Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

Så lyckas du med Showcase Shopping Ads

Google Showcase Shopping Ads

Googles senaste Shopping-format “Showcase Shopping Ads”  har i syfte att fånga de breda sökningarna där du som annonsör visar en samling av dina produkter, tillhörande till det breda sökordet. I denna artikel går vi igenom våra allra bästa knep för att skapa en lönsam annonsering med Showcase Shopping Ads!

Showcase Shopping Ads har för ett tag sedan lanserats i Sverige och är ett helt nytt format på shopping annonser. Här kan du som annonsör gruppera liknande produkter som sedan presenteras tillsammans i sökresultatet. Annonserna kan triggas när någon söker efter en bredare sökterm som inte är kopplat till ett specifikt varumärke, exempelvis “klänning” eller “hörlurar”. Showcase-annonsen visas högst upp i sökresultatet och expanderas när någon klickar på den, vilket låter kunden kolla igenom en samling av dina produkter utan att behöva lämna sökresultatet. I Sverige används benämningen “framhävd shopping-annons”, men vi föredrar att använda “Showcase Shopping Ads”.

Något som kan vara bra att veta är att annonsformatet inte rullats fullt ut ännu i Sverige, vilket gör att det för tillfället är begränsat och därmed inte syns särskilt ofta. I Tyskland, Frankrike och Storbritannien där formatet har rullats ut mer, visas Showcase Shopping Ads på cirka 20 % av alla mobila googlingar. Utifrån detta tror vi att annonsformatet kommer bli allt vanligare även i Sverige.

Annonsformat 

För att komma igång med showcase shopping ads underlättar det om du redan har befintliga shopping-annonser, eftersom att google tar produkterna från ditt befintliga shopping flöde. Du behöver sedan addera en sidhuvudsbild, som vanligtvis är det första som syns på din shopping-annons. Annonsen behöver sedan kompletteras med en rubrik, beskrivning och en landningssida. 

Budgivning

När det kommer till att välja budgivningsmetod på din Showcase-annons kan du välja mellan CPE (kostnad per engagemang), maximera klick och mål ROAS. 

CPE

Med budgivningsmetoden CPE anger du det högsta beloppet som du är villig att betala per engagemang. Med engagemang menas med att du betalar först när någon klickar direkt på länken “besök säljare”, när någon tittar på den expanderade annonsen i mer än 10 sek eller när någon klickar på en länk eller på en av dina produkter. Fördelen med detta är att det inte kostar något när en användare expanderar din annons och är inne i mindre än 10 sek, vilket gör att det första klicket på din annons är gratis. 

Maximera klick

Du kan också välja att använda dig av en mer automatiserad budgivningsmetod så som Maximera klick eller Mål-ROAS. Med budgivningsmetoden Maximera klick sätter du ett maxbelopp som Google sedan använder för att du ska få så många engagemang som möjligt. Detta kan vara lite missvisande då budgivning heter “maximera klick” men går efter engagemang. 

Mål-ROAS

Den sista budgivningsmetoden är Mål-ROAS, här sätter du upp ett ROAS mål och Googles uppgift blir då att buda utifrån detta för att maximera det värde man har satt.

Våra tips för att lyckas med Showcase Shopping Ads

1. Välj rätt sidhuvudsbild

Bland det svåraste med Showcase Shopping Ads är att välja en livsstilsbild som ska representera det breda sökordet och dess produkter. Bilden är vanligtvis det första som syns och behöver därför vara tilltalande för att någon ska vilja klicka sig vidare i annonsen. Här kommer lite tips när det gäller att välja livsstilsbild.

 • Välj en bild som är relevant för alla produkter som visas i din annons.
 • Använd inte en bild som innehåller annonstext, vattenstämplar, collage eller logotyper (om så är fallet kommer din annons inte bli godkänd).
 • Använd en högkvalitativ bild som representerar ditt företag och tilltalar din målgrupp.
 • Bilden ska vara 1200 x 628 pixlar för bästa kvalitet på olika enheter.
 • Lägg till ca 8 px i marginal på ovansida och undersidan av din bild, så undviker du att bilden blir beskuren på viktigt information.

2. Ersätt inte er nuvarande shopping-annonsering

Showcase Shopping Ads ska inte ersätta eran nuvarande shopping-annonsering, utan ska istället ses som ett komplement för att täcka era breda sökningar.

  3. Ta lärdom av er nuvarande shopping-annonsering

  Om du i dagsläget redan annonserar med shopping annonser är detta ett perfekt tillfälle att ta reda på vilka breda söktermer som dina kunder söker på och vad som kan vara relevanta att täcka med showcase-annonser. Du hittar söktermer under fliken sökord → söktermer.

  4. Skapa flera produktgrupper

  För att göra annonserna så relevanta som möjligt och visa rätt produktgrupp till en relevant landningssida behöver du skapa flera ad groups för olika produktgrupper. Dessa kan vara organiserade efter olika produkttyper, märke, eller kategori. I varje ad group rekommenderar vi att du har som allra minst 6 produkter, Google kommer sedan att visa de produkter som är mest relevanta till sökordet. Så se till att du väljer de mest relevanta produkterna att visa, kanske är det dina bästsäljande produkter inom en viss kategori eller dina produkter med bäst marginal, här styr du själv vad som är mest lämpligt för din verksamhet. Att ha flera olika ad groups kommer dessutom göra det enklare att styra buden, på så sätt undviker du att budgeten sticker iväg för snabbt.

  Vill du veta mer om Showcase Shopping Ads så lyssna gärna på avsnitt #57 av Sökpodden där vi pratar mer om det.

  Behöver ditt företag hjälp med Showcase Shopping Ads? Kontakta oss på Pineberry så hjälper vi dig!

  RSS feed for comments on this post.

  Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

  Google Ads Skillshop Jean-Philipe Wahlgren

  Certifiera dig i Google Skillshop

  Academy for Ads heter sedan i höstas Skillshop och Googles koncept för certifieringar inom Google Ads har ändrat mer än bara namn. Här kommer en genomgång av det nya systemet och några tips för att klara proven. Google har i […]

  Topp 10 artiklar

  Våra 10 artiklar med mest organisk trafik

  I dag bjuder vi på en topplista över de artiklar på bloggen som genom åren generat mest organisk trafik. Vilken artikel tror du kommer etta? En ledtråd är att det har med bilder att göra.

  Maria Fernholm, Michael Wahlgren och Pontus Karlsson i avsnitt 60 av Sökpodden

  #60 Favorit i repris

  Denna gång kör vi en favorit i repris i Sökpodden. Vi återupplivar tre ämnen som vi körde under vårt första år 2015. Såklart har vi valt tre ämnen där det hänt en hel del under de senaste fem åren. Du lyssnar väl?

  Kvinna håller i mobiltelefon med Google Shopping på

  Google Shopping blir gratis för alla

  Det blir gratis för alla e-handlare att delta i Google Shopping. Detta sedan Google utannonserat en stor förändring av hur tjänsten är uppbyggd. Läs mer här.

  Intern konkurrens SEO

  Intern konkurrens kan försämra din SEO

  Intern konkurrens på din sajt kan påverka rankingen negativt. Här beskriver vi hur du hittar sidor som kan konkurrera mot varandra och hur du går tillväga för att lösa problematiken.

  Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
  Di Gasell 2013 Logo
  Bing Partner