Sökmotorkonsult.se

Nytt sätt att budjustera enheter

budjustera i AdWords

För ett par dagar sedan gick Google ut med nyheten att man kommer förbättra möjligheterna att göra budjusteringar i AdWords baserat på enhet. Anledningen till att förändringarna genomförs är att många annonsörer efterfrågat möjligheten att enbart synas på mobiltelefonen, vilket i dagsläget inte är möjligt.

Sedan Googles förändringar 2013 så sätter man utgångsbudet på datorn och surfplattan, för att i nästa steg göra % budjusteringar (-100 % till +300%) för mobiltelefonen. I dagsläget kan man alltså inte annonsera enbart på mobiltelefonen, man kan heller inte göra separata bud för surfplattan. Det är den här problematiken som Google kommer ändra på framöver och delvis gå tillbaka till hur det var 2013.

Mobila bud

Googles förändringar innebär att du som annonsör först väljer vilken enhet (mobil eller dator) som du ska sätta ”grundbuden” på. Det innebär att du kan välja att sätta ett bud direkt på den enhet som du anser ger störst värde för verksamheten. Vill du exempelvis enbart synas på mobilen så kan du sätta ett grundbud på mobilen och sedan budjustera övriga enheter med -100%. Det innebär alltså att dina annonser enbart visas på mobila enheter. Google kommer även att ändra den positiva budjusteringen från +300% till + 900%, vilket gör att du som annonsör kan göra ännu större budjusteringar än tidigare.

Separat budjustering för surfplattan

En annan stor förändring är att Google kommer särskilja surfplattan från datorn, vilket gör det möjligt att göra separata budjusteringar för surfplattan. Idag är buden för surfplattor desamma som för datorn, vilket gör att annonsören blir begränsad i sin budgivning. Vill du som annonsör exempelvis inte synas alls på surfplattan behöver du bara lägga in en budjustering med -100% för surfplattan.

Vad innebär förändringen i praktiken?

Förutom en ökad användarvänlighet i AdWords så ska det bli spännande att följa utvecklingen framöver för att se hur stor effekt den här förändringen kommer få i praktiken. Exempelvis: Kommer budnivåerna på surfplattor att sjunka nu när möjligheten finns att budjustera dessa separat? Kommer de mobila buden att öka när man kommer kunna sätta helt separata bud för mobilen? Kom gärna med dina reflektioner!

Förändringarna väntas genomföras inom de kommande månaderna så håll ögonen öppna.

Sidan är senast uppdaterad 2016-07-27

En kommentar

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.

Google AI

­­Officiellt: Google lanserar chatboten Bard och AI-svar direkt i sökresultatet

Ryktena visade sig stämma. Igår bekräftade Google att de lanserar Bard, en chatbot likt ChatGPT, och även kommer införa fler AI-baserade svar direkt i sökresultatet.

Greta talar i en mikrofon

5 gånger Greta utklassar sina motståndare på sociala medier

Greta Thunberg är just nu som enda kvinna med på topplistan över de mest gillade Twitter-inläggen någonsin. Här är 5 av Gretas mest uppmärksammade svar i sociala medier.