Sökmotorkonsult.se

Sökmotorförsäljning någon?

sökmotorförsäljning

Marknadsföring handlar om att skapa ett behov, att få någon att vilja ha en produkt eller tjänst som du erbjuder. När någon googlar finns detta behov redan, då är det dags att börja sälja.

I Sverige kallar vi det Sökmotormarknadsföring, efter det engelska Search Engine Marketing. Men är det egentligen marknadsföring det handlar om?

Det finns lika många definitioner på marknadsföring som det finns stjärnor i Vintergatan. För mig personligen handlar marknadsföring till stor del om att skapa ett behov och kännedom om din produkt/tjänst och ditt företag. Det fina med Google är att när någon googlar är behovet redan på plats.

När någon googlar ”platt-tv 44 tum” finns ett tydligt behov definierat och det är dags för dig som syns i sökresultatet att börja sälja. Visst, det finns sökningar på Google där behovet inte redan finns. Men de är i klar minoritet.

Vad spelar detta för roll?

Är detta inte bara hårklyverier? Marknadsföring eller försäljning, vad spelar det för roll i praktiken? Exakt vad det heter är såklart inte viktigt. Jag ser gärna att vi fortsätter kalla det för sökmotormarknadsföring.

Men det finns en stor poäng med att se sök mer som försäljning än som marknadsföring. Dels från ett strategiperspektiv, du behöver en sökstrategi som är fokuserad på försäljning. Dels från ett lönsamhetsperspektiv, det ställs mycket tydligare krav på lönsamhet när det gäller försäljning än det gör på traditionell marknadsföring. Och sök är som bekant väldigt mätbart.

Med nytillskott i sökresultaten som Google Shopping blir sök som försäljningskanal ännu tydligare. Men det är inte bara för e-handlare som Google innebär försäljning. Oavsett vad ditt företag sysslar med behöver du sälja. Och Google erbjuder för många företag den mest effektiva säljkanalen.

Sidan är senast uppdaterad 2014-02-12

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Sökmotormuseum

Pineberry öppnar världens första sökmotormuseum

Efter 16 framgångsrika år inom digital marknadsföring har vi på Pineberry beslutat att utöka våra tjänster genom att öppna det allra första sökmotormuseet.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Tilde Mattsson i avsnitt 92 av Sökpodden

#92 Fåfänga

Avsnitt 92 av Sökpodden är här! Denna gång pratar Simon, Micke och Tilde om Bing är värt att satsa på, går igenom några nyheter som kommit inom Performance Max och avslutar avsnittet med en diskussion om nyckeltal som faller under det mindre smickrande begreppet Vanity Metrics. Du lyssnar väl?

Google analytics

Din data i GA4 kommer skilja sig

Stämmer inte din siffror i GA4 mot det du ser i UA? Även om detta kan kännas frustrerande är det väntat. GA4 och UA skiljer sig på så många sätt att datan inte är helt jämförbar. Däremot kan det vara bra att förstå varför du ser skillnader i dina siffror och hur stora skillnaderna är.

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!