Sökmotorkonsult.se

Vi gör slut med AMP

ta bort AMP

I juni 2018 lanserade vi AMP här på Sökmotorkonsult.se. Men nu gör vi slag i saken och gör slut med AMP.

Google och några andra techjättar lanserade AMP (Accelerated Mobile Pages) under 2015. Vi har hela tiden varit tveksamma till AMP. Men det hindrade oss inte för att testa det och sedan juni 2018 har vi använt oss av AMP här på Sökmotorkonsult.se.

Nu är det dock slut med AMP för vår del. I går inaktiverade vi AMP på sajten, precis som många andra sajter gjort på senare tid.

Ta bort AMP från WordPress

En viktig sak att tänka på när man tar bort AMP är att hantera och peka om AMP-URLarna. Vi har som många andra använt det officiella WordPress-pluginet för AMP och då är det en enkel och snabb manöver att både ta bort AMP och skapa de nödvändiga ompekningarna. Gör bara följande:

  1. Inaktivera AMP-pluginet
  2. Peka om AMP-url:erna med följande regex*:

Source URL: /(.*)/amp/?$

Destination URL: https://www.dindomän.se/$1

Regex:en lägger du in i valfritt WordPress plugin som hanterar ompekningar (redirects), förslagsvis RankMath eller Redirection.

Jag testade först att göra steg 2 innan steg 1 då jag ville ha ompekningarna på plats innan jag avaktiverade AMP, men det fungerade inte. Så gör det i ovan ordning.

Ingen effekt

Som vi tidigare har berättat såg vi ingen positiv SEO-effekt av att använda oss av AMP och jag förväntar mig därför heller inte att det ska bli någon negativ effekt av att vi nu tagit bort det. Men vi får väl se!

AMP has left the building!

Sidan är senast uppdaterad 2021-12-16

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

annonstestning RSA Google Ads

Annonstestning med RSAs

Hur testar dina RSAs? Låter du Google göra grovjobbet åt dig eller litar du inte fullt ut på att deras algoritmer ska fatta rätt beslut åt dig? I denna artikel beskriver vi 5 olika metoder för att annonstestning.

budget Google Ads

Så kan du tänka kring din budget på Google Ads

Hur stor är en bra Google Ads-budget? Om det är första gången du bestämmer din budget för Google Ads kan det vara svårt att veta vad som är en rimlig nivå. Men det finns några faktorer som kan hjälpa dig att hitta rätt.

höststäda sajten

Hitta glömda subdomäner

Det är inte alls omöjligt att det gömmer sig glömda subdomäner på din webbsajt. Framförallt om sajten är gammal. I denna artikel lär du dig hur du hittar dessa subdomäner.

Helpful content

Få sajter påverkade i Helpful content update

Det har nu gått drygt två veckor sedan Google lanserade sin Helpful content update för engelska sökningar. Vi har undersökt hur algoritmuppdateringen påverkat sajter i Storbritannien och USA. 

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?