Sökmotorkonsult.se

Vi summerar SEM-året 2018

SEM-året 2018

Ännu ett SEM-år har passerat och det har blivit dags att summera upp ett axplock av de största händelserna under 2018 som vi tycker är värda att uppmärksamma lite extra.

2018 blev ett extremt händeserikt år med större förändringar på flera håll. Vilka förändringar tyckte ni var störst under 2018? Här kommer vår lista!

Årets namnbyte: Google AdWords blev Google Ads

I somras kom den stora nyheten om att Google AdWords efter 18 år byter namn till Google Ads. Såhär några månader efter namnbytet kämpar vi på Pineberry fortfarande med att inte säga Google AdWords, vi kommer sannolikt få fortsätta att jobba med det även under 2019!

Google nöjde sig inte där utan passade även på att byta namn från DoubleClick och Google Analytics 360 Suite till Google Marketing Platform. Det påverkade således även övriga tillhörande produkter, exempelvis bytte DoubleClick Search namn till Search 360.

Årets förändring: Annonsörer tvingades in i det nya gränssnittet

Under 2017 lanserades Google Ads nya gränssnitt, men det var inte förrän 2018 som Google tog steget att rulla ut det på riktigt genom att även börja tvinga in sina annonsörer i det nya gränssnittet. En stor förändring för alla med tanke på de många olikheterna mellan gränssnitten. För er som ännu inte börjat jobbat i det nya gränssnittet är det hög tid att börja göra det nu!

Årets snackis: CSS partner

Det är säkerligen få som under året inte hört talas som uttrycket ”CSS Partner”. I avsnitt 43 av Sökpodden går vi igenom CSS partner och Shoppingrabbatter lite mer på djupet. Kort summerat kan man säga att Google hamnade i en situation där man behövde släppa in fler aktörer på Google Shopping för att inte drabbas av större böter från EU. Som åtgärd gav Google ut en shoppingrabatt till de som gick över till en CSS Partner, vilket påverkade hela e-handelssverige. Google tomten kom därmed lite extra tidigt i år för många e-handlare som under delar av året fick tillbaka upp till 30% av det man spenderade på Google Shopping, utöver de 20% man får i ”klickrabatt”, vilket aldrig tidigare hänt. Det ska bli intressant att följa utvecklingen under 2019, kanske kommer Google tomten tillbaka även nästa år om inte EU blir nöjda?

Årets nya concept: Pay for conversions

I en ambition att göra varumärkesbyggande kanaler och Youtube och Googles Displaynätverk mer konverteringsfokuserade har Google senaste året/åren lanserat nyheter som, Youtube for action, Smart Display och Pay for conversions. Just den sistnämnda är intressant eftersom den låter dig som annonsör enbart betala för faktiska konverteringar på Googles Displaynätverk, något som tidigare aldrig har varit möjligt.

Årets fråga: Har du ”optat ut”?

2018 var året då Google tog steget att, utan ditt aktiva medgivande (förutom via de uppdaterade villkoren), göra förändringar i budskapet i ditt Google Ads-konto. I det här fallet handlar det om två olika förändringar i kontot där du som annonsör aktivt behöver ”Opta ut”.

”Optat ut” från annonser?

Google har tagit sig friheten att automatiskt skapa nya annonser i ditt konto om du inte aktivt förkastar ett nytt annonsförslag inom 14 dagar, annars slår förändringen genom. Ett steg mot ökad automatisering, men ett steg mot minskad kontroll för dig som vill ha full koll på din externa kommunikation.

”Optat ut” från annonstillägg?

Precis som med annonsförslagen kan Google dynamiskt även skapa olika annonstillägg om du inte aktivt ”optar ut”. Återigen ett sätt att öka automatiseringen, men med minskad kontroll som följd.

Årets nya annonsformat: Responsiva annonser & Större ETA

När vi summerade SEM-året 2017 utnämnde vi just AI (machine learning) som årets Buzzword, något som mest sannolikt kommer genomsyra hela SEM-branschen under kommande år. Vi kan konstatera att mycket hänt under året på flera fronter, inte minst inom annonsskapandet.

Responsiva annonser

Responsiva annonser har varit på tapeten under året. Grundidén med responsiva annonser är att tillföra tillgångar (kan vara både bilder och text) och sedan överlåta kombinationen av de olika tillgångarna till Google. Responsiva annonser är numera standardformat i Displaynätverket, men finns även i Söknätverket.

ETA blir ännu större

ETA-annonserna kan nu göras ännu större, genom att man kan ha tre rubriker och två beskrivningar till varje annons samt att beskrivningarna gjorts längre. Även om detta hittills enbart är en öppen Beta-version är känslan att det här formatet är här för att stanna, det återstår att se om så blir fallet under 2019.

Årets upprepade felsteg: Exakt matchning blev ännu mindre exakt

För andra året i rad kom samma förändring med på listan som ”årets felsteg”. Förra året genomförde Google förändringar som innebar att exakt matchning blev ännu mindre exakt. Under hösten kom nyheten om att den exakta matchningstypen ska göras ännu bredare, vilket betyder att exakt matchning även kommer inkludera variationer som delar samma mening som sökordet, inklusive underförstådda ord och parafraser.

Vi är inte ensamma om att tycka att Google borde ändra namn på matchtypen Exakt efter de senaste årens förändringar. Search Engine Land gjorde precis en omröstning där namnförslaget “Exatish match” vann. Bra förslag, även om min favorit bland namnförslagen var “eaxct mahcts”.

När vi nu lägger SEM-året 2018 bakom oss kan vi se tillbaka på ett extremt händelserikt år. Det ska därför bli väldigt spännande att se vad 2019 har att bjuda på!

Vilka tror ni blir de största förändringarna under 2019?

Sidan är senast uppdaterad 2018-12-28

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!

Vem vinner melodifestivalen 2023? Bilden visar Loreen och Marcus & Martinus

Trendspaning: Vem vinner Melodifestivalen 2023 – på Google?

Årets stora dos av glitter, musik och dramatik närmar sig sin höjdpunkt. Finalen i Melodifestivalen äger rum i helgen och vi har självklart tagit på oss uppgiften att försöka spå årets vinnare. Genom att analysera sökvolym och söktrender har vi identifierat vilka artister och bidrag som verkar ha fått mest uppmärksamhet inför tävlingen. Så vem kommer att ta hem segern i år? Läs vidare för att ta reda på det!

Kristian Jältsäter, Michael Wahlgren och Emilia Milosavljevic i avsnitt 91 av Sökpodden

#91 Bard & Sydney

Sökpodden är här igen! I detta avsnitt 91 pratar Emilia, Kristian och Micke om Bard vs Sydney, gör en populär SEO-clinic och avslutar med att dela med sig av erfarenheter från genomgångar av annonskonto på Meta. Du lyssnar väl?

Nya Bing

Nya Bing med integrerad ChatGPT är här

Igår lanserade Microsoft en helt ny version av sin sökmotor Bing med integrerad ChatGPT. Vi summerar de viktigaste punkterna.