Sökmotorkonsult.se

Utlänkar

Utlänkar är alla de länkar som pekar ut från din site, till andra siter. Utlänkar är något som inte pratas så mycket om inom SEO men det kan behövas. Till skillnad från Inlänkar, de länkar som pekar till din site från andra siter så är utlänkar förstås något som är mycket lätt att kontrollera själv. Förutom de uppenbara saker som händer när du har länkar ut från din site, som att besökare lämnar siten och sådant, så har utlänkarna en viss betydelse för SEO.

Utlänkar och SEO
Utlänkar kan vara lite riskabelt att hantera för en nybörjare eftersom utlänkar påverkar på flera olika sätt, mycket beroende på vilken site länken pekar till. En vanlig metod kan vara att man länkar i en bloggroll eller liknande till andra siter inom sitt ämne, det kan medföra flera saker. Du kan faktiskt stärka din site något genom att ha riktigt relevant utlänkar men du kan också sabotera för dig själv genom att rösta på dina konkurrenter. För mycket utlänkar kan dessutom få din site att verka spammig i ögonen på sökmotorerna och det är definitivt inte bra. En riktlinje som finns är 100 länkar per sida men det är alldeles för mycket. Om du dessutom råkar länka till något olämpligt kan det medföra alla möjliga problem, det är faktiskt lättare hänt än man kan tro, siter du länkar till kan t ex byta innehåll, hamna i filter eller något liknande.

Vid flera tillfällen har jag faktiskt stött på siter som utan att tveka länkat till sina största konkurrenter med rätt ankartext och allt. Vanligtvis är det här försök av nybörjare inom SEO att nå resultat, det är inte naturligt för en webshop eller resebyrå att länka till sina konkurrenter. Vid ett tillfälle räckte det faktiskt att jag tog bort länken, från en sida på min klients site, till siten som låg etta på sökordet för att de skulle byta plats i SERPEN. Det är mycket svårt att nå toppen om man hela tiden berättar för Google att siten som ligger där idag faktiskt förtjänar en länk från din site.

Sidan är senast uppdaterad 2008-11-05

En kommentar

  1. […] Länk som pekar från siten i fråga till en annan site. Mer om utlänkar […]

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.