Sökmotorkonsult.se

Skriv en guide

Skapa gratis hemsida på N.nu

Ett bra sätt att få relevanta inlänkar är att publicera guider på andra webbplatser. Genom att dela med dig av vad du kan om ditt ämne så kan du dels få lite relevanta besökare, en bra länk och bygga ditt varumärke. Visserligen står man alltid i valet och kvalet om det är bättre att publicera guiden på sin egen webbplats eller på någon annan plats. Vi ska inte gå in på den diskussionen nu utan istället nöja oss med att det ibland är befogat att lägga tid på content någon annan stans. Därför tänkte jag tipsa om N.nu.

N.nu är en tjänst byggd av sökmotoroptimeraren Jim Westergren. Det är en tjänst där du mycket snabbt och enkelt kan sätta upp en egen liten site. I gratisversionen så hamnar den på en subdomän till n.nu, alltså exempel.n.nu. Eftersom tjänsten inte är så spridd ännu så kan man få tag på i mina ögon riktigt snygga subdomäner. För att skriva den här guiden knep jag själv t ex seo.n.nu.

Det finns förstås ganska många tjänster som erbjuder gratis hemsida (eller blogg för den delen) och i vanliga fall skulle jag inte rekommendera att man lägger en massa tid på sånt. N.nu är i mina ögon ett undantag däremot. N.nu är så pass enkel att använda att det går på ett litet nafs att få upp en site. Den här kan du då använda som satellitsite till din egen. Jag skulle vilja passa på att ge lite råd om satellitsiter samtidigt så att det blir bra redan från början.

 • Se till att satelliten tillför något till en eventuell besökare. T ex kan den sammanfatta eller utveckla ett ämne på din site. Beroende på hur det ser ut så kan det ena eller andra vara bra. Sökmotorkonsult.se har ju en väldig massa info om SEO så jag valde ett skriva en sammanfattning (ok, jag vet att det kanske inte är den bästa guiden i historien men jag ville lite snabbt få till ett exempel).
 • Se till att satelliten får egna inlänkar. Om du inte får länkar till den så kommer den inte ge något. Det här är ännu en anledning att se till att den kan ge något till en besökare, du måste nämligen vaska fram länkar till den. N.nu erbjuder faktiskt att man får sin första länk från startsidan, något som är väldigt hyvens av Jim.
 • Se till att inte konkurrera med dig själv. Ibland kan det hända att riktigt bra satellitsiter tar positionen du var ute efter med din site, se till att inte konkurrera om exakt samma sökord.
 • Bygg trust i den. Ett sätt som många sökmotoroptimerare använder sig av på satellitsiter är att länka till andra starka siter på ämnet fast inte med rätt ankartext. Den rätta ankartexten sparar man till den egna siten.

Mitt förslag är att du redan idag tar och registrerar dig på n.nu och skriv en guide, kanske om något som din blogg har snuddat vid någon gång men det inte finns utrymme att fördjupa sig i. Tänk på att du mitt exempel till trots faktiskt också kan greja djuplänkar.

Sidan är senast uppdaterad 2010-05-03

50 kommentarer

 1. Hej Magnus!

  Mycket trevligt att du gillar min tjänst på N.nu. Som tack för reklamen så ska du få gratis uppgradering ett halvår på valfri N.nu sajt – bara meddela mig vilken.

  Jag lanserar sedan stort förhoppningsvis nästa vecka.

  Kommentar av Jim Westergren

 2. Kanonfint, det är en grym tjänst, särskilt för de sökmotoroptimerare som har mer tid än pengar att investera. Återkommer på mail.

  Kommentar av Magnus

 3. Vilken fin tjänst och tack för de tips du skrev om i detta inlägget! Reggade en sida som jag kommer skriva på när jag får lite tid över. Perfekt sätt att få skriva av sig och samtidigt få lite bra inlänkar.

  Kommentar av Olof Fredriksson

 4. Jag håller med om att Jim har fått till N.nu riktigt bra. Det finns all anledning till att bygga en bra minisajt på n.nu.

  Kommentar av Fredrik

 5. Ni som testar nu, hur fort går det för er att få till en site (inkl text)?

  Kommentar av Magnus

 6. @Magnus
  Att få in texten på sidan fungerar ju ungefär som i WordPress så där är det inga problem. Det ända som är lite krångligare är väl bilderna men inget farligt.
  Att skriva en text tar ju olika tid från person till person men på någon timme har man väl fått till en ganska bra.

  Det är ju bra att N.nu är så ny så man kan få tag i många guldkorn.

  Kommentar av Olof Fredriksson

 7. Ja, jag upplever också att något som är väldigt bra är att man kan editera direkt på sidan, upplever att det snabbar upp en hel del.

  Kommentar av Magnus

 8. Din seo.n.nu rankar nu på plats 4 på lär dig seo och du har du ändå inte med de orden i title eller ens på hemsidan … :)

  Kommentar av Jim Westergren

 9. Hade ett klart minne av att jag inte gjorde en sajt på n.nu för att seo-satteliter var förbjudna där. Men nu är villkoren ändrade till att förbjuda ”Innehåll gjort för att manipulera sökmotorer utan något värde för verkliga personer.”.

  Med andra ord är seriösa satteliter helt ok.

  Kommentar av David

 10. Jag gissar att Jim valt att skriva så för att slippa spam, antar att det inte hjälper mot helautomatiskt spam men det är säkert inte så överdrivet mycket på ett egenbyggt cms.

  Jim, det är alltid fint när man får se the power of ankartext :)

  Kommentar av Magnus

 11. @ Jag är lite dålig på att skriva. Det tar ett par timmar att skriva fem sidor.

  Kommentar av Fredrik

 12. Visst, en x.n.nu-sajt kan vara bra att ha. Men om man planerar att lägga tid och länkkraft på sajten känns det osäkert att inte ha den i sina ägor. Jag vill gärna ha kontroll på både domän, server och databas.

  Kommentar av Kim

 13. Jag kan i och för sig hålla med, om man ska skjuta in en massa tid så kan det vara värt att se till att äga domänen själv. Jag gör också så i så stor utsträckning som möjligt men för en ny optimerare kan det faktiskt bli stora kostnader och då kan det vara värt att köra på en tjänst som n.nu. Dessutom så får den ju åtm en länk gratis från Jim.

  Kommentar av Magnus

 14. […] Skriv en guide […]

  Pingback av Lästips 12 Maj – 2010

 15. Ni kanske har missat det men ni kan använda egna domäner. Om en egen domän väl kopplas så 301as även N.nu varianten automatiskt till domänen. Exempel http://www.hedenspumor.se. De länkar man får från N.nu ändras med. Egentligen behöver man uppgradera för att koppla egen domän men kontakta mig så kan jag fixa det.

  Kommentar av Jim Westergren

 16. Tack för tipsen! Har precis själv börjat SEO på min blogg om ögonlaser, ögonlaseroperationer, ögonoperationer och synfel.. Går väl sådär hittills, ska ta del av tipsen härifrån och prova skriva en guide ”inför operation”.. Tack igen! kram

  Kommentar av Markus

 17. Bra tips. Skall testas.

  Kommentar av Anton Berg

 18. Tack för bra tips!

  Kommentar av Rickard

 19. Tackar för tipset!

  Kommentar av Sebastian

 20. En riktigt grym tjänst tycker jag! Och framförallt för nykomlingar inom SEO som en del säger kanske inte vill lägga ner så mycket pengar på en sateilitsite.

  Kommentar av Jonny

 21. Grymt! tack så mycket för tipset :)

  Kommentar av Erik

 22. Ska knåpa ihop en guide direkt, hoppas man får lite mer länkar då! :)

  Kommentar av Max

 23. Synd bara att det tar så otroligt lång tid att skriva content, fast det beror väl mest på att jag är lat. :P

  Kommentar av Nilsson

 24. Intressant artikel. Upptäckte n.nu för ett tag sedan och visst är det en fantastiskt tjänst för att bygga satelliter. Precis som David påpekade så anmärkte jag i villkoren att man inte får bygga sajter enbart i syfte att manipulera sökmotorer. Byggde en satellit där men det kändes som om jag lade ner lite väl mycket tid på den.

  Hur ”bra” tycker du en satellit behöver vara för att det inte ska anses som black/grey hat? Vad anser du om att t.ex. slänga upp 3-5 enkla guider och länka ihop dem á la microklustermetoden?

  Kommentar av Björn

 25. Det tycker jag är klart inom ramarna.

  Kommentar av Magnus

 26. Riktigt bra grundläggande tips. Det är lite svårt att hitta rätt i denna djungel som är internet.

  Kommentar av Niklas

 27. Tack för era fina tips och den trevliga gratisanalysen.

  Kommentar av Rick

 28. Dagens tips! Ska faktisk ge mig in på detta på direkten och se om det kan ge någon trafik. Tack!

  Kommentar av Mattias Lang

 29. Har hört talas om denna site men aldrig fått tid till att kolla närme på den. Men det ska jag garanterat göra nu! Tack för tipset.

  Kommentar av Tim Lestander

 30. Tycker att siten kan variera ganska mycket beroende på vilka tekniker man tillämpar. Exempelvis http://begagnadeskolbocker.se får väldigt bra relevans. Tack för tipsen!

  Kommentar av Niclas

 31. Jag har startat upp en sida genom n.nu och det vart bra. Var väldigt lätt arbeta i för en nybörjare som mig. skulle dock behöva jobba mer med den.

  Kommentar av wahlman

 32. Bara att börja skapa guider med andra då. Hur många länkar kan man ha från satellitsidan utan att det blir alltför onaturligt? 3?

  Kommentar av Sebastian

 33. Jag tycker inte att det finns någon gräns men du får tänka på att du får ut mindre av det ju fler länkar du har. Ta på huvudsökord och kanske 2-3 till beroende på satellitens storlek.

 34. Jag är ett stort fan av N.nu och rekommenderar den till alla mina läsare på min blogg. Jag har skapat en sida som just nu rankar 1 på google och där får jag grymt mycket trafik ifrån :)

  Håller ju nu på med en ny sida som också ska ranka 1 för sitt sökord inom snar framtid.

  Allting är så enkelt hos N.nu och Jim förklarar allt grymt bra :)

  Kommer att skapa många fler sidor i framtiden.

  Kommentar av Rasmus

 35. Grymt bra, hade inte hört om n.nu förut, skal testa att skapa en liten blogg där. Tackar för tipset.

  Kommentar av iArctic

 36. Det är grymt enkelt att sätta upp satellitsidor med n.nu! Själv har jag byggt några stycken olika satellitsidor sidor till mina huvudsidor genom n.nu och fler kommer det med största sannolikhet att bli.

  Kommentar av Philip

 37. Tycker att sateliltsajter tar för mycket tid om man jämför med effekten man får. Bättre att lägga tid på annat länkbyggnad som t.ex bokmärken.

  Kommentar av Niklas

 38. Bra tips Magnus! Har inte testat någon satelit på N.nu ännu, men det är ju aldrig försent.

  Kommentar av Daniel

 39. Mycket bra sida som har hjälpt mig att gasa förbi vissa av mina konkurrenter!

  Kommentar av John

 40. n.nu kan jag rekommendera även fast jag inte är kvar där längre. Jättebra support.

  Kommentar av Janne

 41. Nu har ju jag ingen veteran i branschen, men jag har faktiskt tagit med tiden att bygga upp 10st satellitsidor, på 3 månader hade 8st PR2 och resterande 2 hade endast PR1. I tid räknat så var detta en väldigt hög kostnad och i mina ögon är det bättre att lägga kraft på bygga länkar med samarbetspartners istället för att bygga egna satelliter. Men som sagt, jag är novis på detta, jag undrar mest, hur resonerar ni som arbetar med att bygga satellitsiter?

  Kommentar av Linus Rendahl

 42. Slängde precis upp en sida på n.nu! Tack för ett bra tips, ska bli se om den passar någon bra länkjuice :)

  Kommentar av Maria

 43. Hej, har kört med n.nu ett tag och tycker att det är ett väldigt bra utformat verktyg för att bygga små minisajter. Har inte använt det ännu för en ”riktig” sajt, men kan tänka mig att det är bra till det med.

  Tack för en bra tjänst Jim!

  Kommentar av Johan

 44. Vilket bra tips! Något jag helt klart måste testa efter alla positiva kommentarer.

  Kommentar av Pirre

 45. Hej

  Jag undrar hur man gör för att få PR på sin sida.

  Kommentar av Lisa (sjubarnsmamma)

 46. Lisa,

  Om du med PR menar PageRank så uppdaterar Google inte den synliga PageRank:en längre (den som även kallas toolbar Page Rank). Du kan fortfarande få ”PageRank” genom att t ex få länkar från sajter med högt förtroende. Men du kan alltså inte längre se om du fått det.

 47. Tack för be tips. Även om n.nu inte är lika ny längre så finns det fortfarande en hel del bra domäner kvar bara man är lite påhittig. Vet du om man fortfarande får en länk från första sidan till sin subdomän?

  // Anders

  Kommentar av Anders Bergman

 48. Anders,

  Vet ej tyvärr, kolla med n.nu.

 49. Hej. Jag håller på och bygger satelliter, samtidigt som jag fortfarande lär mig om SEO. Finns det några särskilda saker man ska tänka på?

  Kommentar av Viktor Jakobsson

 50. Hej Viktor

  Ja, det finns mycket att tänka på. Den största utmaningen med satelliter är nog att säkerställa att det får rimligt med länkar till sig, annars ger det inte så mycket att länka ifrån dem.

  Lycka till!

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.