Sökmotorkonsult.se

Sommarens SEO-nyheter

Kvinna vilar i hängmatta i somrig miljö

Bara för att det är sommar är det inte lugnt på SEO-fronten. Här är en sammanfattning av vad som hänt i SEO-världen hittills under sommaren medan du förhoppningsvis njutit av en lugn och skön ledighet.

Algoritmuppdateringar

Algoritmen sover aldrig och förändras ständigt. Google har bara det senaste året gjort över 3200 uppdateringar som påverkar hur deras sökmotor fungerar. Många av dessa uppdateringar märks knappt medan andra får betydligt större effekt.

Det här är de mest framträdande uppdateringarna vi sett i sommar:

June 2019 core Update

Sommaren inleddes med en större uppdatering av Googles algoritm, en så kallad core update. Core updates kallas de större breda uppdateringar av Googles algoritm som de gör flera gånger per år.

En sak som gjorde denna uppdatering speciell var att Google dagen innan utannonserade att den skulle inträffa. Det är sällan Google går ut med sådan information i förväg.

Vi såg inga större skiftningar bland våra kunder direkt när den här uppdateringen lanserades. Den initiala effekten var inte alls lika stor som andra större uppdateringar, exempelvis Medic Update från augusti förra året. Åtminstone inte ur det kortare perspektivet.

Det går däremot att urskönja trender ur ett längre perspektiv där vissa sajter går stadigt uppåt och andra nedåt sedan denna uppdatering.

Givet att din sajt rent SEO-tekniskt är bra och du har auktoriteten i domänen är det ditt innehåll som behöver förbättras om du ska kunna ta positioner och hålla dem över tid. Här gäller det att vara självkritisk och verkligen se till att ditt innehåll svarar på de sökfrågor som användarna har på bästa sätt. Ta gärna till dig av de råd Google ger gällande innehåll i denna matiga bloggartikel om Core updates.

The diversity update

Parallellt med Juni-uppdateringen rullades något som kallades The diversity update ut.

Denna uppdatering är designad att göra Googles sökresultat mer mångsidiga. Detta genom att inte visa upp olika sidor från samma domän på samma sökresultatsida. Färre dubbletter i sökresultaten alltså, var tanken.

Jag såg till en början stora effekter av denna uppdatering i några av de serpar jag följer mer noggrant. Dock upplever jag att pendeln har svängt tillbaka de senaste veckorna och att andelen dubbel- och trippelresultat från samma domän har ökat igen.

Update Maverick

Det var en del större svängningar i sökresultaten några dagar i juli. Det här var ingen uppdatering som bekräftades av Google men den fick ändå namnet Update Maverick av SEO-branschen (eftersom trailern för nya Top Gun-filmen hade premiär samtidigt). Vill du läsa mer om denna uppdatering kan du göra det här.

Featured snippet update

Google har också gått ut med att de förändrat vilka sökresultat som visas som featured snippets (utvalda utdrag). De säger sig nu blivit bättre på att förstå om de behöver visa nytt och aktuellt innehåll i det utvalda utdraget eller inte. Läs hela bloggposten här.

Javascript SEO-guide från Google

Att Google har haft och fortsätter ha svårigheter med att hantera sidor som är väldigt Javascript-beroende är ingen hemlighet. För att underlätta för utvecklare som vill säkerställa att Google kan crawla och indexera deras sajter på rätt sätt har de skapat denna guide. Rekommenderas varmt för dig som står inför denna typ av utmaning.

Inget mer stöd för Noindex i robots.txt

Att sätta sidor till noindex via robots.txt är inget som Google officiellt har haft stöd för. Det har dock i viss utsträckning fungerat att göra så. Men snart inte längre. Från och med 1 september pensioneras odokumenterade och icke-officiella regler i robots.txt.

Det här är en uppdatering som drabbar få sajter eftersom det är väldigt ovanligt att ha noindex uppsatt på detta sätt. Använder du dig av denna teknik är det dock viktigt att du löser problemet på ett annat sätt, förslagsvis genom att ange noindex i <head> eller som svarsmeddelande från servern, för de URL:er som inte ska indexeras.

Jag tycker det är bra att Google äntligen helt slutar stödja detta. De få gånger jag stött på noindex i robots.txt har det nämligen inte alls fungerat och Google har indexerat innehållet istället (med katastrofala effekter för webbplatsens synlighet som följd).

Mer bra läsning

Är du sugen på att läsa mer om SEO? Här är mina tre favoritartiklar från i sommar:

Long term duplicate image experiment – Kul experiment som testar hypotesen att Google skulle göra skillnad på helt unika bilder och foton från bildbanker. Resultatet visar att sajter med unika bilder rankade bättre än de som använde sig av stockbilder, i en testmiljö där alla andra parametrar var lika.

How Much of Google’s Search Traffic is Left for Anyone But Themselves? Att Google motarbetar det organiska söket och vill hålla kvar användarna på Googles plattformar eller styra dem att klicka på Google Ads-annonser är väl känt sedan länge bland oss som jobbar med SEO. I den här artikeln får vi svart på vitt hur denna utveckling sett ut de senaste åren och tankar kring hur det kommer se ut i framtiden.

7 Inspiring Content Marketing Examples (And How to Replicate Them) – SEO och PR går ofta hand i hand. I den här artikeln kan du inspireras av hur andra företag har jobbat för att skapa innehåll som engagerar med sin omvärld och attraherar länkar som följd.

Är det något mer som hänt i sommar du tycker vi borde tagit upp? Kommentera gärna.

Sidan är senast uppdaterad 2019-08-07

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?