Sökmotorkonsult.se

SEO för Affiliates

Som affiliate har man vanligtvis två källor till trafik att välja mellan, den ena är sökordsannonsering (Sponsrade Länkar) och den andra är sökmotoroptimering. Det finns en tredje väg men det kräver att man har kapital att investera och det är klart mer riskfyllt, det handlar om att bygga upp ett varumärke i de traditionella medierna. Det finns affiliates som lyckats bra med det och då handlar det ofta om t ex hotellbokningssiter eller större resesiter, för den lite mindre affiliaten är det här inte ens ett val.

När det kommer till de sponsrade länkarna blir det dessutom lite kinvigt för här hamnar man ju i direkt konkurrens med dom man vill sälja trafiken till, för att man ska kunna få lönsamhet i det krävs alltså att man både konverterar bättre och annonserar bättre än vad dom gör. Besökaren måste ju nämligen ta ett extra steg för att genomföra köpet från din site och för att du ska kunna bjuda lika mycket mycket som siten du skickar trafik till behöver du tjäna mer på besökaren. Det finns förstås undantag, det är inte i alla branscher som det finns ordentlig konkurrens på de sponsrade länkarna.

Det rimliga är alltså att satsa på sökmotoroptimering och nu förstår jag att du reagerar, är det inte samma konkurrens där som bland de sponsrade länkarna? Svaret är Nja, visserligen finns ju de du tänkte driva trafik till även i de organiska sökresultaten men konkurrensen är faktiskt mindre och inte lika direkt. Du behöver ju faktiskt inte investera mer pengar för att hamna före dem (vilket du mer eller mindre måste när det gäller sponsrade länkar) om du gör din sökmotoroptimering själv. Dessutom är det mycket svårare att ta positioner lika brett i de organiska resultaten som på sponsrade länkar.  Vi kan ta resor som exempel, de stora reseförsäljarna de har samtliga sponsrade länkar på alla tänkbara sökord inom resor. Det handlar om allt från destinationer till de direkt reserelaterade orden och de sponsrade länkarna är verkligen fyllda medan på de flesta destinationerna finns utrymme i de organiska resultaten. Om man dessutom väljer att fokusera på destinationer som inte är så stora så är det ganska lätt att placera sig bra.

Om man dessutom råkar vara en gamblingaffiliate (det är en av de branscher där affiliates tjänar verkligt bra med pengar) så kan man faktiskt inte köpa sponsrade länkar eftersom Google inte tillåter det. Nog om bakgrunden, nu ska vi gå in på det egentliga innehållet i den här posten, SEO och hur man kan använda sig av det för att tjäna pengar som affiliate.

Hur SEO kan göra din affiliate-site lönsam

Det finns två saker som du behöver arbeta med för att få upp lönsamheten på din site, trafik och konvertering. Dessa är starkt förknippade och därför måste jag ta upp båda även om det egentligen handlar om SEO. En av anledningarna att de hör ihop så starkt är att vilken trafik du kan få styr hur bra du konverterar. En besökare som sökt efter ”Köpa en ny bil i Kiruna” kommer onekligen konvertera bättre (under förutsättning att detta erbjuds på siten) för en bil-affiliate än besökare som kommer på sökordet ”Kiruna”. Det är alltså förmodligen ett bättre sökord att placera sig på även om ”Kiruna” driver mycket mer trafik. Det här är inte alls säkert, det kan mycket väl vara så att värdet på Kiruna-trafiken är större även om konverteringsgraden är sämre och det måste testas för att man ska veta.

Mitt förslag är i alla fall att sikta på termer som konverterar bättre, det är ju inte bara mer värde per besökare utan förmodligen också lägre konkurrens. För att kunna göra det måste du dessutom satsa brett, det du vill göra är att fånga in hela den långa svansen. Det första som krävs för detta är innehåll, massor av innehåll. Om du satsar på att bli reseaffiliate behöver du rejält med text om resor, du behöver text om resmålen du satsar på, du behöver text om hotellen, du behöver helt enkelt en vansinnig massa text för att kunna få tillräckligt med trafik för att göra pengar. Det finns naturligtvis undantag här med men jag är väldigt bestämd med att mycket text kommer ge en enorm fördel. Med mycket text kommer du börja få gott om trafik på alla möjliga konstiga termer om siten är korrekt byggd och om texterna är bra kan du dessutom få länkar spontant från besökare vilket allstå ger ett enormt övertag, om du kan locka dina besökare att bygga dina länkar åt dig kommer sökmotoroptimeringen gå lätt. Inom vissa branscher är det här enormt svårt och är förmodligen ingen strategi att sikta på, inom poker till exempel är det snudd till omöjligt att få en bloggare att skriva om din site, innehållet däremot är fortfarande värdefullt.

Jag ska ta poker som exempel, trots att den långa svansen inte är så lång inom poker som inom många andra branscher så finns det ändå en hel del bra sökord att ta positioner på. Här kommer vi dessutom åter in på att knipa trafik som konverterar för jag tänkte ta upp varumärkessökningar. Om du är en affiliate åt ett pokerrum kommer de som sökt efter just det pokerrummet förstås konvertera väldigt bra. Om du kan ta en position på pokerrummets namn och erbjuda en bonus kommer du tjäna pengar, det som avgör hur mycket är helt enkelt hur välkänt rummet är. Eftersom jag inte tycker att du ska satsa på endast ett pokerrum (man kan ju faktiskt sälja trafik till fler än en) så behöver du på samma vis text om vart och ett pokerrum, försök inte sökmotoroptimera en och samma sida för alla pokerrum utan skriv en artikel om vart och ett av rummen. Du behöver en artikel om Everest Poker, en om Pokerstars och så vidare.

Du kan förmodligen inte räkna med att ta förstapositioner på något av dessa sökord men det behövs inte, en del av trafiken kommer komma till den som har tredjeposition också. Om du inte är en av de största aktörerna kommer du dessutom inte kunna bygga lika mycket länkar som dina motståndare, många av rummer fyller hela förstasidan (eller försöker åtminstone) med sina egna resultat för att just ta tillvara på den här trafiken. Du har däremot lite andra fördelar, t ex kan du ju svenska bra. Om du satsar på att driva trafik från Google.se istället för Google.com kommer du visserligen få mindre trafik men du kommer lättare kunna få den.

Du har ett ganska viktigt val att göra om du satsar på att ta en större mängd sökord på det här sättet. Du måste välja om du ska ha en stor site eller många små. Båda har för- och nackdelar och jag kan inte ge ett svar på vad som är bäst, många jobbar med någon form av kombination. En stor site ger dig fördelen av att ha styrkan från siten till alla nya artiklar du lägger till och dessutom värderas större siter ofta högre i sökmotorerna. Flera små kan ju däremot länka till varandra på väldig fina sätt som ger relevanta länkar, du kan dessutom specialbygga siterna för att konvertera på ett specifikt sökord, t ex kan du ha exakt rätt domän dvs bilarikiruna.se, bilariystad.se osv.

Nu är det i princip bara tre saker kvar att göra, bygg länkar, experimentera med siten för att förbättre konverteringen och skriv ännu mer text.

Sidan är senast uppdaterad 2014-03-19

4 kommentarer

 1. […] Om man jobbar med sökmotorannonsering (sponsrade länkar) så måste man dessutom vara klart bättre på det än de faktiska försäljarna för att kunna få lönsamhet, man har ju nämligen ett steg extra för besökaren som måste gå vidare från din site till försäljaren för att sedan köpa produkten för att du ska få betalt[…]

  Pingback av iConcept -; Affiliate

 2. Bra post! Tycker du företag överlag bör göra SEM själva, eller ska man låta affiliates sköta detta?

  Mvh
  Magnus

 3. Man bör göra båda delarna tycker jag, affiliatemarknadsföring är väldigt bra men blir ofta dyrt i längden och då är det bra att ha en egen ström av trafik för att ge lönsamhet.

  Kommentar av Magnus

 4. Intressant som alltid, tackar för det.

  Kör du själv några affiliatesidor så som du beskriver?

  Kommentar av Jole

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

DuckDuckGo

Kan DuckDuckGo hota?

Det görs mer än 100 miljoner sökningar om dagen på DuckDuckGo. Innebär detta att Google, Bing och andra sökmotorer ska börja se DuckDuckGo som ett reellt hot?

CPM - cost per mille

Vad är en bra CPM?

Är 72 en bra CPM på Facebook? I denna artikel skriver vi om fyra olika saker som påverkar hur mycket du kommer betala i CPM när du annonserar i sociala medier.

SEM-året 2021

Vår head of SEM Jonathan Olsson summerar Google Ads-året 2021. Allt från ändrade matchtyper till cookie-döden.

SEO-året 2021

SEO-året 2021

2021 börjar lida mot sitt slut och det har blivit dags att sammanfatta året som gått ur ett SEO-perspektiv.

Victor Alenlid, Nicklas Krus och Michael Wahlgren i avsnitt 78 av Sökpodden

#78 Läckor

Då var det dags för årets sista avsnitt av Sökpodden. Denna gång är våra ämnen risker inom SEO, vi pratar läckor på Google Ads och sist men inte minst dyker vi ned i annonsering på Pinterest. Du lyssnar väl?