Sökmotorkonsult.se

Släpp alla förutfattade meningar

En annan miljö

En stor del av SEO-arbetet är att göra kvalificerade gissningar. Den springande punkten här är kvalificerade och du ska inte sluta vid gissningen utan testa och utvärdera efter. Det jag upplever som mest hämmande för färska sökmotoroptimerare är smuts i bagaget, man klarar inte av att förstå Googles ekosystem och gissar därför utifrån andra erfarenheter, något som ofta leder fel.

Dina erfarenheter har under hela ditt studie- och yrkesliv varit din främsta tillgång men i en bransch som sökmotoroptimering är det lätt att de blir en kvarnsten runt halsen som håller dig tillbaka när du skulle kunna utvecklas till en lysande sökmotoroptimerare. Låter det konstigt? Det är inte så orimligt.

Alla dina erfarenheter har du byggt upp genom att interagera med världen runt dig. När du var barn tappade du kottar, pinnar och allt möjligt och samtliga gånger, utom när du satt i badet, störtade de med en accelererande hastighet mor marken. 9,82 meter per sekundkvadrat faktiskt. Det här har satt sig i ryggmärgen. Om tyngdaccelerationen helt plötsligt skulle vara mycket större, t ex om du fikade på Jupiter eller mycket lägre, om du hoppade runt på månen, så ser det genast konstigt ut i dina ögon. Du har så mycket erfarenhet av tyngdaccelerationen att du inte behöver ställa dig och fundera på om det ser ut som att astronauterna käkat helium när de gör månskutt, du ser det direkt.

En sökmotor däremot…

En sökmotor är något helt annat, alla dina ryggmärgsreflexer är anpassade för skog och mark, du kan fånga en flygande boll du skymtat i ögonvrån för att handen vet hur den ska göra. Du kan inte ta en sajt ur Pandan på det sättet. Det finns inga eller mycket få likheter mellan det system som utgör sökmotorn och det system du lever i. Dina erfarenheter är, så länge de inte då är SEO-erfarenheter, i bästa fall värdelösa, i värsta fall något som skapar stora problem i din sökmotoroptimering.

Väldigt ofta reagerar vi instinktivt, särskilt i fall där vi inte riktigt har koll på situationen. Problemet är att våra instinkter är meningslösa eftersom miljön runt oss inte är den vi är vana vid, miljön är en sökmotors algoritm och den är något annat. Om du släpper en länk i indexet kommer den inte falla till botten med en acceleration på 9,82 meter per sekundkvadrat.

Släpp dina tidigare erfarenheter i den mån du kan och börja andas algoritm, det är mitt allra främsta råd till dig som vill ta klivet från en okej sökmotoroptimerare till en lysande. Jag vill dessutom ge dig ett råd som jag tror kommer från Ford Prefect i början. Om du inte har en aning om vad som händer och det verkar vara något stort på gång, kolla efter någon som verkar veta vad han eller hon håller på med och härma.

Sidan är senast uppdaterad 2014-03-19

3 kommentarer

 1. Härligt skrivet. Blir nästan lite förvånad hur du sätter den mitt i prick i dina inlägg. Jag själv känner att jag har lyckats inse det och släppa alla tankar om att sökmotoroptimering är bestämt från början och mer titta på andra, pröva mig fram etc.

  Men jag har en fråga till dig: När man lyckas med en sida eller fler och börjar se mönster (som jag känner nu) hur får man ner taktiken på papper så att jag kan göra likadant på nästa projekt? Känner att just nu sitter allt i huvudet och det skulle vara bra att strukturera upp det. Hur gick du tillväga?

  Ha det!

  Kommentar av Jesper Ribacka

 2. Intressant skrivet, läste det igår men det var först nu det födde lite tankar. En fara med SEO-erfarenhet är att den måste hanteras lite annorlunda jämfört med andra erfarenheter som vi hela tiden lär oss av. Vi måste vara beredda att släppa gamla synsätt som vi fått av vår egna erfarenhet i tid om förutsättningarna ändras. Det går inte alltid att hänvisa till vad som funkat tidigare, likt inom vilken bransch som helst som har en lägre förändringsgrad, eftersom det är det som funkar nu som ger resultat. Det innebär snabbare omställningar och anpassningar. Det skulle vara otroligt resurskrävande att leva efter detta fullt ut, men jag tror att det är en liten nyckel till att kunna hålla i längden.

 3. Tack för ett intressant inlägg Magnus. Det var en intressant vinkling. Det är ju ofta så för de som bryter ny mark att omgivningen säger att ”det går inte” – bara för att ingen gjort något liknande förr. Det hamnar liksom utanför deras komfortabla (kunskaps)zon.

  Kommentar av Greger Andersson

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?