Sökmotorkonsult.se

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

youtube

Efter påtryckningar från myndigheterna i EU har Google sagt att de kan tänka sig att börja visa annonser på YouTube från andra annonsnätverk än sitt eget Google Ads. 

Tidigare i veckan kom nyheten att Google erbjuder sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget Google Ads. Detta är givetvis inget Google gör av helt fri vilja utan efter påtryckningar från myndigheterna inom EU.

Som så ofta handlar det om att EU anser att Google ger sig själv en orättvis fördel från ett konkurrensperspektiv när de inte låter andra annonsnätverk sälja annonser på YouTube.

Precis som med Google Shopping

Bakgrunden är väldigt lik den när EU slog ned mot Google Shopping för ett par år sedan. Då var Googles lösning att släppa in andra ”annonsnätverk” i det system som går under namnet CSS.

Många var kritiska till Googles lösning då, exempelvis Pricerunners dåvarande VD Nicklas Storåkers. Det är inte svårt att hålla med om att CSS på många sätt är en konstgjord lösning för att blidka EU, och att det är svårt att se hur Googles lösning med CSS på något sätt främjat konkurrensen vilket ju var EUs syfte.

Samtidigt verkar det som att EU ändå nöjt sig med Googles lösning för Google Shopping.

På riktigt denna gång?

Det ska bli spännande att se om Google gör verklighet av sitt löfte att öppna upp för andra annonsnätverk att sälja annonser på YouTube. Och kanske framförallt om det denna gång blir mer av en riktig lösning jämfört med hur det blev med Google Shopping.

Vad tror du? Kommentera gärna nedan!

 

Sidan är senast uppdaterad 2022-06-17

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Sökmotormuseum

Pineberry öppnar världens första sökmotormuseum

Efter 16 framgångsrika år inom digital marknadsföring har vi på Pineberry beslutat att utöka våra tjänster genom att öppna det allra första sökmotormuseet.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Tilde Mattsson i avsnitt 92 av Sökpodden

#92 Fåfänga

Avsnitt 92 av Sökpodden är här! Denna gång pratar Simon, Micke och Tilde om Bing är värt att satsa på, går igenom några nyheter som kommit inom Performance Max och avslutar avsnittet med en diskussion om nyckeltal som faller under det mindre smickrande begreppet Vanity Metrics. Du lyssnar väl?

Google analytics

Din data i GA4 kommer skilja sig

Stämmer inte din siffror i GA4 mot det du ser i UA? Även om detta kan kännas frustrerande är det väntat. GA4 och UA skiljer sig på så många sätt att datan inte är helt jämförbar. Däremot kan det vara bra att förstå varför du ser skillnader i dina siffror och hur stora skillnaderna är.

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!