Sökmotorkonsult.se

Sökmotoroptimering efter Google Penguin

Penguins

Om man fått en smäll av Googles senaste uppdatering är det lätt att tycka att det är hopplöst. Google har slagit till ordentligt mot tunna länkprofiler och det kan vara en lång väg tillbaka för de siter som råkat illa ut. Det går förstås att arbeta med sökmotoroptimering även efter så misströsta inte.

Likheterna mellan Penguin och Panda är slående. Det är inte bara namnen som klingar lika det är också vad som hänt. Panda filtrerade bort siter med tunt innehåll, Penguin filtrerar bort siter med tunn länkprofil. Det gör att jag är allt mer övertygad om att Penguin är ett filter snarare än en egentlig uppdatering av algoritmen och det har lite implikationer.

Till att börja med ska vi ta en titt på varför jag dragit slutsatsen att det är ett filter. Allra först är just likheten med Panda och Pandan är ett filter. En annan orsak är att det slog till över en natt och efter det har inte så mycket hänt. Algoritmen agerar i realtid och förändringar händer hela tiden medan filter körs med jämna mellanrum. Ytterligare en orsak är att det tryckts till med ganska rejäla tapp över hela siter, en algoritmförändring ger sällan det resultatet medan ett filter ofta gör det.

En till Penguin?

Ett lite kusligt resultat av det är att vi nog inte sett det sista av Penguin. På samma sätt som panda har itererats flera gånger (och uppdaterats) så kommer vi med stor säkerhet få se fler körningar av Penguin. Ett tydligt tecken på det är Googles formulär för feedback. Google tänker förstås inte manuellt granska feedbacken men med stor säkerhet införliva den i Penguin-filtret. Man lär upp algoritmen på samma sätt som gjorts med Panda-filtret.

Om jag skulle gissa så kommer Penguin köras åtminstone en gång till och säkert om en månad eller två så tro inte att du kommit undan bara för att du slapp första resan.

Hur ska man bygga länkar efter Google Penguin?

Den stora frågan är då hur man ska hantera länkbygge efter uppdateringen. Sanningen är att det inte bara är fult länkbygge som fått stryk utan aggressivt bygge i allmänhet. Det kan handla om Widgets som spridits (helt av egen maskin) men där ankartexten i tillbakalänken varit ett viktigt sökord. Det kan handla om siter som fått mycket länkar i bloggrolls eller sitewide-länkar på mycket stora siter.

Det gör att du måste tänka på Penguin oavsett hur eller om du arbetar med länkar. Det du måste se till att är en rejäl andel av länkarna är varumärkeslänkar. Med varumärkeslänkar menar jag länkar med ankartext som t ex Sökmotorkonsult eller Sökmotorkonsult.se som skulle peka till den här bloggen. Det är dessutom superviktigt att inte gå på för hört med sökorden. Använd så få exakta ankartexter som möjligt och se till att variera med partiell matchning. Om du är ute efter att synas på Sökmotoroptimering så se till att få länkar som säger Finfin Sökmotoroptimering eller Sökmotoroptimering här.

 

 

Sidan är senast uppdaterad 2015-05-29

11 kommentarer

 1. Till och börja med vill jag tacka för en bra artikel Magnus.
  Har mer eller mindre haft ett öga på SEO branschen i flera år men först nu senaste halvåret jag verkligen omvandlat ”kunskapen” och testat den i praktiken.

  Finns det något specifikt sätt att se om en sida idag drabbats av Pingvinuppdateringen.

  Om jag förstått det rätt kartlägger Google numera även ”link-history” och hur kommer det påverka SEO företag som t.ex Pineberry.
  Låt oss säga en kund har haft en SEO byrå men dem misslyckades och de råkade till och med vara en av de så kallade ”oetiska” aktörerna och gav väldigt dåliga länkar till detta företag.

  Hur ska SEO-byråer hjälpa företag med detta problem? Att börja nytt länkbygge ser jag nog mer som skada på den fronten.

  Kommentar av Fredrik Södergren

 2. Kusligt är ett bra ord, har nog aldrig upplevt att Google är så instabilt just nu. Oberäkneliga best:) Jag har precis kollat länkbygget till en kunds värsta konkurrent. De har styvt 6.500 länkar från i huvudsak tre siter, nästan enbart bloggrollslänkar och knappt ingen variation på ankartexten. Likt förbaskat innehar de förstaplatsen och ordet är ganska tufft. Jag har länge påtalat att de bara ligger där tillfälligt men det har gått ett tag nu:)

  Kommentar av Håkan Persson

 3. Hejsan Magnus,
  Du är helt rätt på det, jag skrev om det på SEO-Forum någon dag efter uppdateringen. De som har endast en massa tunna katalog inlänkar hade rasat massor i serpen, jag har sett flera konkurrenter falla 30-40 plaseringar som hade samma webmaster med det inlänknings byggandet.

  Kommentar av Property Marbella

 4. Något som varit på tapeten är ifall varumärke och primärt sökord är liknande. Skulle man kunna säga så att Onpage-optimeringen kommer i större grad påverka sökresultaten medan länkarna mer står för länkstyrka och inte kanske i just den grad relevans i ankartexterna.
  Så skall man skall försöka ändra sina befintliga länkar som är ute eller är den ankartexten redan bränd?

  Kommentar av Johan

 5. Kusligt, jag tycker att det känns hoppfullt med ytterligare penguinuppdatering. Google borde väl vilja justera sådant som kan ha slagit fel?

  Kommentar av Björn Orrenius

 6. Bra inlägg som skapar lite mer tydlighet om vad Pingvinen handlar om. Jag har klarat mig väldigt (kanske oförtjänt) bra undan Pingvinen. Det är tacken för att man gjort sig besväret att bygga lite bättre länkar, bl.a. genom länkbyten.

 7. Johan, det är alltid lite riskabelt att ändra ankartexter i efterhand. Det ser konstigt ut på flera sätt.

  Björn, tror helt klart att de upplever att de vill slipa på den och att det är därför de har formuläret där man kan anmäla fel.

 8. Fredrik, jag har inte hört om någon förändring på den här fronten. Det är alls business as usual för de flesta.

  Sen bara för att förtydliga en sak, jag ogillar sammankopplingen etik och länkar, jag kan inte på något som helst vis se hur länkbygge skulle kunna vara oetiskt om man håller sig inom lagens ramar. Det är en felaktig idé från början som sprids av de i branschen som har att tjäna på att svärta ner några av aktörernas rykte.

 9. Är ingen expert men tror inte det påverkat mig alls, hitills. Men det är nog också som du säger att vi kommer se fler ”körningar” av pingvinen. Intressant artikel om ämnet i alla fall utifall man drabbas:)

  Kommentar av Johnny

 10. Lite läskigt det här med att Google skickar ut uppdateringar hur som helst. Svårt att hänga med på vad man ska och inte ska satsa på vad gäller SEO… Själv blev jag turligt nog inte alltför hårt straffad av pingvinen. Några av mina sajter tappade lite men de ska nog snart vara tillbaka i toppen igen.

  Tror precis som övriga kommenterare är inne på att det nu mer än någonsin lönar sig att bygga bra och vettiga länkar snarare än att mängda in en massa skitlänkar.

  Kommentar av Björn Edvinsson

 11. […] du inte känner till Penguin sedan tidigare så kan du läsa mer information på sökmotorkonsult.se. Kortfattat så är det ett filter från Google för att filtrera bort sajter med allt för […]

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Sökmotormuseum

Pineberry öppnar världens första sökmotormuseum

Efter 16 framgångsrika år inom digital marknadsföring har vi på Pineberry beslutat att utöka våra tjänster genom att öppna det allra första sökmotormuseet.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Tilde Mattsson i avsnitt 92 av Sökpodden

#92 Fåfänga

Avsnitt 92 av Sökpodden är här! Denna gång pratar Simon, Micke och Tilde om Bing är värt att satsa på, går igenom några nyheter som kommit inom Performance Max och avslutar avsnittet med en diskussion om nyckeltal som faller under det mindre smickrande begreppet Vanity Metrics. Du lyssnar väl?

Google analytics

Din data i GA4 kommer skilja sig

Stämmer inte din siffror i GA4 mot det du ser i UA? Även om detta kan kännas frustrerande är det väntat. GA4 och UA skiljer sig på så många sätt att datan inte är helt jämförbar. Däremot kan det vara bra att förstå varför du ser skillnader i dina siffror och hur stora skillnaderna är.

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!