.

  Kommentar av Alexander

 12. Hmmm låter som ett trevligt tillfälle till lite ”Good old SE spam”!

  Kommentar av Magnus Foss

 13. Jag tycker det verkar kul!

  Kommentar av Pontus Löf

 14. VM i sökmotoroptimering har varit tidigare under åren, men jag vet inte riktigt om en sådan här typ av tävling skulle ge mer än obskyra domän namn, med tustentals backlings med olika verktyg. Vet inte om det krävs skills för det.

  Kommentar av Robert Nyberg

 15. Dags att damma av gamla Xrumer alltså…

  Let the best man (or woman win)

  Skämt åsido, låter lite småkul =)

  Kommentar av Jacob

 16. Mycket bra initiativ!

  Vad sägs om att toppa positioneringsfokuset med att vinnaren är den som konverterat flest av sina besökare till att genomföra en handling på sin hemsida? En ytterligare dimension inom Seo än enbart vertikalt tänkande.

  Kommentar av kristofferF

 17. Med extremt tydliga regler skulle det förstås vara kul, men jag är ärligt talat lite tveksam. Var drar man gränsen mellan white och black? Om anything goes som Jesper säger, vilket kanske är enklare, kommer antagligen den med mest pengar, resurser och svarta metoder i hatten att vinna. Men är det sån seo man vill ”vinna” i/med?

  Med det sagt – lyckas vi skapa en väg runt ovanstående är det såklart en rolig idé.

  Kommentar av Jonas

 18. Bra idé och initiativ.

  Som sagt så är det den som har flest resurser, black-hat vilja m.m. vinnaren. kristofferF har dock en bra tanke angående konvertering som ett nyckeltal. Det svåra är att få olika tjänster/produkter att likställa sig med varandra. Det räcker med att jag valde fel färg på produkten så är jag förloraren. Men så är det ju i verkliga livet, SEO är inte allt då marknadsanalys, behovsanalys osv är en del hela processen.

  Den som erbjuder helrör och cigg för 50% av marknadspriset behöver inte optimera så mycket. Det sköter sig självt om man så säger.

  Lösning:
  Det står helt still i skallen just nu, så fort jag kommer på en idé så hittar jag fler skäl till varför idén inte fungerar. Men jag tycker det är av yttersta vikt att någon form av en tävling/gala äger rum. Speciellt efter den kritik jag var med i att ge till Swedma angående Guldnyckeln. Om inte annat kan ”vi” andra visa hur en SEO tävling bör gå till. Man kan ju inte bara klaga :)

  Om jag är med som tävlande? Nja, åskådare är min grej samt har svårt att hitta tid för att delta. Men jag ställer upp på andra saker som kan behövas

  Kommentar av Nicklas Larenholtz

 19. Ni är alla helt övertygade om att det är Black Hat som är lösningen? Isf kan man ju inte gärna hävda att man kan sälja något annat till kunder heller utan att vara en bedragare.

  Kommentar av Magnus

 20. Jag är inte alls så säker alltså och tror dessutom att man inte kan sätta regler som gör att det blir en bedömningsfråga.

  Kommentar av Magnus

 21. Fullständig transparens om vilka metoder som användes skulle kunna vara en avgränsning. Lite som racingserier där alla köra exakt samma bilar.

  Kommentar av Kransbjörn

 22. Kransbjörn, dessvärre så tror jag inte att alla skulle respektera detta.

  Kommentar av Jacob

 23. Förstorar vi inte upp problemen lite väl mycket nu? Olika former av SEO-tävlingar förkommer då och då. Så den problematiken bör inte vara något större hinder att handskas med.

  Och instämmer med Magnus där. När man läser en del kommentarer så får man intrycket att ni tror att det behövs black hat-metoder för att optimera i tunga/medeltunga SERPer i Sverige. Viket inte alls stämmer.
  I det här fallet kommer dessutom konkurrensens vara begränsad till de som deltar i tävlingen. Ja och då några som brukar optimera utom tävlingen bara för att se hur det går.

  Mer intressant är hur många det är som kan tänka sig att delta. Det krävs väl några dussin för att de skall bli en tävling att prata om och ge genomslag inom branschen.

  Kommentar av Urban

 24. Nya domännamn + inga 301:or från äldre domäner, borde vara de enda reglerna.

  Kul initiativ

  Kommentar av Patrik Berggren

 25. Som hobby SEO tycker jag att en tävling låter roligt, ett litet projekt att lära sig på.

  Angående tävlingsform etc så gärna flera (relaterade) fraser att optimera för.

  Kommentar av Anders

 26. Som självlärd SEO-kunnig genom att vårt företags existens (www.solentro.se) till stor del beror på huruvida vi rankas bra vid sökningar som till exempel ”gör en egen bok”, så skulle jag gärna se en tävling inom SEO.

  Framförallt för kunskapsinhämtningen;
  Vad gjorde vi rätt?
  Vad gjorde vi fel? osv.

 27. Låter trevligt! Hoppas att tävlingen körs med transparens så man kan följa den under tiden den pågår.

  Kommentar av Martin

 28. Försten att få bort adobe från ”click here”, låter som ett lagom svårt mål att nå och inte särskilt vinstgivande för vinnaren.. (ett sådant ord gör det svårt att få sponsorer att blanda in kapital för att ta hem vinsten)

  Kommentar av daniel

 29. Hur går det med tävligen?

  Kommentar av Martin

 30. Jag har tagit upp idén hos oss och visat på att det finns ett ganska stort intresse. Just nu finns det tyvärr inte möjlighet för oss att genomföra men vi är beredda att vara behjälpliga om det är någon annan som vill.

  Kommentar av Magnus

 31. […] äran. Men det kommer att kosta betydligt mer än det smakar om det blir en regelrätt armbrytning, en tävling i sökmotoroptimering. Därför ser jag granskningen lite som att se det ”Kalla kriget”. – Det är […]

  Pingback av Sökmotoroptimeringens Tio i top (1) | Sökmotoroptimering med Länkfrossa

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Björn Bydén, Michael Wahlgren oc Nicklas Krus i avsnitt 66 av Sökpodden.

#66 Antitrust

Så här mitt i novemberslasket bjuder vi på ett nytt avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen antitrust, kategorisidor och nya annonsgränser. Du lyssnar väl på #66 av Sökpodden?

Steg för kvalitetsresultat

Så förbättrar du dina sökords kvalitetsresultat i Google Ads

Kvalitetsresultat eller Quality Score är något som ofta nämns inom annonsering på Google Ads. Men vad är egentligen kvalitetsresultat och hur kan man jobba med att förbättra detta?
I denna artikel går vi igenom vilka fördelar det finns med att dina sökord håller ett högt kvalitetsresultat och hur man kan jobba med att förbättra detta.

Vad är en bra ROAS?

Vad är en bra ROAS?

Är 450 % en bra ROAS? I denna artikel benar vi ut ROAS, ROI och ACOS – och framförallt svarar vi på vad som är en bra ROAS.

Årets julklapp 2020

Vad blir årets julklapp 2020?

Julhandeln år 2020 är igång. Ett ovanligt år med lika ovanliga julklappar? Vi kollar vilka produkter som potentiellt kan bli Årets Julklapp 2020!

Så skapar du förutsättningarna för att lyckas med SEO i din organisation

Lär dig mer om vilka förutsättningar som behöver finnas på plats i din organisation för att ni ska lyckas med SEO.

Bing Partner


Preferred Facebook Marketing Partner