Sökmotorkonsult.se

Sikta på produkten – SEO för Webbshop

Om du driver en webbshop där du har ett större antal produkter (mer än 1 åtminstone) så kan det vara svårt att bestämma sig för en strategi för sökmotoroptimering. Det är för många nybörjare lockande att driva trafik till förstasidan eftersom det bland annat kan vara lättare att få länkar dit.

I nästan alla lägen är det fel att göra så av ett antal anledningar och det enda som kan berättiga det är i princip om man har en mycket dåligt byggd shop och problem med att få undersidorna indexerade. De två huvudanledningarna att det är bättre är konverteringen och relevansen och jag ska förklara.

Konverteringen

Det borde vara allmänt känt att ju närmare avslutet kunden landar på sidan, oavsett om det är sökmotorbesökare eller sådana som kommer via annonser på ett eller annat sätt, desto bättre konverteringsgrad får man. Om en besökare som sökt efter Fläsk är det mycket bättre om denne landar på sidan där du faktiskt säljer fläsk än på din förstasida.

Relevansen

Det är mycket lättare att bygga upp bra och relevant content på produktsidan. Det är naturligt och bra för besökaren med information om produkten på produktsidan medan det kan vara orimligt på förstasidan. En sida med bra och relevant content om produkten bör också kunna hjälpa till med konverteringen förutom att det gör nytta för sökmotoroptimeringen.

Mitt förslag om du ska optimera en webbshop är alltså en long tail strategi där du satsar på produkterna själva om det inte råkar vara så att du har ett enormt sökord som kan driva massor av trafik till hela siten. Optimera produktsidorna kommer inte bara vara enklare, det kommer också vara lönsammare.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

iOS 14 frossa på börsen

iOS 14-frossa på börsen

Det är inte varje dag vi skriver om aktierapporter här på bloggen. Men Facebooks Q3-rapport ger intressanta insikter till oss marknadsförare kring hur Facebook ser på iOS 14-uppdateringen och vad de kommer göra härnäst.

Stark av backlinks

Anders Norén starkare än Google?

Enligt Ahrefs är andersnoren.se starkare än självaste Google. Kan detta verkligen stämma? Vad bygger Ahrefs data på? Vi tittar närmare på sambandet mellan backlinks och domänstyrka. Den 16 maj 2010 började en legend skapas. Anders Norén publicerade sin första artikel […]

Google lanserar infinite scroll

Google lanserar infinite scroll på mobilen

Infinite scroll är på väg till de mobila sökresultaten. Hur kommer denna nyhet påverka sidor som i dag rankar på sida två på Google? Eventuellt innebär det att dessa sidor kan vänta sig lite mer klick.

Amazon ads

Amazon Ads lanserat i Sverige

För ett tag sedan lanserade Amazon Prime vilket bland annat innebar snabbare leveranser för dig som köpare. Nu drygt 1 månad senare är den sista pusselbiten lagd och vi kan vi äntligen dela nyheten att Amazon Ads har släppts i […]

Title link

Title link

Senaste tidens titelkaos i sökresultaten har knappt gått att missa. Vi har skrivit om det här och vi snackade även om det i senaste avsnittet av Sökpodden. Google har på slutet publicerat hjälpdokument kring hur man som sajtägare kan kontrollera […]