Sökmotorkonsult.se

Sir Väs var ett perfekt länkbete – så kunde Skansen ha utnyttjat det till max

Sir Väs

Historien om kungskobran Sir Väs som rymde från terrariet på Skansen blev en världsnyhet. Inte lika känt är att det dessutom hade förutsättningarna för att bli ett perfekt länkbete.

Efter en dryg vecka på rymmen fick historien med Sir Väs ett lyckligt slut när Skansen äntligen fick tag på kungskobran som även fått smeknamnet Houdini.

Tobias Brandt, varumärkesstrateg på vår systerbyrå Singular Studios uttalade sig i morgonsoffan på TV4 igår om hur Skansen lyckats vända denna händelse till något positivt för dem.

Jag har läst på Twitter att vissa tror att rymningen var fingerad för att skapa uppståndelse. Dessa konspirationsteorier lägger jag ingen vikt vid men det är utan tvekan så att detta varit fördelaktigt för Skansen. Det skulle förvåna mig mycket om de inte får en anstormning av besökare som vill se Sir Väs.

Bra länkbete

Förutom att ormrymningen varit bra PR för Skansen har det varit ett bra länkbete. Även om det sannolikt inte är så att rymningen iscensattes för att få länkar😉 Exempelvis har sidan www.skansen.se/sv/kungskobra-skansen-akvariet fått länkar från 18 olika sajter, bland annat från New York Post och VG.

Men inte perfekt

Ett länkbete är något du gör för att får andra sajter att länka till din sajt. Det kan handla om nästan vad som helst som väcker folks uppmärksamhet och som har sådana egenskaper att folk vill länka till det. Många fungerande länkbeten har varit roliga filmklipp, uppseendeväckande artiklar eller händelser. För att ett länkbete ska fungera maximalt behöver det ha virala inslag, alltså något som gör att det sprider sig av sig själv.

Sir Väs-gate hade alla förutsättningar för att bli ett perfekt länkbete med tanke på den virala uppståndelsen som skapades. Med enkla medel kunde Skansen ha fått mycket fler länkar än de fick.

Exempelvis genom att löpande lägga ut de bilder som togs under jakten på sin sajt och låta tidningar och andra använda bilderna mot att de länkar tillbaka enligt CC BY 2.5. Eller att alla uppdateringar som kommit från Jonas Wahlström publicerats på deras sajt istället för skickats i andra kanaler.

Tänk länk

Jag förstår att när en livsfarlig kungskobra rymmer så är SEO inte det första man tänker på. Men om du har sinnesnärvaro att tänka länkar när denna typ av händelser inträffar kan du skapa ett väldigt stort SEO-värde på kort tid och med en relativt liten insats.

Länkbeten vi minns

Det finns många roliga och lyckade länkbeten. När Björn och jag höll ett webbinar om Digital PR för något år sedan lyfte vi fram Fellowes som ett bra och roligt exempel. De är ett företag som säljer ergonomiska kontorsmöbler och hade bett en doktor ta fram hur en persons kropp skulle kunna se ut efter 20 år med dålig hållning och undermålig arbetsstation.

Det var inte en trevlig syn, vilket var grunden till att nyheten blev enormt viral och resulterade i många länkar för Fellowes. Och här får de en till länk om du vill se Emma som doktorn tog fram.

Vilka andra ”perfekta” länkbeten kommer du ihåg? Kommentera gärna nedan.

 

Sidan är senast uppdaterad 2022-11-03

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.