Sökmotorkonsult.se

Annonsera på Pinterest

annonsera på pinterest

På Pinterest handlar det mycket om mat, inredning och mode. Erbjuder du en tjänst eller produkt inom dessa områden är det extra intressant att undersöka möjligheten att annonsera på Pinterest.

I samband med förra veckans kvartalsrapport pratade Facebook om att de upplever en ökad konkurrens om användarnas uppmärksamhet vilket sin tur också innebär annonsörernas uppmärksamhet. Just nu finns det rekordmånga sociala kanaler som är intressanta att annonsera i – och Pinterest är en av dessa.

Billigare än Facebook

En anledning att Facebook är så populärt bland annonsörer är att det ger bra resultat. Det är få sociala kanaler som kan mäta sig med den CTR-nivå som Facebook erbjuder. Pinterest är inget undantag och du får förvänta dig en lägre CTR än du är van vid på Facebook.

Samtidigt behöver du väga in CPM-nivåerna för att kunna utvärdera kanalen i relation till exempelvis Facebook. Med tanke på att CPM-priserna ofta är betydligt lägre på Pinterest än på Facebook kan du räkna med att få ett konkurrenskraftigt klickpris (CPC) på Pinterest.

Anledningen att annonspriserna är lägre på Pinterest är såklart att relativt få annonsörer hittat dit än så länge, även om antalet ökat på slutet.

Både inspiration och sök

pinterest inspirationMånga ser nog med rätta Pinterest som en kanal för inspiration. Samtidigt är det ett högt produktfokus på bilderna som läggs ut och söket är dessutom en viktig del av Pinterest. Detta gör att du som annonsörer har möjlighet att nå användare i alla delar av säljtratten på Pinterest.

Exempelvis, när du annonserar i söket på Pinterest väljer du sökord enligt liknande principer som du gör på Google. Och precis som på Google är användarna ofta ganska långt ned i säljtratten när de söker då de vet redan vad de är ute efter.

Ett annat sätt att marknadsföra sig längre ned i säljttratten på Pinterest är med hjälp av Shopping Ads. Likt Google Shopping och dynamiska produktannonser på Facebook baserar Pinterest sina Shoppings Ads på ett produktflöde vilket möjliggör att du på ett effektivt sätt kan visa rätt produkt för rätt person.

Större än TikTok

Ofta när man pratar om utmanare till Facebook nämns TikTok först vilket inte är konstigt med tanke på TikToks explosionsartade utveckling de senaste åren.

Därför är det kanske lite förvånande att enligt förra årets undersökning av Svenskarna och internet så är Pinterest större än TikTok i Sverige. Undersökningen visade att 22 % av svenskarna använt Pinterest under senaste året vilket är något mer än andelen som använt TikTok.

Samtidigt ska det nämnas att TikTok är klart större än Pinterest om vi istället kollar på dagligt användande (TikTok är mer beroendeframkallande…), och Pinterest och TikTok är dessutom stora i olika målgrupper.

Mode, inredning och mat

Pinterest är extra populärt bland kvinnor i åldern 25-45 år vilket är en köpstark målgrupp. Ämnesmässigt handlar mycket av innehållet på Pinterest om mode, inredning eller mat.

Så erbjuder du en tjänst eller produkt inom dessa områden och din primära målgrupp är just kvinnor 25-45 år, ja då finns det goda förutsättningar för att Pinterest kan visa sig bli en fullträff i din marknadsföring.

Vill du undersöka dina möjligheter för att lyckas med annonsering på Pinterest? Hör då gärna av dig till oss!

 

Artikeln är inspirerad av avsnitt 78 av Sökpodden där vi hade annonsering på Pinterest som ämne. Lyssna gärna på avsnittet om du vill veta ännu mer om att annonsera på Pinterest.

 

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Bilddagboken "fjortis"-selfie

Minns du Bilddagboken?

Hela tanken bakom bilddagboken, eller bdb som det också kallades, var att ha en bild som dagboksinlägg istället för ett blogginlägg. När sajten grundades hade många skaffat sin första digitalkamera eller till och med sin första mobil med inbyggd kamera, och bloggar var populära. Så det var ett logiskt steg att sätta ihop de två. Men mot slutet av 00-talet försvann sajten. Vad hände egentligen?

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Victor Alenlid i avsnitt 85 av Sökpodden

#85 Sökordslös framtid

Vad händer i en sökordslös framtid? Detta är ett av ämnena i avsnitt 85 av Sökpodden. Det diskuteras även Domain Rating och andra länkmått samt moderna kontostrukturer i Google Ads. Du lyssnar väl?

storm i samband med google-uppdatering

Hantera stora Google-uppdateringar

Är det en stor Google-uppdatering på ingång? Spänn då fast säkerhetsbältet ordentligt för det kan bli en skakig tid i sökresultaten. I denna artikel bjuder vi på några tips inför stora Google-uppdateringar.

lunarstorm figur

Vad hände med Lunarstorm?

Lunarstorm var en av de mest populära webbplatserna för sociala medier i Sverige i början av 2000-talet. Människor använde den för att dela sina tankar och idéer med varandra. Men vad hände med webbplatsen? Varför försvann den?

seo utklassar sökmotoroptimering

SEO utklassar sökmotoroptimering

Säger du SEO eller sökmotoroptimering? Det som började som en jämn kamp mellan dessa två likabetydande begrepp har utvecklat sig till en överlägsen seger för SEO.