Sökmotorkonsult.se

Förväxla inte impression share med impression rate

genomsnittsposition begravd

Det populära nyckeltal genomsnittlig annonsposition har försvunnit från Google Ads. Som ersättare till detta har Google lagt till olika varianter av ”impression share”. I denna artikel går vi igenom hur dessa fyra ersättare påverkar din annonsering. 

Google gick ut i februari i år och berättade att genomsnittlig annonsposition skulle i graven. Nu har detta hänt, i månadsskiftet försvann detta populära nyckeltal.

Anledningen att genomsnittlig annonsposition blev så populär bland många som jobbar med Google Ads var att det var lättöverskådligt. Men det var även stundtals missvisande, vilket var Googles anledning till att byta ut det. Så här skrev Google själv om genomsnittlig annonsposition:

”Tänk på att annonspositionen inte nödvändigtvis motsvarar annonsens placering på sökresultatsidan.”

En annan anledning till att Google slutligen tog bort genomsnittlig annonsposition var såklart även att de har tagit fram fyra alternativa nyckeltal som de anser är bättre.

Hur tar jag nu reda på annonsernas position?

Det finns flera olika sätt att hålla koll på dina annonsers synlighet, exempelvis med hjälp av ”vanlig” visningsandel. I denna artikel så håller jag mig till de fyra som Google ”ersatt” genomsnittlig annonsposition med. När jag såg dem första gången var min spontana tanke: ”Allihopa har ju i princip samma namn… vad är egentligen skillnaden? Jag upplever det lätt att bli förvirrad, och att man blandar ihop de olika nya nyckeltalen.

 • ”Impr. (Top) %” – Search top impression rate 

Berättar att, när dina annonser syns, hur ofta de då syns ovanför det organiska sökresultatet.

 • ”Search top IS” – Search top impression share 

Berättar hur mycket dina annonser syns, i relation till hur mycket du hade kunnat synas ovanför det organiska resultatet.

 • ”Impr. (Abs.Top) %” – Search absolute top impression rate 

Berättar att, när dina annonser syns, hur ofta syns de då absolut högst upp i sökresultatet.

 • ”Search abs.top IS” – Search absolute top impression share

Berättar hur mycket dina annonser syns absolut högst upp i sökresultatet, i relation till hur ofta du hade kunnat synas absolut högst upp.

Känns det glasklart? Om inte, följ två scenarior nedan!

Problematiken ligger i att olika sökresultat har olika krav för var annonserna syns. Det allra vanligaste är att det visas fyra annonser ovanför det organiska sökresultatet. Men det finns tillfällen då de första annonserna visas längre ned på sidan, ibland till och med först på sida två. Gemensam nämnare för denna typ av sökresultat brukar vara informationssökningar och ”icke kommersiella” sökningar.

Av den anledningen vill du optimera dina bud utefter siffrorna som Search top IS + Search abs.top IS visar, eftersom de mäter din prestation i förhållandet till andra annonsörer och visar hur mycket du potentiellt hade kunnat synts.

”Impr. (Abs.Top) %” – Search absolute top impression rate kan du använda för att få en insikt i hur Google prioriterar annonser mot organiska resultat för just dina sökord.

Scenario 1

Föreställ dig att du genomför en sökning där du skriver “svartmögel lukt” vid två olika tillfällen.

 • Vid första sökningen visas det inga annonser på förstasidan. Byter vi till sida två, ser du tre annonser högst upp.
 • Vid andra sökningen, visas direkt fyra annonser högst upp på sida ett i sökresultatet.

Skulle du i detta fall endast på gå ”Impr. (Top) %” – Search top impression rate, skulle denna siffra visa 50%. Då du endast syns över det organiska sökresultatet vid ett av två tillfällen. Vad blir konsekvensen? Jo, du kanske höjer buden då du misstänker att konkurrenterna ligger bättre till. Utfallet blir dessvärre endast dyrare klick.

Använder du istället ”Search top IS” – Search top impression share, skulle denna siffra visa 100% eftersom du har synts ovanför det organiska sökresultatet vid alla tillfällen som du har haft möjlighet till.

Scenario 2

Ett annat scenario kan vara att du har begränsad budget på Google Ads men ändå har en aggressiv budgivning. Om vi leker med tanken att det sker fem sökningar på ett sökord du valt ut. På grund av begränsning i budget blir utfallet att din annons syns vid tre av fem sökningar, ovanför det organiska resultatet.

Om du endast använder dig av ”Impr. (Top) %” – Search top impression rate, skulle denna siffra visa 100% i och med, att när du har synts så har dina annonser alltid varit över det organiska sökresultatet. I detta läge är du nöjd och låter optimeringen utebli. 

Använder du istället ”Search top IS” – Search top impression share, skulle denna siffra visa 60%, då dina annonser har visats tre av fem gånger ovanför organiskt sökresultat, när du hade möjlighet att synas vid fem av fem tillfällen. Med denna insikt får du information om att du missar potential.

Att tänka på vid automatiska regler

Det är ganska vanligt att genomsnittlig position använts i automatiska regler. Med ovanstående i åtanke, gäller precis samma tankebana vid uppsättning av regler i Google Ads. Om du vill att budet ska höjas på ett sökord som har låg visningsandel ovanför det organiska sökresultatet, men som konverterar till en lönsam kostnad, ska du använda dig av ”Search top IS” alternativt ”Search abs.top IS”.

Dela gärna med dig av dina tankar och egna erfarenheter kring ersättarna till genomsnittlig position i kommentarsfältet nedan!

Vill du ha hjälp med annonsering på Google, kontakta gärna oss på Pineberry!

 

Sidan är senast uppdaterad 2019-10-17

2 kommentarer

 1. Varför skriver ni inte ut vad de heter på svenska så man kan förstå?

  Kommentar av Henrik

 2. Henrik,

  Vi valde att använda nyckeltalens engelska namn då de används mer än de svenska i Sverige. Dessutom är de svenska namnen nästan ännu krångligare att förstå, tycker vi. Håller du med? Nedan är dom på svenska (i samma ordning som ovan):

  Exponeringsfrekvens topposition
  Exponeringsandel absolut topposition
  Exponeringsfrekvens absolut topposition
  Exponeringsandel topposition

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

techjättarna

Amerikanskt lagförslag kan ändra spelplanen för Google

Ett lagförslag i USA hotar att drastiskt ändra spelplanen för techjättar som Google, Amazon och Apple. Om lagen blir verklighet kommer dessa företag inte längre få favorisera sina egna produkter och tjänster. Sannolikt skulle detta vara en positiv utveckling för mindre företag som är beroende av techjättarna för att nå nya kunder.

youtube

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

Google har erbjudit sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget i ett försök att blidka myndigheterna inom EU. Är det på riktigt denna gång eller blir det ”bara” ett nytt CSS?

Björn Bydén, Michael Wahlgren och Felix Brynje i avsnitt 84 av Sökpodden

#84 Freshness

Kan Ahrefs nya sökmotor, Yep, utmana Google på riktigt? Detta är ett av ämnena som Björn, Felix och Micke pratar om i avsnitt 84 av Sökpodden. De djupdyker även i varför freshness är en faktor för Google och om man ska pinna i sina RSAs på Google Ads eller inte. Du lyssnar väl?

Collage av bilder på partiledarna, fr v till höger: Johan Pehrson, Ebba Busch, Per Bolund, Märta Stenevi, Nooshi Dadgostar, Ulf Kristersson, Riksdagshuset, Annie Lööf och Magdalena Andersson.

Partierna som är störst på Google – inför valet

Vilket parti har störst synlighet på Google? Och vilken av partiledarna googlas mest? Med knappt fyra månader kvar till valet gör vi ett SEO-nedslag i politiken. 

peak oil

Har vi nått ”Peak WordPress”?

För första gången i mannaminne så minskar marknadsandelen för WordPress. Är detta ett tillfälligt hack i kurvan eller är det ”Peak WordPress” som vi bevittnar?