Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Sommarens SEO-nyheter

Kvinna vilar i hängmatta i somrig miljö

Bara för att det är sommar är det inte lugnt på SEO-fronten. Här är en sammanfattning av vad som hänt i SEO-världen hittills under sommaren medan du förhoppningsvis njutit av en lugn och skön ledighet.

Algoritmuppdateringar

Algoritmen sover aldrig och förändras ständigt. Google har bara det senaste året gjort över 3200 uppdateringar som påverkar hur deras sökmotor fungerar. Många av dessa uppdateringar märks knappt medan andra får betydligt större effekt.

Det här är de mest framträdande uppdateringarna vi sett i sommar:

June 2019 core Update

Sommaren inleddes med en större uppdatering av Googles algoritm, en så kallad core update. Core updates kallas de större breda uppdateringar av Googles algoritm som de gör flera gånger per år.

En sak som gjorde denna uppdatering speciell var att Google dagen innan utannonserade att den skulle inträffa. Det är sällan Google går ut med sådan information i förväg.

Vi såg inga större skiftningar bland våra kunder direkt när den här uppdateringen lanserades. Den initiala effekten var inte alls lika stor som andra större uppdateringar, exempelvis Medic Update från augusti förra året. Åtminstone inte ur det kortare perspektivet.

Det går däremot att urskönja trender ur ett längre perspektiv där vissa sajter går stadigt uppåt och andra nedåt sedan denna uppdatering.

Givet att din sajt rent SEO-tekniskt är bra och du har auktoriteten i domänen är det ditt innehåll som behöver förbättras om du ska kunna ta positioner och hålla dem över tid. Här gäller det att vara självkritisk och verkligen se till att ditt innehåll svarar på de sökfrågor som användarna har på bästa sätt. Ta gärna till dig av de råd Google ger gällande innehåll i denna matiga bloggartikel om Core updates.

The diversity update

Parallellt med Juni-uppdateringen rullades något som kallades The diversity update ut.

Denna uppdatering är designad att göra Googles sökresultat mer mångsidiga. Detta genom att inte visa upp olika sidor från samma domän på samma sökresultatsida. Färre dubbletter i sökresultaten alltså, var tanken.

Jag såg till en början stora effekter av denna uppdatering i några av de serpar jag följer mer noggrant. Dock upplever jag att pendeln har svängt tillbaka de senaste veckorna och att andelen dubbel- och trippelresultat från samma domän har ökat igen.

Update Maverick

Det var en del större svängningar i sökresultaten några dagar i juli. Det här var ingen uppdatering som bekräftades av Google men den fick ändå namnet Update Maverick av SEO-branschen (eftersom trailern för nya Top Gun-filmen hade premiär samtidigt). Vill du läsa mer om denna uppdatering kan du göra det här.

Featured snippet update

Google har också gått ut med att de förändrat vilka sökresultat som visas som featured snippets (utvalda utdrag). De säger sig nu blivit bättre på att förstå om de behöver visa nytt och aktuellt innehåll i det utvalda utdraget eller inte. Läs hela bloggposten här.

Javascript SEO-guide från Google

Att Google har haft och fortsätter ha svårigheter med att hantera sidor som är väldigt Javascript-beroende är ingen hemlighet. För att underlätta för utvecklare som vill säkerställa att Google kan crawla och indexera deras sajter på rätt sätt har de skapat denna guide. Rekommenderas varmt för dig som står inför denna typ av utmaning.

Inget mer stöd för Noindex i robots.txt

Att sätta sidor till noindex via robots.txt är inget som Google officiellt har haft stöd för. Det har dock i viss utsträckning fungerat att göra så. Men snart inte längre. Från och med 1 september pensioneras odokumenterade och icke-officiella regler i robots.txt.

Det här är en uppdatering som drabbar få sajter eftersom det är väldigt ovanligt att ha noindex uppsatt på detta sätt. Använder du dig av denna teknik är det dock viktigt att du löser problemet på ett annat sätt, förslagsvis genom att ange noindex i <head> eller som svarsmeddelande från servern, för de URL:er som inte ska indexeras.

Jag tycker det är bra att Google äntligen helt slutar stödja detta. De få gånger jag stött på noindex i robots.txt har det nämligen inte alls fungerat och Google har indexerat innehållet istället (med katastrofala effekter för webbplatsens synlighet som följd).

Mer bra läsning

Är du sugen på att läsa mer om SEO? Här är mina tre favoritartiklar från i sommar:

Long term duplicate image experiment – Kul experiment som testar hypotesen att Google skulle göra skillnad på helt unika bilder och foton från bildbanker. Resultatet visar att sajter med unika bilder rankade bättre än de som använde sig av stockbilder, i en testmiljö där alla andra parametrar var lika.

How Much of Google’s Search Traffic is Left for Anyone But Themselves? Att Google motarbetar det organiska söket och vill hålla kvar användarna på Googles plattformar eller styra dem att klicka på Google Ads-annonser är väl känt sedan länge bland oss som jobbar med SEO. I den här artikeln får vi svart på vitt hur denna utveckling sett ut de senaste åren och tankar kring hur det kommer se ut i framtiden.

7 Inspiring Content Marketing Examples (And How to Replicate Them) – SEO och PR går ofta hand i hand. I den här artikeln kan du inspireras av hur andra företag har jobbat för att skapa innehåll som engagerar med sin omvärld och attraherar länkar som följd.

Är det något mer som hänt i sommar du tycker vi borde tagit upp? Kommentera gärna.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Scaleup-möte

SEO för scaleups

SEO är oftast en av de bästa investeringarna som går att göra rent ROI-mässigt för företag som vill skala upp. Här tipsar vi om några viktiga saker att tänka på för dig som jobbar med en scaleup och vill börja arbeta mer aktivt med SEO.

genomsnittsposition begravd

Förväxla inte impression share med impression rate

Saknar du nyckeltalet genomsnittlig annonsposition när du optimerar dina bud på Google Ads? I det här inlägget går Victor igenom övergången från annonsposition till de olika alternativen av impressions.

Martin Splitt SearchStars Malmö 2019

Lyckat på SearchStars i Malmö

Vi har varit på branschkonferens. Närmare bestämt på SearchStars i Malmö. Ett trevligt och intressant event som vi sammanfattar i denna artikel.

SMX Advanced Berlin

SMX Advanced i Berlin

Vi har varit på konferens. Närmare bestämt på SMX Advanced i Berlin. I denna artikel sammanfattar vi föreläsningarna från de två dagarna.

konverterande formulär

4 tips för att kontra formulärskräcken

Får du in för få leads via kontaktformuläret på din sajt? Här går Fredrik igenom fyra enkla tips på hur du kan öka konverteringsgraden för ditt formulär.

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner