Sökmotorkonsult.se

YouTube kan öppna upp för andra annonsnätverk

youtube

Efter påtryckningar från myndigheterna i EU har Google sagt att de kan tänka sig att börja visa annonser på YouTube från andra annonsnätverk än sitt eget Google Ads. 

Tidigare i veckan kom nyheten att Google erbjuder sig att öppna upp YouTube för andra annonsnätverk än sitt eget Google Ads. Detta är givetvis inget Google gör av helt fri vilja utan efter påtryckningar från myndigheterna inom EU.

Som så ofta handlar det om att EU anser att Google ger sig själv en orättvis fördel från ett konkurrensperspektiv när de inte låter andra annonsnätverk sälja annonser på YouTube.

Precis som med Google Shopping

Bakgrunden är väldigt lik den när EU slog ned mot Google Shopping för ett par år sedan. Då var Googles lösning att släppa in andra ”annonsnätverk” i det system som går under namnet CSS.

Många var kritiska till Googles lösning då, exempelvis Pricerunners dåvarande VD Nicklas Storåkers. Det är inte svårt att hålla med om att CSS på många sätt är en konstgjord lösning för att blidka EU, och att det är svårt att se hur Googles lösning med CSS på något sätt främjat konkurrensen vilket ju var EUs syfte.

Samtidigt verkar det som att EU ändå nöjt sig med Googles lösning för Google Shopping.

På riktigt denna gång?

Det ska bli spännande att se om Google gör verklighet av sitt löfte att öppna upp för andra annonsnätverk att sälja annonser på YouTube. Och kanske framförallt om det denna gång blir mer av en riktig lösning jämfört med hur det blev med Google Shopping.

Vad tror du? Kommentera gärna nedan!

 

Sidan är senast uppdaterad 2022-06-17

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

När börjar julen? Börjar julen tidigare varje år?

När börjar julen? Är det tidigare varje år?

Julhandeln tycks börja tidigare varje år. Men när börjar julen på riktigt? Är det när de första butikerna börjar dekorera inför julen? Eller först på julafton? Vad det än är, är det en sak som är säker: vi har svaret. Läs vidare!

kan man köpa facebook likes?

Ska man köpa likes på Facebook & Instagram (eller vilken social media som helst)?

Kan man köpa Facebook-följare, Instagram-likes eller Tiktok-följare? Ja, men det är ingen bra idé. Varför? Jo, det kan vi förklara för dig. Vi ger dig också tips och idéer om hur du kan arbeta med sociala medier utan att behöva köpa likes.

hemstickade plagget

Det hemstickade plagget – vann den på söket?

För ungefär två veckor sen gjorde jag en genomgång av tänkbara kandidater för Årets Julklapp 2022. Idag släpptes nyheten vad som till slut fick äran, och det blev det hemstickade plagget. Men är det också detta också poppis på Google? Låt oss ta en titt.

Årets julklapp 2022

Vad blir Årets julklapp 2022?

Det är den tid på året igen då vi alla börjar fundera på vad vi ska köpa till jul. Men vad blir den heta julklappen i år? Vi har tagit en titt på söket och hittat några produkter och tjänster som sannolikt kommer att vara populära julklappar 2022. Här kommer de bästa julklapparna enligt söktrenderna!

Sir Väs

Sir Väs var ett perfekt länkbete – så kunde Skansen ha utnyttjat det till max

Vad har kungskobran Sir Väs med SEO att göra? Jo, ormens rymning genom taket var början på en händelse som hade alla förutsättningar till att bli ett perfekt länkbete.