Sökmotorkonsult.se

Vilken typ av streck ska jag ha i mina sökvägar?

MAtt Cutts

För ungefär ett år sedan debatterades det en hel del om sökmotorvänliga sökvägar efter att Matt Cutts sagt att Google numer klarar dynamiska lika bra som statiska. Vi genomförde då ett test som tydligt visar att även om Google kan hantera dynamiska sökvägar så finns det klara fördelar med enkla och statiska. Vi skulle återigen vilja säga att det är viktigt och blir bekräftat av Cutts i videon nedan. Vi skulle också vilja lyfta en annan sak han tar upp, skillnaden mellan olika streck i sökvägen.

Många gånger händer det att sökvägar på en site använder understreck (golvstreck eller på engelska underscore) för att separera ord i sökvägar. Det kan se ut ungefär så här: www.sokmotorkonsult.se/att_bruka_understreck. Det här är inte optimalt, understreck har alltid lästs som ett eget tecken av Google till skillnad från bindesstreck, att_bruka_understreck blir alltså ett långt ord i Googles ögon snarare än 3 separata ord. Matt Cutts förklarar:

Lösningen är alltså enkel, använd sökvägar med bindestreck för att separera ord, som på den här bloggen /vilken-typ-av hellre än understreck.

Sidan är senast uppdaterad 2014-03-19

6 kommentarer

 1. Google > Semantiken :)
  För man kan väl tycka att det borde vara mer logiskt ändå med underscore än att binda samma ord, som ska vara skilda, med ett bindestreck.

 2. Förstår inte hur understreck kan läsas in som ett eget tecken. Till vilken nytta då? Borde ju vara sak samma om det är bindestreck eller understreck kan jag tycka.

  Kommentar av Patrik

 3. Patrik: han förklarat i filmen att man i programmeringssammanhang använder underscore som ett tecken, t.ex. get_adress. Skulle den bortse från det skulle massor av irrelevanta resultat om adresser dyka upp när du egentligen vill ha information om just den funktionen.

  Kommentar av Christoffer

 4. Fråga på denna. Jag tolkar videon som att den skall användas för att binda samma söktermer. Dvs tex söktermen ”djurgården hockey” bättre skulle matchas med /djurgarden_hockey.html än /djurgarden-hockey.html då det i den sistnämnda blir två separata sökord. Eller missuppfattar jag?

  Kommentar av Andreas

 5. Andreas:
  Ja, lite missuppfattar du faktiskt.
  Det Matt säger är att Google binder ihop två ord till ett med _ , medan de läser det som separata ord om man använder – .

  Alltså, de ser ”djurgarden_hockey” som om det vore ett enda ord, medan de ser ”djurgarden-hockey” som två ord som hör samman.

  Eller såhär:
  djurgarden_hockey = djurgardenhockey
  djurgarden-hockey = djurgarden hockey

  Kommentar av Aaron Axelsson

 6. Då gör vi fel helt enkelt ;)

  Kommentar av Andreas

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Victor Alenlid i avsnitt 85 av Sökpodden

#85 Sökordslös framtid

Vad händer i en sökordslös framtid? Detta är ett av ämnena i avsnitt 85 av Sökpodden. Det diskuteras även Domain Rating och andra länkmått samt moderna kontostrukturer i Google Ads. Du lyssnar väl?

storm i samband med google-uppdatering

Hantera stora Google-uppdateringar

Är det en stor Google-uppdatering på ingång? Spänn då fast säkerhetsbältet ordentligt för det kan bli en skakig tid i sökresultaten. I denna artikel bjuder vi på några tips inför stora Google-uppdateringar.

lunarstorm figur

Vad hände med Lunarstorm?

Lunarstorm var en av de mest populära webbplatserna för sociala medier i Sverige i början av 2000-talet. Människor använde den för att dela sina tankar och idéer med varandra. Men vad hände med webbplatsen? Varför försvann den?

seo utklassar sökmotoroptimering

SEO utklassar sökmotoroptimering

Säger du SEO eller sökmotoroptimering? Det som började som en jämn kamp mellan dessa två likabetydande begrepp har utvecklat sig till en överlägsen seger för SEO.