Sökmotorkonsult.se

Sökmotoroptimering – en försäljningskanal

Försäljning

Många ser idag sökmotoroptimering som en marknadsföringskanal och det är förstås ett sätt att se på det, man tänker sig att man satsar en del av de pengar man annars skulle satsa på annonsering på sökmotorerna. Jag ser det inte så, eller åtminstone inte fullt ut. Jag ser på sökmotoroptimering som försäljning.

Om vi jämför med en butik på stan så är sökresultatet inte din tidningsannons, det är snarare din placering. Tänk Location. Location, Location, de som söker, hittar dig och klickar sig in till din site är snarare en walk in i butiken än någon som ser en annons. Vad du visar upp i sökresultaten är din butiks skylt, dörr eller vad som nu passar bäst, din position är sökresultatet är inget annat än din position i centrum.

Det här innebär en viss skillnad. Jag ska ge ett exempel. Förra året när vi upplevde att Sverige gick tungt valde många att skära ner på marknadsföringsbudgeten. Ofta är det allra första som stryker med i en svag ekonomi marknadsföringsbudgetarna. Det är inte alls särskilt konstigt att marknadschefen säger att vi måste skära ned i marknadsföringen. Ingen säger däremot någonsin att eftersom det är dåliga tider måste vi skära ner försäljningen. Den stora skillnaden är nämligen att väl fungerande sökmotoroptimering, precis som väl fungerande försäljning, alltid går att räkna hem.

Dina säljare kostar 50.000 kr per månad och genererar försäljning för 200.000 kr. Du har en marginal på 50% och tjänar därmed 50.000 per månad och säljare. Låt säga att försäljningen i fjol gick ner med 20% per försäljare så har du fortfarande förtjänst. Du sparkar inte säljkåren så länge den fungerar. Det samma gäller sökmotoroptimering, om du får konverterande trafik till ett större värde än kostnaden, inte tusan säger du väl upp avtalet?

Sidan är senast uppdaterad 2010-09-13

7 kommentarer

 1. Bra säljpitch ;-) synd att jag inte jobbar med SEO bara.. =(
  Nävars, skämt åsido, intressant inlägg! Något man kanske borde tänka till över.

  Kommentar av Magnus Thörnblad

 2. Tror inte den gör sig så bra som säljpitch, det är först efter ett tag när det verkligen går upp för folk som köpt seo att det funkar så här som det slår ner som en blixt.

  Kommentar av Magnus

 3. Jag får intrycket av att SEO står starkare i ekonomiska svackor än många andra marknadsföringsmetoder i alla fall ur min synvinkel. En stor del av de kunder jag arbetar med ökade sina resurser på SEO förra året. Fast det var då på bekostnad av andra marknadsföringsåtgärder. Samma trend ser jag i år, kanske då beroende på att effekterna av SEO är relativt lätt att mäta och räkna hem.

  Kommentar av Urban

 4. Riktigt bra metafor sökplaceringen –> butikens position i city. Den ska jag börja köra med, tusen tack!

  Kommentar av Robin

 5. Vad kul att du använder locationliknelsen! Exakt så som jag ser på det. Med bra läge/Googleplacering så ramlar fler presumptiva kunder in och kollar in utbudet.

  Kommentar av Lena

 6. Kul liknelse, brukar själv förklara för kunden att allting de ska spendera på sin internet presence ska läggas i en gemensam budget där jag jämför det med att bygga ett Hotell. Det kan vara en bra idé att fundera på hur man ska få folk till hotellet innan man börjar bygga det…..
  Vill du ha ett 3-stjärnigt hotell med full beläggning mitt i city eller vill du ha ett 5-stjärnigt lyxhotell mitt ute i skogen utan några besökare?

  Trist att vissa företag fortfarande lägger flera hundra tusen på en gigantisk hemsida sen har dom ingen budget för att få dit något folk.

  Kommentar av Niklas

 7. Kan vara värt att tänka på, men jag ser dock fortfarande SEO som reklam.

  Kommentar av Nabil

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.