Sökmotorkonsult.se

Yoast SEO vs RankMath

yoast seo vs rank math

En vanlig fråga vi får är vilket SEO-plugin till WordPress som är bäst. Tidigare har jag sagt Yoast SEO men det kan jag inte svara längre.

Vilket SEO-plugin till WordPress ska jag använda? Detta är en vanlig fråga som vi, och jag, får. Fram tills alldeles nyligen har mitt svar varit ungefär så här:

Det finns flera bra SEO-plugin till WordPress men jag använder själv Yoast.

Men så kan jag inte svara längre, för jag har bytt till RankMath.

Är du ute efter en detaljerad jämförelse mellan Yoast SEO och RankMath finns det många olika guider att läsa. Detta är dock inte en sådan artikel utan här vill jag berätta att vi nyligen bytt SEO-plugin och varför. Och det är inte så dramatiskt som man kanske kan tro.

Många gillar RankMath

Yoast SEO har varit det ledande SEO-pluginet under många år. De har varit helt dominerande, och är väl det fortfarande till ganska stor del. Vi har själva använt Yoast SEO både på Pineberry.com och här på Sökmotorkonsult.se.

Samtidigt har flera av mina kollegor på Pineberry och i branschen på senare år börjat använda RankMath och pratat väldigt gott om det. Det vanligaste argumentet varför dessa kollegor har föredragit RankMath är att det är mer snabbladdat jämfört med Yoast.

Detta är såklart ett bra skäl men det har inte riktigt bitit på mig. Jag har hela tiden tyckt att Yoast SEO fungerat bra för oss och jag har inte upplevt att det funnits en tillräckligt stor anledning till att lägga tid och energi på att byta.

Detta fick mig att byta

Men när vi byggde om Pineberry.com i höstas bytte vi till RankMath. Anledning till detta är att Yoast SEO saknar en vettig funktion för att exportera alla de titlar, meta descriptions osv som du skrivit på dina sidor. Visst, det går att flytta dessa manuellt, men det är tidskrävande. Framförallt om din sajt har lika många sidor som våra har.

Processen att migrera från Yoast SEO till RankMath var smärtfri och tog i runda svängar 15 minuter. Då jag vill ha samma plugin på båda sajterna har vi nu bytt till RankMath även här på Sökmotorkonsult.se.

Enkelt att använda

Det tar alltid ett tag att vänja sig vid det nya, men det gick relativt snabbt att komma in i RankMath. På många sätt fungerar det väldigt likt som Yoast och är enkelt att använda.

Score stör mig mest

Det jag stör mig mest på, och får många frågor kring är dessa SEO-scores som räknas ut per sida. Detta gäller både Yoast och RankMath. Dessa scores är både förvirrande och missvisande enligt mig, och du gör bäst i att helt strunta i dem. Helst av allt hade jag önskat att det finns en inställning så man slapp se dem. Men det finns tyvärr inte.

Nytt svar på frågan

Hur ska jag svara nästa gång jag får frågan om vilket WP-plugin som är bäst för SEO? Vi får väl se nästa gång jag får frågan, men jag tror jag kommer säga något i still med:

Det finns flera bra SEO-plugin till WordPress, tidigare använde jag Yoast som jag gillar. Men jag bytte till RankMath för de har en bättre export/import-funktion. Båda gör jobbet bra. Så länge du inte behöver exportera jobbet du gjort :-) 

Vilken ringhörna står du i? Yoasts eller RankMaths? Kommentera gärna nedan!

Sidan är senast uppdaterad 2021-12-15

2 kommentarer

 1. Hej, tack för tips! Fråga:

  Kan man ha både Yoast SEO och RankMatch installerade i WP?

  Bästa,
  Karin

  Kommentar av Karin

 2. Hej Karin,

  Nej, det går inte. De kommer vara i konflikt med varandra. Så du får välja en av dom.

  Om du håller på att byta från ena till andra kan du såklart ha en av dom inaktiverade, problemen uppstår när du har båda aktiverade.

  Lycka till!

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?

Tilde Mattsson, Michael Wahlgren och Nicklas Krus i avsnitt 83 av Sökpodden

#83 Trender

Webmaster Guidelines är en het potatis som det pratas om i avsnitt 83 av Sökpodden. Tilde, Micke och Nicklas snackar även om varför de gillar Google Trends och vad som är bra att tänka på när du utvärderar din annonsering på TikTok. Du lyssnar väl?

lyssnar google på mig

Lyssnar Google på mig? – Är din integritet i fara?

Du är i en konversation med dina vänner om att åka på semester, och plötsligt dyker en annons för en tropisk resort upp. Du har just upplevt ett av de många sätt på vilka Google använder våra samtal för att […]

Representation blir rankingfaktor i bildsöket

Google kommer förändra hur de rankar bilder i syfte att göra bildsöket mer inkluderande – och i högre grad visa en större variation bilder baserat på personers utseenden.