Sökmotorkonsult.se

#84 Freshness

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

I #84 av Sökpodden pratar vi om Freshness, att pinna RSAs eller inte på Google Ads och nya sökmotorn Yep. Lyssna gärna!

I detta juniavsnitt av Sökpodden bjuder vi på följande tre ämnen:

Freshness

Vissa sökresultat kräver färskhet enligt Google. Vi pratar om varför det är så, och vad som kan vara viktigt att tänka på när det gäller att hålla sitt innehåll färskt.

Pinna eller inte pinna RSAs

Att pinna eller inte pinna rubriker och beskrivningar i RSAs på Google Ads är en fråga som ”delar” branschen. Det skiljer sig mycket i hur man väljer att göra. Vi går igenom för- och nackdelar med att pinna.

Yep

Ahrefs har släppt sin nya sökmotor, Yep, i en tidig beta. Är det en ”Googledödare” som Ahrefs tagit fram? Vi har testat Yep och ger vår syn på saken.

Gillade du avsnittet? Skriv gärna en kommentar nedan eller skicka ett mail till sokpodden@pineberry.com och berätta.

Som vanligt tar Sökpodden ett välförtjänt sommarlov under juli och vi är tillbaka med ett nytt avsnitt i slutet av augusti. Glad sommar!

Avsnitt #84 av Sökpodden lyssnar du på genom att trycka på Play-knappen nedan. Eller varför inte lyssna via ItunesSpotify, RSS, eller valfri annan poddapp.

I detta avsnitt medverkar Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje.

Play

6 kommentarer

 1. Tack för ännu ett bra poddavsnitt, alltid lika matnyttigt!

  Personligen tror jag inte att Yep kommer kunna bli någon ”Googledödare”. Google är ett så pass inarbetat varumärke och att googla har ju till och med blivit ett verb. Varför skulle Yep lyckas bättre än till exempel DuckDuckGO?

  Men visst, förr i tiden trodde man väl aldrig att sökmotorn AltaVista eller webbläsaren Netscape skulle få en överman… :-)

 2. Tack för din kommentar, Sebastian.

  Jag håller med dig. Och en skillnad mot Altavista och Netscape är att de inte var speciellt bra på sin sak. Man kan tycka vad man vill om Google, men det är en bra sökmotor.

 3. Hejsan.

  Tack för ett bra avsnitt.

  Min fråga:
  Om enskilda undersidor inte hålls uppdaterade med korrekta uppgifter som är up-to-date, exempelvis priser eller räntor, drabbar det då hela sajten eller drabbar det bara undersidor som inte uppdateras?

  Mvh Joakim

  Kommentar av Joakim Ryttersson

 4. Sökresultaten i Yep för Sverige är inget vidare. Verkar vara samma bot som Ahrefs använder för sin data. Får en att fundera över hur pass bra datan i Ahrefs är för den svenska marknaden.

  Kommentar av Linda Bergman

 5. Joakim,

  Kul att du gillade avsnittet!

  Generellt sett så tittar ju Google främst på enskilda sidor, och inte hela sajten. Så i normalfallet är det bara den specifika sida som berörs. Men om en sajt till stor del består av lågkvalitativt innehåll kan det även påverka Google syn på övriga sidor på sajten.

 6. Linda,

  Håller med om att Yep inte ger några vidare bra resultat i Sverige. Bra poäng med jämförelsen med Ahrefs, dock har jag alltid upplevt att just Ahrefs har bättre täckning i Sverige än de flesta andra verktyg.

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Visualisering av hur MySpace kändes mot slutet, som en stor spökstad. Några suddiga personer syns framför MySpace loggan.

MySpace – Från social mediejätte till spökstad

Lär dig mer om en av de första stora sociala nätverksplattformarna på internet, MySpace. Hitta ut hur sajten grundades, och hur den kom att bli en av de mest populära mötesplatserna på nätet under storhetstiden. Läs också om uppköpet av MySpace och hur det ledde till miljonförluster, samt om sajtens nedgång mot slutet.

Mockup-bild: Bing powered by ChatGPT

Microsoft ryktas implementera ChatGPT i Bing

Microsoft ryktas ha långtgående planer på att implementera ChatGPT i sin sökmotor Bing inom kort. Skulle ryktet visa sig stämma kan det skaka om sökmotormarknaden som vi känner den rejält.

Champagne-guld

SEM-året 2022

Vår head of SEM Felix Brynje summerar SEM-året 2022. Stort fokus på privacy och Smart shopping som ersattes av Performance Max är några av de saker du kan läsa om i denna artikel.

SEO-året 2022 - en nyårsresumé

SEO-året 2022

Slutet på coronadopingen, hela tio kända algoritmuppdateringar och alla pratar ChatGPT. Det har varit ett händelserikt SEO-år även i år. Här är vår årskrönika för SEO-året 2022.

Red alert

Så kan ChatGPT påverka Googles framtid

Kan ChatGPT på allvar rubba Googles dominans på sökmotormarknaden? I den här artikeln spekulerar vi hur framtiden kan komma att se ut.