Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Exakt match i AdWords – inte längre så exakt

exakt match

Google fortsätter att försöka förstå sig på intentionen bakom en sökning, och koppla ihop det med en sökfråga. I och med detta blir exakt match i AdWords ”bredare” och kan synas på fler söktermer där Google tycker att sökfrågan har samma innebörd som det aktiva sökordet.

Detta är det andra större klivet Google tar från att låta exakt match vara just en exakt matchning mellan sökfråga och sökord. I september 2014 gick Google ut med att exakt match inkluderar ”close variants” vilket tidigare gick att exkludera. ”Close variants” innefattar bland annat felstavningar, singular- och pluralformer, akronymer med mera.

Det senaste är alltså att Google numera både kan byta plats på ordföljden samt inkludera funktionsord. Det vill säga att numera kan exempelvis en konjunktion eller preposition (”och”, ”i”, ”på” etc) läggas till i sökfrågan och ändå kan en annons visas för ett sökord som saknar det. Till exempel skulle sökordet [tandläkare södertälje] triggas av sökningar som:

södertälje tandläkare
tandläkare i södertälje

Vi har även sett exempel på när ett sökord i exakt match triggas av en sökning på ett annat ord. Detta är ju något som sker ibland i bred match men det verkar som att Google känner sig på pass säkra på intentionen bakom sökningen att den går ner på exakt nivå. Se exempel nedan:

Exakt match

 

Google får det inte alltid rätt

Googles motivering till denna förändring går att förstå till viss del, även fast det kan kännas mer logiskt att en bredare matchtyp ska triggas av dessa sökfrågor. Google beskriver det som att intentionen bakom söktermerna ovan är densamma. Alltså att någon som söker efter ”tandläkare södertälje” letar förmodligen efter samma sak som någon som söker efter ”tandläkare i södertälje”.

När det gäller andra exemplet på ”affärshögskola” och ”yrkeshögskola” blir det för långsökt. Därför tar det emot att fortfarande kalla det för exakt match med så många varianter som kan fångas upp. Det vore mer rätt att ha det som ett tillval för annonsören eftersom du inte längre annonserar exakt på det som någon Googlat på. För annonsören kan det även innebära mer kostnad, minskad kontroll och mer tid för granskning.

Från ett större perspektiv betyder detta att exakt match tagit en mer semantisk inriktning snarare än en syntaktisk. Det är alltså inte längre sökordet i sin konkreta bemärkelse som ska trigga exakt match utan meningen bakom sökningen.

Granska söktermsrapporten

Även fast det går att applicera Googles resonemang i de flesta fall så finns det undantag som i verkligheten har en helt annan innebörd. Om vi tittar just på ordföljd så bör till exempel ”flyg kiruna stockholm” inte falla in under samma sökord som ”flyg stockholm kiruna”.

I detta fall skulle egentligen en annons inte visas för samma sökord eftersom intentionen inte är densamma. Problemet är bara att det ännu inte är så pass vattentätt att det alltid stämmer när ord byter plats eller läggs till. Därför är det extra viktigt att gå igenom söktermsrapporterna för era exakta sökord och se vilka sökningar era annonser faktiskt visas för. Därefter utesluta de varianter av sökordet som känns felaktiga eller irrelevanta genom att lägga till dem som negativa sökord.

Hör av dig till oss på Pineberry om du har frågor eller behöver hjälp med din AdWords-annonsering!

3 kommentarer

 1. Det här ställer till en massa problem för oss. Google uppfattar Land och Språk som synonymer, t.ex. Spanien och Spanska. Det leder till en massa irrelevanta klick. Det är inte heller en lösning att lägga till Spanien som exakt negativt sökord om vi i samma annonsgrupp har lagt till söktermer som innehåller sökordet Spanien. Behöver i så fall göra om alla annonsgrupper.

  Jag har uteslutit [på engelska] exakt (för att slippa t.ex. ”God jul på engelska”, men det leder till att ingen annons visas för ”Plugga engelska på Malta”. Jag läste mig till att med ”på engelska” negativt frasmatchat skulle sökningen inte uteslutas. Google sa sedan att med ändringarna de håller på med stämmer inte definitionerna längre.

  Rätta mig om jag har fel. Kan man hoppas på att Google ”lär sig” inom en snar framtid?

  Kommentar av

  Anders

 2. Hej Anders,

  Tack för din kommentar.

  Ja, det blir ju som sagt inte rätt alla gånger och Google gör det inte helt lätt för oss.

  Om du har ”på engelska” som negativt i fras match så ska det utesluta så du inte kan synas på ”god jul på engelska” och du ska då ändå kunna synas på ”plugga engelska på malta” då ordningen/ordföljden är avgörande för fras match.

  Det jag kan rekommendera också som passar för båda dina exempel är att bryta ut annonsgrupperna mer och använda endast exakt eller fras match och/eller bred modifierad matchtyp så du får en större relevans mellan sökord och annonser samt att det blir enklare att utesluta oönskade annonsklick och visningar med negativa sökord. Du får då kontinuerligt hålla koll på söktermerna som kommer in och utesluta söktermer med varierande matchtyper baserat på varje sökterm som ni inte vill ha så att det inte upprepas.

  I och med att detta är nyligen lanserat är det inte konstigt att det dyker upp liknande fall som ditt. Vi kan bara hoppas på att Google blir bättre på att visa rätt annonser och att algoritmen inte gör alltför många gissningar.

  Mvh
  Fredrik

  Kommentar av

  Fredrik Kyhlstedt

 3. Hej Fredrik,
  Du hade rätt i att ”på engelska” som negativt i frasmatch fungerar som det ska. Jag hade missat att jag oxå hade det bredmatchat i negativa sökordslistan för ALLA kampanjer.
  Tack för bättre svar än av Google!

  Kommentar av

  Anders

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vanliga frågor-strukturerad data i serpen

Svara på vanliga frågor direkt i sökresultatet

Du kan svara på dina användares vanliga frågor direkt i serpen. I dagens artikel berättar vi hur du gör det med hjälp av strukturerade data.

Korslänkning – Så får du “gratis” länkar

Behöver du fler länkar till din sajt? I denna artikel pratar vi om hur man kan få gratis länkar genom att återskapa länkar som dina konkurrenter har.

Avvisa spamlänkar

Så avvisar du oönskade länkar med en disavow-fil

Att få länkar till din sajt är viktigt ur ett SEO-perspektiv eftersom det bygger förtroende hos Google. Men alla länkar är inte bra och i vissa fall kan dåliga länkar skada din ranking. Här går vi igenom hur du upptäcker skadliga länkar och hur du hanterar det.

Siri Mårtensson, advokat

Tveksamt om Google uppfyller kravet på annonsmärkning

Googles nya annonsutseende har väckt frågor kring annonsmärkning. Är den tillräckligt tydlig enligt gällande lagar och regler i Sverige? För att besvara denna fråga har vi pratat med Siri Mårtensson, advokat och expert på området.

ny annonsmärkning google

Google ändrar hur de märker upp textannonser

Google har nu återigen ändrat hur de märker upp textannonser. Läs mer i artikeln här!

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner