Visa dina kunskaper med nya SEO Cert! Visa dina kunskaper med SEO Cert ×
Du lyssnar väl på Sökpodden? Nytt avsnitt varje månad. Du lyssnar väl på Sökpodden? ×
Gör som 6 964 andra, få SEO-tips direkt i mailen Få SEO-tips direkt i mailen
×
Sökmotorkonsult.se

SEM-året 2015 – Så blev det!

sem 2016

SEM-året 2015 närmar sig sitt slut och därför är det likt förra året ett bra tillfälle att summera vilka nyheter och förändringar som inträffat. Utöver att titta på årets största händelser inom sökordsannonsering med fokus på Google Adwords listar vi även de mest lästa posterna om SEM under 2015 här på Sökmotorkonsult.se.

Vi har i vanlig ordning skrivit mycket om sökordsannonsering under året och vi fortsätter med ambitionen att sprida kunskap och uppmärksamma nyheter i SEM-världen.

Årets mest lästa inlägg om SEM

  1. Eniro 20 gånger dyrare än Google Adwords
  2. Fem vanliga nybörjarmisstag i Adwords
  3. 7 optimeringstips – Få ut det mesta av din begränsade Adwords-budget
  4. Eniro 40 gånger dyrare än Bing Ads
  5. 6 AdWords-tips för ökad lönsamhet i höst
  6. Viktiga mätvärden i Adwords som du måste ha koll på
  7. Pineberry på besök hos Google i Mountain View, CA
  8. Youtube-annonsering – 5 fördelar
  9. Ny med AdWords? Så här optimerar du den första månaden
  10. Budstrategin för att toppa konkurrenterna

Vad hände under SEM-året 2015?

Det har varit ett intressant år för SEM och nedan listar vi några av årets största händelser.

YouTube och Gmail Ads flyttade in

Istället för att behöva hantera YouTube TrueView-annonsering och Gmail Ads (fd Gmail Sponsored Promotions/GSP) i gränssnitt utanför Adwords kan alla annonsörer nu hantera sina YouTube- och Gmail Ads-kampanjer i det vanliga Adwords-gränssnittet. Gmail Ads fanns tidigare i beta under många år men släpptes officiellt i september 2015.

Några av fördelarna är att det blivit mer enhetligt eftersom man kan hantera alla kanaler på samma ställe och man behöver inte längre hoppa mellan olika gränssnitt.

Både YouTube och Gmail Ads hanteras nu snarlikt kampanjer i Display-nätverket. Nackdelarna är att det blivit något rörigare att analysera data och viss funktionalitet som exempelvis att skapa målgrupper baserat på yrkestitlar försvann från Gmail Ads.

Kolumnen Klick blev Interaktioner

Som en konsekvens av att YouTube TrueView och Gmail Ads flyttade in i gränssnittet förvandlades kolumnen Klick till Interaktioner för att utöver klick även kunna visa Videovisningar och Engagemang.

Det är dock viktigt att poängtera att man fortfarande kan lägga till kolumnen Klick i sitt konto om man vill ha tillgång till endast klickdata, den finns bara inte där som standard.

Det intressanta med den här förändringen är att man kan tolka det som att Google signalerar att plattformen blir mer ”social” och försöker integrera element som fungerar bra för exempelvis Facebook Ads.

Från sökord till målgrupper

Det har under flera års tid funnits en trend i Google Adwords utveckling att fokusera mer på automatiserade, feed-baserade och målgruppsbaserade lösningar snarare än sökord.

Ett perspektiv att se på detta är att Google kanske anser sig ha större potential att växa snabbare genom målgrupps- och räckviddsfokuserad annonsering än genom den mognare sökordsbaserade produkten där de kanske inte ser samma tillväxtpotential.

Det är sannolikt att trenden med målgruppsbaserad annonsering fortsätter och att Google under året introducerade Customer Match som ett verktyg för ladda upp maillistor för riktad annonsering är ett tecken på det.

Årets buzzword: ”Attribution”

Attributionsmodellering handlar om att ha en modell för hur du tillskriver värde till dina trafikkällor, kanaler, annonser och andra kontaktpunkter under kundresan men din målgrupp. Det är komplext att kartlägga kundens resa till köp då man exempelvis inte vet om det var den mobila display-annonsen, YouTube TrueView-reklamen på en tablet eller det generiska sökordet som slutligen triggade konverteringen via en varumärkessökning på desktop.

Eftersom Google oftast attribuerar värdet till det sista icke-direkta klicket innebär det att de har en mycket snävare attributionsmodell än exempelvis Facebook Ads där det tillskrivs värde mycket tidigare i köpprocessen – även om avslutet slutligen kommer via Adwords.

Attribution kan ses som indikationer på vilka marknadsinsatser som presterar, men det viktigaste är att testa vad som fungerar och att ha tillräckligt mycket data som beslutsunderlag.

Årets tillkännagivande: Bing Ads Editor kommer till Mac

Det har varit mycket efterfrågat med en Bing Ads Editor för Mac i många år från annonsörer, byråer och användare världen över – men nu har Microsoft äntligen lyssnat.

Enligt Bing Ads själva kommer den nya versionen under sommaren 2016 vilket kommer glädja många sökmotorkonsulter världen över. Med ett större fokus på sök från Microsofts sida kanske vi får se mer av Bing Ads under 2016.

Årets raket: Mobilen som nu är större än desktop

Även om det är något som förutspåtts i flera år blev 2015 ändå året då mobiltrafiken gick om desktop i antalet Google-sökningar. Det här har självfallet haft stora konsekvenser för mobiltrafiken i Adwords eftersom fler och fler köp genomförs på mobilen men annonsutrymmet är mer begränsat än på en dator.

Google Shopping har i år gjort ett större intåg på mobilen vilket också gör mobilen till en viktigare kanal. Att ha en mobilvänlig sajt är viktigare än någonsin och det återstår att se hur klickpriserna på mobilen kommer att påverkas under 2016 när fler annonsörer än någonsin tävlar om toppositionerna på en mindre skärm.

Årets test: Google testar med fyra textannonser i toppen

Google utför ständigt tester i sökresultaten för att utveckla användarupplevelsen och annonseringen och i år fick vi se ett sådant test med fyra annonser i topposition istället för tre som vi är vana vid. Att det betalda sökresultatet växt på senare år är ett faktum och frågan är självfallet hur långt Google kan gå innan mängden annonser börjar påverka användarupplevelsen negativt.

Samtidigt blir annonsernas relevans bättre över tid och det återstår att se om den nya standarden kommer blir fyra textannonser istället för tre i den mest eftertraktade annonsytan. Nedan ser ni ett exempel på fyra annonser i topp i sökresultaten.

fyra annonser

Vi på Pineberry ser fram emot ett spännande 2016.

Väl mött!

 

En kommentar

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

gambling annonser google

Gambling-annonsering på Google i Sverige

Google har nu gått ut med lanseringsinformation gällande gambling-annonsering på deras plattformar i Sverige. De väljer nya intressant vägar på den svenska marknaden.

31 mars

SEO-nyheter första kvartalet 2019

Det händer som vanligt mycket i SEO-världen. Här är en sammanfattning av fem SEO-händelser från första kvartalet 2019.

En liten Google-bugg

Bugg gör att dina sidor försvinner från Google

En bugg hos Google gör att många sidor försvinner från Googles sökresultat. Se om du är drabbad och vad du kan göra åt situationen!

Michael Wahlgren, SEO-trender 2019, Internet i fokus, Malmö

5 SEO-trender 2019

Tidigare i veckan föreläste vi på konferensen Internet i fokus i Malmö. Ämnet var ”SEO-trender 2019 som du kan tillämpa direkt”. I denna artikel sammanfattar vi vår föreläsning. Jag hade nöjet att få föreläsa om SEO på konferensen Internet i […]

Google carbon update

Google Carbon Update rullas ut i förtid

Efter den senaste tidens turbulenta skolstrejker och klimatprotester väljer nu Google att dra sitt strå till stacken och skynda på lanseringen av Google Carbon Update. Detta innebär att vi från och med nästa vecka måste ta Carbon Score i beaktning […]

Di Gasell 2012 Logo Di Gasell 2013 Logo
Di Gasell 2013 Logo
Bing Partner