Sökmotorkonsult.se

Utlänkar

Utlänkar är alla de länkar som pekar ut från din site, till andra siter. Utlänkar är något som inte pratas så mycket om inom SEO men det kan behövas. Till skillnad från Inlänkar, de länkar som pekar till din site från andra siter så är utlänkar förstås något som är mycket lätt att kontrollera själv. Förutom de uppenbara saker som händer när du har länkar ut från din site, som att besökare lämnar siten och sådant, så har utlänkarna en viss betydelse för SEO.

Utlänkar och SEO
Utlänkar kan vara lite riskabelt att hantera för en nybörjare eftersom utlänkar påverkar på flera olika sätt, mycket beroende på vilken site länken pekar till. En vanlig metod kan vara att man länkar i en bloggroll eller liknande till andra siter inom sitt ämne, det kan medföra flera saker. Du kan faktiskt stärka din site något genom att ha riktigt relevant utlänkar men du kan också sabotera för dig själv genom att rösta på dina konkurrenter. För mycket utlänkar kan dessutom få din site att verka spammig i ögonen på sökmotorerna och det är definitivt inte bra. En riktlinje som finns är 100 länkar per sida men det är alldeles för mycket. Om du dessutom råkar länka till något olämpligt kan det medföra alla möjliga problem, det är faktiskt lättare hänt än man kan tro, siter du länkar till kan t ex byta innehåll, hamna i filter eller något liknande.

Vid flera tillfällen har jag faktiskt stött på siter som utan att tveka länkat till sina största konkurrenter med rätt ankartext och allt. Vanligtvis är det här försök av nybörjare inom SEO att nå resultat, det är inte naturligt för en webshop eller resebyrå att länka till sina konkurrenter. Vid ett tillfälle räckte det faktiskt att jag tog bort länken, från en sida på min klients site, till siten som låg etta på sökordet för att de skulle byta plats i SERPEN. Det är mycket svårt att nå toppen om man hela tiden berättar för Google att siten som ligger där idag faktiskt förtjänar en länk från din site.

Sidan är senast uppdaterad 2008-11-05

En kommentar

  1. […] Länk som pekar från siten i fråga till en annan site. Mer om utlänkar […]

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

DuckDuckGo

Kan DuckDuckGo hota?

Det görs mer än 100 miljoner sökningar om dagen på DuckDuckGo. Innebär detta att Google, Bing och andra sökmotorer ska börja se DuckDuckGo som ett reellt hot?

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?