Sökmotorkonsult.se

Sökordsoptimering, Sökoptimering, SEO – Kärt barn har många namn

Det har under ett längre tag pågått en viss begreppsförvirring inom seo-branschen och det har faktiskt en bakomliggande anledning. När sökmotoroptimering först kom till Sverige kom det från den engelskspråkiga delen av världen där det är mer eller mindre fast att det heter SEO (Search Engine Optimization). Uttrycket började inte avändas ordentligt i Sverige förrän efter ett tag och under tiden uppstod en rad mer eller mindre rimliga översättningar. En av anledningarna till att branschen inte kunnat enas om en terminologi är att det faktiskt finns bolag som tjänar på att det blandas.

SEOEn av anledningarna är att det ligger prestige i att ha en bra position på det sökord som definerar branschen, det är en försäljningsfördel att kunna säga, titta vi ligger etta på Sökoptimering alltså är vi bättre än våra konkurrenter. Samtidigt i en annan del av Sverige säger en annan telefonförsäljare, vi har ju förstaposition på Sökordsoptimering så du förstår ju att vi är bäst. Eftersom det faktiskt handlar om ganska konkurrensutsatta sökord så kan inte alla visa på förstasidespositioner utan att bredda kriterierna lite.

En annan anledning som i mina ögon känns lite trevligare är att ett av de saker man gör om man är en bra sökmotoroptimerare är att se över andra mindre konkurrensutsatta sökord för att sidan man optimerar för ska få så billig trafik som möjligt, alltså trafik där man behöver göra lite jobb. Istället för att bara satsa på Fotboll så kanske man också går på Sparka Boll och det är precis det de gör här, de försöker fånga upp lite billig trafik på sidan om huvudsökordet och har alltså breddat Sökmotoroptimering med Sökoptimering och Sökordsoptimering.

Den här bloggen har ju redan en ganska hygglig position på Sökmotoroptimering, det sökord som har mest trafik, högst konkurrens och som egentligen är branschstandard. Om du inser vad jag gör så är det ju samma sak, jag vill också knipa lite av trafiken på de andra termerna för de används ju faktiskt. Om jag pratar eller skriver om ämnet så använder jag de två termer som är de riktiga dock, Sökmotoroptimering och SEO.

Sidan är senast uppdaterad 2018-04-23

En kommentar

  1. […] Sökoptimering är helt enkelt ett annat ord för Sökmotoroptimering. Läs mer om Sökoptimering. […]

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

DuckDuckGo

Kan DuckDuckGo hota?

Det görs mer än 100 miljoner sökningar om dagen på DuckDuckGo. Innebär detta att Google, Bing och andra sökmotorer ska börja se DuckDuckGo som ett reellt hot?

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?