Sökmotorkonsult.se

Vi gör slut med AMP

ta bort AMP

I juni 2018 lanserade vi AMP här på Sökmotorkonsult.se. Men nu gör vi slag i saken och gör slut med AMP.

Google och några andra techjättar lanserade AMP (Accelerated Mobile Pages) under 2015. Vi har hela tiden varit tveksamma till AMP. Men det hindrade oss inte för att testa det och sedan juni 2018 har vi använt oss av AMP här på Sökmotorkonsult.se.

Nu är det dock slut med AMP för vår del. I går inaktiverade vi AMP på sajten, precis som många andra sajter gjort på senare tid.

Ta bort AMP från WordPress

En viktig sak att tänka på när man tar bort AMP är att hantera och peka om AMP-URLarna. Vi har som många andra använt det officiella WordPress-pluginet för AMP och då är det en enkel och snabb manöver att både ta bort AMP och skapa de nödvändiga ompekningarna. Gör bara följande:

  1. Inaktivera AMP-pluginet
  2. Peka om AMP-url:erna med följande regex*:

Source URL: /(.*)/amp/?$

Destination URL: https://www.dindomän.se/$1

Regex:en lägger du in i valfritt WordPress plugin som hanterar ompekningar (redirects), förslagsvis RankMath eller Redirection.

Jag testade först att göra steg 2 innan steg 1 då jag ville ha ompekningarna på plats innan jag avaktiverade AMP, men det fungerade inte. Så gör det i ovan ordning.

Ingen effekt

Som vi tidigare har berättat såg vi ingen positiv SEO-effekt av att använda oss av AMP och jag förväntar mig därför heller inte att det ska bli någon negativ effekt av att vi nu tagit bort det. Men vi får väl se!

AMP has left the building!

Sidan är senast uppdaterad 2021-12-16

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.

Mockup-bild: Bing powered by ChatGPT

Microsoft ryktas implementera ChatGPT i Bing

Microsoft ryktas ha långtgående planer på att implementera ChatGPT i sin sökmotor Bing inom kort. Skulle ryktet visa sig stämma kan det skaka om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

Champagne-guld

SEM-året 2022

Vår head of SEM Felix Brynje summerar SEM-året 2022. Stort fokus på privacy och Smart shopping som ersattes av Performance Max är några av de saker du kan läsa om i denna artikel.

SEO-året 2022 - en nyårsresumé

SEO-året 2022

Slutet på coronadopingen, hela tio kända algoritmuppdateringar och alla pratar ChatGPT. Det har varit ett händelserikt SEO-år även i år. Här är vår årskrönika för SEO-året 2022.

Red alert

Så kan ChatGPT påverka Googles framtid

Kan ChatGPT på allvar rubba Googles dominans på sökmotormarknaden? I den här artikeln spekulerar vi hur framtiden kan komma att se ut.