Sökmotorkonsult.se

Site Search i Google Analytics – tips & så gör du

Site search Adlibris Guldläge

I Google Analytics är det många funktioner som kommer som standard. En värdefull funktion som ni dock måste ställa in manuellt är Site Search. Funktionen möjliggör att ni får fram en rapport på vilka sökningar som görs i sökrutan på er sajt.

Site Search eller webbplatssökning som det heter på svenska är en underutnyttjad funktion som ni enkelt ställer in direkt i Google Analytics utan teknisk implementering. Genom att aktivera Site Search i Google Analytics får ni inte bara reda på vad besökarna söker efter, det ger er även en bild av hur användarvänlig er sajt är.

  • Har ni kategorier som ska lyftas fram tydligare?
  • Efterfrågar besökaren produkter som ni inte har?

Sökrutans placering

Vad som kan vara viktigt att ha med sig ur ett användarperspektiv är att på de flesta sajter numera är besökarna från mobilen i majoritet, vilket i sin tur innebär att sökrutans placering och funktion är extra viktig i mobilen.

  • Var är er sökruta placerad?
  • Dyker rätt produkter upp?
  • Fungerar den korrekt?

Vanliga misstag

När vi gör On Page-analyser är det vanligt att produkter inte är döpta efter vad de är eller att de har engelska namn. Detta blir då dels otydligt för Google att förstå dels ett problem vid en webbplatssökning då inga produkter dyker upp. Med konsekvensen att besökaren tänker att produkten inte finns hos er.

Så aktiverar ni Site Search i Analytics

Steg 1: Öppna inställningarna i Google Analytics

Det första du behöver göra är att välja vilken site och vy du vill aktivera site search spårningen på.

Sen, klicka på Admin


Sen, klicka på View Settings

Steg 2: Aktivera Site Search spårning

Scrolla ner till Site Search inställningarna, klicka på slidern och spårningen är aktiverad.

Steg 3: Ställ in frågeparameter (Query parameter)


Query parameter är bokstaven som dyker upp i url:en innan söktermen. För många sajter är frågeparametern bokstaven ”s”. Ni kan enkelt testa detta genom att söka på er sajt och kolla url:en. Se även till att checkboxen “Strip query parameters out of URL” är iklickad.

Steg 4: Spara inställningarna

Nu är allt klart, se till att ändringarna är sparade.

För att se sökningarna går ni till: Behavior > Site Search > Overview

Vyfilter för gemener

Läs gärna min kollega Daniels inlägg om vyfilter i Google Analytics, där vi bl.a skriver om hur ni säkerställer att alla söktermer som kommer in i rapporten är gemener, vilket underlättar vid ert analysarbete. Som exempel vill vi att Sigge McKvack och sigge mckvack ska komma in på samma rad istället för att lägga sig på två rader.

Mer om att ställa in Site Search går att läsa hos Google här.

Hoppas att ni får användning av informationen i ert arbete framåt. Hör gärna av er till oss på Pineberry om ni har några frågor eller skriv en kommentar här nedan.

Sidan är senast uppdaterad 2018-05-28

RSS feed for comments on this post.

Innan du kommenterar var vänlig och läs igenom reglerna för kommentarer

Sökmotormuseum

Pineberry öppnar världens första sökmotormuseum

Efter 16 framgångsrika år inom digital marknadsföring har vi på Pineberry beslutat att utöka våra tjänster genom att öppna det allra första sökmotormuseet.

Simon Davidsson, Michael Wahlgren och Tilde Mattsson i avsnitt 92 av Sökpodden

#92 Fåfänga

Avsnitt 92 av Sökpodden är här! Denna gång pratar Simon, Micke och Tilde om Bing är värt att satsa på, går igenom några nyheter som kommit inom Performance Max och avslutar avsnittet med en diskussion om nyckeltal som faller under det mindre smickrande begreppet Vanity Metrics. Du lyssnar väl?

Google analytics

Din data i GA4 kommer skilja sig

Stämmer inte din siffror i GA4 mot det du ser i UA? Även om detta kan kännas frustrerande är det väntat. GA4 och UA skiljer sig på så många sätt att datan inte är helt jämförbar. Däremot kan det vara bra att förstå varför du ser skillnader i dina siffror och hur stora skillnaderna är.

inget att förlora

Våga mer i sämre tider

Det finns fördelar med att det är sämre tider. En sådan är att du ges möjlighet att våga mer med din marknadsföring. Du har helt enkelt mindre att förlora. Så passa på att göra de stora förändringarna i din marknadsföring som du dragit dig för att göra tidigare.

black friday datum

När är black friday & cyber monday 2023? – Alla datum!

Nu för tiden finns det många kampanj- och temadagar att hålla reda på, särskilt under hösten när det är viktiga händelser som Black Week, Cyber Monday och Black Friday. Här är de datum du behöver hålla koll på!